América Móvil houdt ondanks de opgeworpen beschermingswal vooralsnog vast aan zijn ongevraagde, openbare bod in contanten op alle uitstaande gewone aandelen KPN. Er lopen hierover continue gesprekken met KPN. De Mexicanen houden vast aan het eerdere bod van 2,40 euro per aandeel. Het is de intentie van América Móvil om deze maand nog een officieel overnamebod in te dienen bij de financiële waakhond AFM.
América Móvil maakt wel een voorbehoud. Als de Stichting Preferente Aandelen B KPN bezwaar blijft hebben tegen het bod van het telecomconcern van Carlos Slim en de recent opgeworpen beschermingswal overeind houdt, behouden de Mexicanen zich het recht voor het bod in te trekken. Voor Slim zou inlijving van KPN de eerste overname buiten Noord- en Zuid-Amerika betekenen. Door het verkrijgen van een meerderheidsbelang verwacht het bedrijf KPN beter te kunnen ondersteunen in de hectische Europese telecommarkt, meldt het in een persverklaring.
KPN
Jos Streppel, voorzitter van de raad van commissarissen van KPN en Eelco Blok, voorzitter van de raad van bestuur en chief executive officer van KPN, stellen in een gemeenschappelijke verklaring: ‘Wij zijn bezig met een zorgvuldig proces met betrekking tot het voorgenomen bod. De belangen van onze aandeelhouders, medewerkers, klanten en andere belanghebbenden worden in dit proces zorgvuldig bekeken en afgewogen op financiële en niet-financiële zaken, waaronder het belang van de vitale rol van KPN in de Nederlandse maatschappij. Wij begrijpen dat er veel vragen zijn over het voorgenomen bod. Wij hechten veel waarde aan het vertrouwelijk voeren van deze gesprekken en verwachten op een later moment meer duidelijkheid te kunnen verschaffen.’
Vitaal belang
De opmerking over de vitale rol van KPN in de Nederlande maatschappij verwijst met name naar de diverse vitale ict- en telecominfrastructuren die het bedrijf voor de overheid ondersteunt. Begin september liet Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (Nctv), weten onderzoek te laten doen naar de vraag of de vitale overheidsinfrastructuur in gevaar komt als KPN verkocht wordt aan América Móvil.
De tijdsduur van de beschermingswal, zoals nu bekend is twee jaar.
De uitkomst van het onderzoek naar het belang van de vitale infrastructuur is al voorspelbaar….
Maar juist dat antwoord betekent ook dat het niet alleen niet bij A.Movil/KPN moet zijn, maar in feite ook weg moet bij KPN zelf en ondergebracht moet worden in een andere constructie.
Het zou dan logischer zijn om het type infrastructuren wat eigenlijk ook als “non-commercial interest” betiteld zou kunnen worden, samengevoegd gaat worden.
Wie was ook al weer die staatssecretaris een jaar of 8 geleden met een soortgelijk pleidooi….
RWS en politie: BT
Belastingdienst en VenJ: Tele2
er gaat al veel business buiten KPN om…..en dat verloopt prima
KPN heeft op het moment meer problemen met de kabelaars die voice over ip als warme broodjes over de toonbank zien gaan. Daarnaast kunnen we het ook nog eens hebben over de bedrijven die glasvezel als enige netwerk hoeven te onderhouden. En daar bovenop de gemeenten die het heft in eigen hand genomen hebben en in eigen beheer glasvezel aanleggen met daarover services als (digitale)TV, telefoon, internet en services als gratis WIFI aanbieden…
@George,
gemeenten…. wat je daar schrijft is dat met openbaar geld, belastinggeld dus, de vrije markt beconcurreerd wordt. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Zou je concreter kunnen zijn waar dat gebeurt?