Borchveste Almere, een samenwerking tussen aannemer VolkerWessels en investeringsmaatschappij Reggeborgh, ontwikkelt en bouwt een nieuw datacenter in Almere. Het komt pal naast het KPN Cybercenter Flevoland te staan en heeft ook een data-vloeroppervlak van zo'n vijfduizend vierkante meter. Het casco staat er inmiddels en er lopen gesprekken met potentiële huurders. Borchveste verkocht overigens een paar maanden geleden het KPN-datacenter in Almere aan de investeringsmaatschappij Secures Data Property Fund uit Singapore.
Aannemer VolkerWessels en investeringsmaatschappij Reggeborgh leverde voor KPN in 2008 het Cybercenter Flevoland op met een datavloer van vijfduizend vierkante meter. Dit datacenter is een paar maanden geleden verkocht aan de Singaporese investeringsmaatschappij Securus. ‘Een volgend soortgelijk project is in aanbouw; het casco ligt direct naast het al gebouwde datacenter aan de Rondebeltweg in Almere’, vertelt woordvoerder Gjalt Rameijer van VolkerWessels. ‘Wanneer we opleveren is nog niet bekend. We zijn in gesprek met enkele partijen maar wie dat zijn en wanneer er eventueel overeenstemming is kan ik niet zeggen.’
KPN Cybercenter Almere
KPN heeft vooralsnog geen plannen om de locatie ernaast te huren, zegt zegsvrouw Manel Vrijenhoek. Zij stelt dat de verkoop van het pand door VolkerWessels aan Securus geen directe gevolgen heeft voor KPN. ‘De eigenaar is veranderd, maar VolkerWessels blijft ons aanspreekpunt omdat dat bedrijf het beheer uitvoert voor Securus.’
Vrijenhoek weet niet of Securus plannen heeft om nieuwe investeringen te doen in het Almere Datacenter. De investeringsmaatschappij, die geld ophaalt bij private investeerders uit het Midden-Oosten en Azië, is bij de aankoop financieel ondersteund door twee andere investeringsmaatschappijen uit Singapore: Keppel Telecommunications & Transportation en AEP Capital. Woordvoerder Lai Lee Ang van Keppel wil niet ingaan op vragen over de beweegredenen en verdere plannen van Securus voor het pand in Almere.
Verder groeien
Uit een persbericht blijkt in ieder geval dat Securus wereldwijd datacentra opkoopt. De locatie in Almere is de zesde datacenter-aankoop en de derde Europese transactie op dit vlak. Recent verwierf Securus nog een belang van 50 procent in het Citadel 100-rekencentrum in het Ierse Dublin.
Fondsmanager Jonathan King van Securus wijst er op dat de overname van het datacenter in Almere bedoeld is als versterking van het portfolio in Europa. De goede energievoorziening, het belangrijke internetknooppunt AMS-IX en de aanwezigheid van veel multinationals in de regio Amsterdam vormden de belangrijkste redenen om in Nederland te investeren. Ook meldt King dat er met VolkerWessels als strategische partner gezocht wordt naar uitbreiding in Nederland. Of Securus ook het in aanbouw zijn nieuwe datacenter van VolkerWessels in Almere wil kopen is nog niet bekend.
Ik blijf het geregeld lezen dat er weer een DC gebouwd wordt. Maar is dit ook echt nodig? Is het DC er naast dan overvol? En waarom Almere en niet een locatie boven NAP?
Het Datacenter ernaast, nu van Securus, is niet overvol, zal dat ook niet gauw worden. Per rack kan er maar 3 kW worden geleverd, met een beetje bladeserver is het rack wel vol belast, maar wordt slechts 20% van de ruimte gevuld.
hopelijk doen ze het in het gebouw ernaast beter, ze zouden ook kunnen pogen om 100 m2 high density racks te bouwen. Ik meld mij hierbij aan voor een review van het ontwerp.
Niet boven NAP is een raadsel natuurlijk, het gebouw heeft wel meerdere verdiepingen, misschien is de begane grond goedkoper?
Waarom weer een DC en onder zeespiegel niveau? Om met het laatste te beginnen: in principe staan alle datacenters in Amsterdam en omstreken zo ongeveer onder zeespiegel niveau. Let wel, de Haarlemmermeer polder staat al bijna 3 eeuwen droog, dus zo spannend is dat niet. Als het waterpeil stijgt door een dijkbreuk of zo staat meteen ook amsterdam en schiphol onder water. Ergo de gebruikers kunnen dan toch niet zo veel meer…
Het bestaande datacenter in Almere is overigens zo gebouwd dat alle data op de eerste verdieping, ca 3m boven de zeespiegel, staat. Het datacenter kan dan wel uitvallen bij een overstroming, maar de data is niet verloren. Bovendien moeten er dan een klein miljoen mensen geëvacueerd worden in zuidelijk Flevoland en dat lijkt mij een grotere uitdaging gezien de dagelijkse files op de bruggen naar en van Flevoland.
Waarom weer een datacenter? Tja, een combinatie van steeds meer vraag en het technisch achterhaald zijn van bestaande datacenters. Vergeet niet dat de eerste datacenters gebouwd zijn eind jaren 90 van de vorige eeuw en dat de technische infrastructuur zijn beste tijd nu wel gehad heeft. Maar ja, de renovatie van een bestaand datacenter kost ca 1 jaar en in de tussentijd moeten de bestaande klanten ook ergens blijven. Bovendien is de techniek aanzienlijk vooruit gegaan waardoor de operationele kosten flink gedaald zijn. Moderne datacenters zijn dus meestal goedkoper.
Amsterdam kan het niet meer aan qwa stroomvoorziening.