Télécoms Sans Frontières (TSF), een non-gouvernementele hulporganisatie die landen in nood helpt met het aanleggen van telecom- en netwerkvoorzieningen, heeft in Syrië twaalf ziekenhuizen via satellietverbindingen aan internet geholpen. Een team van TSF is in het stadje Azaz ter plaatse om lokale technici te trainen in het opzetten van nood-communicatienetwerken. Dokters kunnen vaak niet bellen via het mobiele netwerk omdat dat is uitgevallen.
In het vluchtelingenkamp Al Salama heeft TSF voor het Syrische Rode Kruis middels satellietcommunicatie internetdienstverlening geregeld. Het Rode Kruis is in het kamp verantwoordelijk voor medische hulp en de administratie rond binnengekomen vluchtelingen. De non-gouvermentele hulporganisatie (ngo) heeft bovendien in het Al Salama-kamp en in een speciale school (The School of Friendship) in het Turkse Gaziantep, waar TSF een onderkomen heeft, computerruimtes ingericht met pc’s, tablets en software. Syrische vluchtelingenkinderen kunnen er onderwijs, zoals taal- en rekenlessen, volgen. In het Al Salama-kamp gaat het om interactieve tablets, de schoollocatie in Gazientep is uitgerust met desktop computers,
Vluchtelingen
Volgens cijfers van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (Unhcr) zijn zo’n zeven miljoen Syriërs, bijna een derde van de bevolking, door de burgeroorlog in hun land op de vlucht geslagen. Onder de vluchtelingen zouden zich twee miljoen kinderen bevinden. Het aantal mensen dat voor het geweld in Syrië naar het buitenland is gevlucht, is inmiddels de grens van twee miljoen gepasseerd. Dat geeft enorme druk op buurlanden als Turkije, Jordanië en Libanon. In Europa bieden steeds meer landen aan om Syrische vluchtelingen op te nemen. De Nederlandse overheid is bereid om 250 vluchtelingen op te nemen, maar vindt dat de opvang in de eerste plaats een zaak voor buurlanden is.
Satelliet
De ngo kiest in zijn missies (zie infographic onderaan) voor apparatuur die licht en makkelijk vervoerbaar is, zoals bgan- (voor telefoon, fax, breedband- internet) en vsat- (voor breedband-internet) apparatuur en Isatphone Pro (spraakcommunicatie, sms). ‘We gebruiken satellietcommunicatie omdat de vaste en mobiele netwerkvoorzieningen in crisissituaties meestal kapot zijn’, stelt Emmanuel Jean, projectcoördinator bij TSF. ‘Als we ter plekke zijn kunnen we in minder dan 24 uur een noodvoorziening voor communicatie aanleggen. Die is in eerste instantie bedoeld om de eerste hulp te regelen. Daarna bieden we per familie een aantal gratis minuten bellen aan zodat ze hun naasten kunnen informeren.’
Opbouwwerk
TSF komt niet alleen in actie in noodsituaties, zoals dit jaar in Mali en Syrië, maar doet ook aan ontwikkelingswerk. Zo is de ngo in een aantal landen, zoals Niger en Nicaragua, betrokken bij het opzetten van systemen voor medische informatie en het bewaken van de voedselveiligheid. Dat gebeurt meestal met mobiele sms-toepassingen, gebaseerd op een Open Data Kit-systeem. Ook worden lokale technici opgeleid in het opzetten van een netwerkomgeving en een eigen backupvoorziening voor stroom. De ngo werkt nauw samen met telecomconcern AT&T dat een speciale wereldwijd opererende divisie voor ‘network disaster recovery’ heeft.
Infographic
Lees ook: AT&T: redder in netwerk-nood
Prachtig initiatief, naast de directe medische en humanitaire hulp natuurlijk.
Goed initiatief zou ik het noemen.
Maar aan de andere kant zie ik AT&T en is de link met PRISM snel gemaakt. En gezien de Amerikaanse belangen komt deze ietwat cynische veronderstelling niet geheel uit de lucht vallen.