Google gaat zijn nieuwe versie van zijn mobiele besturingssysteem Android KitKat noemen. Deze naam verwijst naar de populaire candybar van voedingsmiddelenbedrijf Nestlé. Sinds de introductie van Android Cupcake in 2009 ontwikkelen de technici van Google de nieuwe releases van het mobiele platform onder de namen van zoete lekkernijen in alfabetische volgorde, tot en met de recentste versie Android Jelly Bean.
Het nieuws dat Nestlé’s KitKat de letter ‘K’ voor zijn rekening zal nemen, komt als een verrassing. Verschillende media gingen er vanuit dat de nieuwste versie ‘Android Key Lime Pie’ zou gaan heten. KitKat is op sociale media een van de tien grootste merken in fast moving consumer goods wat betreft aantallen fans en activiteit.
Ter gelegenheid van de release van Android KitKat, worden er in negentien markten waaronder Nederland meer dan vijftig miljoen KitKat-bars in een speciale verpakking op de markt gebracht. De verpakking leidt consumenten naar de website android.com/kitkat. Hier kunnen ze prijzen winnen, waaronder een aantal Google Nexus 7-tablets en credits om te besteden in Google Play, Google’s online winkel voor apps, games, muziek, films en meer. In geselecteerde markten worden ook KitKat-bars in de vorm van een Android-robot aangeboden als prijs.
Leuk voor de commercie, maar het blijft natuurlijk “bagger” dat vrijwel elke Android leverancier zijn eigen schil er tussen zet en vervolgens maanden achterloopt om die aanpassing te maken als ze het al doen voor de volgende Android versie.
Ook dat heeft weer direct zijn consequenties voorde veiligheid van Android. Alleen voor de koop van een Android device is dat een gebruiker niet duidelijk, later wel, maar ja dan is het te laat.
Hoe dan ook heeft dat invloed op de groei van Android als OS.
@Maarten
Er zijn ook leveranciers die een ‘Vanilla’ Android meeleveren. Niet alleen met de Nexus modellen maar ook veel Chinese modellen doen dit.
Maar als gebruiker is het vaak ook mogelijk om dit alsnog zelf te doen.
Dat bedrijven zo nodig hun stempel op hun producten moeten zetten is hun keuze waarbij Google ze vrij in laat. Maar dat ze het snelle tempo van updates moeilijk bij kunnen benen is hun eigen probleem. Om maar te zwijgen van het feit dat je vaak nog maar moet afwachten hoe lang jouw toestel nog updates krijgt.
Een beetje slimme concurrent houdt hier rekening mee en neem die optie mee tijdens de aanschaf. En wat dat betreft is het eigenlijk een klacht dat je teveel keuze vrijheid zou hebben.