Door de overname van Nokia heeft Microsoft de ontbrekende schakel in handen gekregen om de concurrentie aan te gaan met de andere twee grote technologiereuzen: Apple en Google.
De strategieën van Microsoft en Apple zijn altijd al wezenlijk verschillend geweest. Apple speelt in op gebruiksgemak en design, en heeft op die manier via consumenten de zakelijke markt veroverd. Microsoft zoekt het meer in het wegnemen van grenzen via haar technologische producten, zowel voor zakelijk als privé-gebruik. Met Office, Windows, SQL Server en Exchange heeft het bedrijf van oudsher een technologische footprint in de zakelijke markt. Met de introductie van Dynamics is daar jaren geleden crm en erp aan toegevoegd. Met het Xbox-platform, Lync, Yammer en Skype wordt meer en meer het intuïtieve werken ondersteund.
De concurrentie met Google zit hem met name in het feit dat veel oplossingen van Microsoft ook beschikbaar zijn in de cloud – Bing concurreert als zoekmachine nauwelijks met Google, zeker niet in Europa. Het onderscheidende voordeel van Microsoft ten opzichte van Google is dat de oplossingen niet per se in de cloud moeten worden afgenomen.
De overname van Nokia hing al een tijdje boven de markt. Het is een logische stap waardoor Microsoft in één keer een mobiele speler wordt om rekening mee te houden. Nokia heeft per slot van rekening aan de basis gestaan van de mobiele telefonie.
Vormt Microsoft door deze overname een concurrent voor de mooie, dunne devices van Apple? Waarschijnlijk niet op de korte termijn. Gaat het bedrijf net zulke vernieuwende cloud-diensten introduceren als Google? Ook die kans is klein. Maar wat Microsoft als voordeel heeft op Apple en Google, is de enorme installed base. Dat maakt de kans wel aanzienlijk groter dat de kracht van het Microsoft-platform beschikbaar wordt op gebruiksvriendelijke mobiele apparaten, zowel voor de kritische consument als voor de kostenbewuste b2b-markt.
Pim Udo, unitmanager bij ilionx
Pim,
Ik denk dat je een beetje te vroeg bent met je conclusie. Verder vind ik dat je sommige tekortkommingen van Microsoft als voordeel neer hebt gezet, het ligt er aan hoe je hier tegen aankijkt. Je onderschat de klap die Microsoft van de innovatieve concurrenten zoals Apple heeft gekregen. Het herstellen van deze zou heel veel tijd en geld in beslag nemen.
Wat je in je opinie vergeet is de integratie tussen deze twee verschillende leveranciers. Is dit een verstandhuwelijk of onvoorwaardelijke liefde?
Tot hoeverre kan Microsoft met deze stap de trage innovatie en achterstand binnen haar business goed maken? Dan heb ik het niet over de concurrent op achterstand zetten, iets wat bijna onmogelijk is.
Ik denk dat Microsoft met Surface 2.0 eea teweeg gaat brengen. Parallel hieraan zullen de volgende versies van Windows 8.x beter door bedrijven en consumenten geadopteerd en geaccepteerd worden.
De MS clouddiensten moeten verder de (ontwikkeling)race met andere concurrenten voortzetten.
Deze geheel zal verder beinvloed worden door verandering van de organisatiestructuur en model die Microsoft de komende maanden gaat meemaken.
Of Microsoft deze allemaal tegelijk in goede banen kan leiden……..dat zullen we zien.
Microsoft beweegt van Software leverancier naar een leverancier van Devices, Software & Services. In dat licht is Nokia een logische overname.
Windows Phone scoort goed in Zuid-Amerika, voor mensen die nu pas met smartphones beginnen en in de budget markt. Nokia was traditioneel sterk in de budget markt, dus hier nog steeds een logisch en te verantwoorden beleid.
– Het achterblijven van Apps voor Modern UI begint groter te worden.
– Surface (RT) lijk vooralsnog niet aan te slaan
– Windows Azure is krachtig, maar nog steeds geen speler van formaat.
– Windows 8 wordt nog niet door bedrijfsleven omarmt.
Microsoft maakt nogal wat uitglijders. Howel de Surface echt wel leuk en goed werkt mist het de essentie van een laptop (te klein scherm, niet lekker voor uren werk, lastig werken op schoot) en de essentie van een tablet (te zwaar).
Ik heb een 2e (oude) laptop met Windows 8, maar blijf het onlogisch vinden, niet lekker werken en mis een start knop.
Ook met de XBOX One nemen ze toch wel een gewaagde sprong.
Al met al weet ik niet of het erop of eronder word, ik ben benieuwd, ook ben ik bang dat de overname van Nokia andere zaken blokkeert. Ze moeten meer gaan samenwerken en ik twijfel eraan of ze dit goed aanpakken.
Nokia Mobile ging langzaam aan slechter. Microsoft ging zich ermee bemoeien. Een bobo van Microsoft werd de CEO, zorgde dat de aandelen halveerden in twee jaar. Dan koopt Microsoft Nokia Mobile op en gaat de beste man weer vrolijk terug naar Microsoft en wordt wellicht daar CEO.
Dat geeft je als werknemer bij Nokia echt een warm gevoel dat je zo lang mogelijk wil vasthouden.
En 4 miljard voor 8500 patenten is een betere deal dan Google deed dan 12,5 miljard voor 5000 patenten te betalen. En reken maar dat Microsoft dat geld redelijk snel weer terug heeft verdiend.
Na een dikke achterstand van Nokia in de smart phone markt, heeft Microsoft Nokia weer een klein beetje leven in weten te blazen met het Windows Phone platform. Microsoft zet hun uitgedachte strategie door met deze overname. WP heeft veel potentie, maar zal pas echt veel tractie krijgen als het aanbod aan Apps een flinke groeispurt krijgt. Wellicht een kwestie van tijd. Aan vertrouwen in de markt (partners, ISV’s, consumenten) zal het in elk geval niet liggen. Na het nieuws over de overname van Nokia door MS steeg het aandeel afgelopen dinsdag op de beurs in Helsinki met bijna 40 procent.
De overname is logisch. Het thuismarktaandeel van Windows Phone is het laatste kwartaal gestegen van 3,8 procent naar 5,6, vooral dankzij Nokia. MS heeft intussen BlackBerry ingehaald.
Maar volgens mij is Newkia – de “Nokia” met Android – de ontbrekende schakel. Velen binnen Nokia wilden al jaren een Android smartphone maken. Dat gaan de oud-werknemers nu doen. Android heeft net als Apples iOS al heel veel apps en MS kan dat nog niet zeggen.
We zien wel wie straks de grootste is.