De Stichting Preferente Aandelen B KPN heeft zijn call-optie op het nemen van preferente aandelen B in KPN uitgeoefend. Dit betekent dat de stichting bij een eventuele stemming op een aandeelhoudersvergadering in totaal 4.258.098.272 mag uitbrengen. Hiermee kan het voorkomen dat het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil de Nederlandse ict-leverancier KPN overneemt.
De stichting heeft aangegeven dat het tot deze beslissing is gekomen om de belangen van KPN’s stakeholders veilig te stellen, aangezien América Móvil op 9 augustus 2013 een voorgenomen bod op de uitstaande aandelen KPN aankondigde zonder vooroverleg met KPN. De stichting staat positief tegenover de verkoop van E-Plus, het bezit van de preferente aandelen B is van tijdelijke aard en de stichting beraadt zich op de vraag wanneer intrekking van de preferente aandelen B moet plaatsvinden.
Volgens de bestaande statuaire regeling is 25 procent van de nominale waarde gestort op de preferente aandelen B. Zolang deze preferente aandelen B uitstaan, geven deze preferente aandelen B recht op het uitbrengen van in totaal 4.258.098.272 stemmen in iedere (bijzondere) algemene vergadering van aandeelhouders van KPN. De doelstelling van de Stichting Preferente Aandelen B KPN is het behartigen van de belangen van KPN en de met zijn verbonden ondernemingen en alle daarbij betrokkenen.
De beste toekomst
De call-optie volgt vlak nadat de centrale ondernemingsraad van KPN bij de Nederlandse overheid had aangeklopt om te vragen voor hulp ter voorkoming dat América Móvil KPN zou overnemen. De raad vreesde dat een overname de kwaliteit van de dienstverlening en de werkgelegenheid in gevaar zou brengen. De Nederlandse overheid hield zich echter op de vlakte. Zij had al eerder samen met de vakbonden overleg met América Móvil. Vakbond De Unie noemde naar aanleiding van die gesprekken América Móvil de beste toekomst voor KPN.
Reactie América Móvil
América Móvil heeft inmiddels laten weten dat het bereid is om zijn bod op de KPN-aandelen in te trekken. Naar alle waarschijnlijkheid doet het Mexicaanse bedrijf dit om een betere positie aan de onderhandelingstafel te krijgen. De telecomgigant zegt dat het de afgelopen maanden meerdere keren heeft verzocht om met KPN te praten over een overname, maar dat de Nederlandse ict-leverancier dit altijd heeft afgehouden. Naar aanleiding van de call-optie van de stichting hoopt América Móvil wel met KPN in gesprek te komen.
Wie en wat zijn nu weer de KPN Stakeholders?
Misschien kunnen de tips van Nicole helpen om deze ‘Mexican standoff’ op te lossen.
Ik heb bewondering voor deze organisatie gekregen en ook de belangrijkheid ingezien om op te treden als onafhankelijke partij bij overname van KPN.
Zie http://www.prefs-kpn.nl/
Wel willen overnemen maar aan tafel niet geweest?! Dat is een gekke zin aan het einde… Als het niet wordt overgenomen is het gebeurt met KPN, eveneens het feit dat overname niet zou moeten en het in NL handen moet blijven, voor de toekomst van KPN is het zeker goed.
Een belachelijke situatie. We leven in een wereld zonder grenzen, of we dit nu leuk vinden of niet. De KPN redt het nooit zonder hulp van derden. Wist u dat, als KPN twee maanden geen opbrengsten meer zou ontvangen, de KPN failliet is? Bij een vergelijkbare gezonde organisatie is dat acht maanden. Maar dit even ter zijde. Met meneer Slim was het onzeker of de KPN in de huidige vorm zou blijven bestaan, maar nu is het zeker dat de KPN gedoemd is te mislukken. Stichting KPN en ondernemingsraad, doen jullie ogen open! Er is geen ruimte meer voor een PTT-achtige bedrijfjes! Jullie zetten heel veel werkgelegenheid op het spel. Jullie zullen wel weer denken, ach als het mis gaat zal de belastingbetaler wel weer bijspringen! Lees Gerrit Zalm ca. 10 jaar geleden met het UMTS gebeuren. Toen was dit nodig om bepaalde diensten in Nederland te garanderen. Nu is dit niet meer nodig. Kijk naar Ziggo, UPC en Vodafone e.d. Ze kunnen alles wat de KPN kan en misschien nog wel beter. Echt een onverantwoord besluit met hele vervelende gevolgen.
Een zinkend schip trek je alleen vlot door er water uit te pompen nadat je het gat hebt gedicht.
wel mooi die foto van het bestuur vd stichting met Schraven voorop: het prototype vd generatie:”mijn secretaresse print mn mail en de nokia zet ik uit in het weekend en in de avond”. en dat moet beslissen over de toekomst van kpn. Als OR zou ik niet te snel juichen….het archeon is ook failliet!
Wie zit er in de stichting en welk belang vertegenwoordigen ze echt. Nu wordt dat kennelijk afgeschermd en ongenuanceerd ingezet. Gezien het maatschappelijk belang is dit juist een vreemde stap. Daarnaast er zijn meer mogelijkheden om gevoelige of bijzondere netwerkdelen te beschermen….. Veel betere dan deze optie keuze….
Beter dit dan KPN laten overnemen door een partij met alleen korte termijn belangen.
De twee jaar welke nu resteren om een mogelijke overname te blokkeren kunnen door de klanten van KPN gebruikt worden om hun te heroverwegen bij welke operator ze hun telecom diensten afnemen.
Ook kunnen de communicatie verbindingen in deze tijd end-to-end secure gemaakt worden, zodat het minder verschil maakt bij welke operator je de communicatie dienten onderbrengt. Een telecom operator beweegt dan meer in de richting van een elecriciteitsproducent en netwerk. Zolang deze electronen levert loop je weinig risico. Bij een operator zijn dit dan bits welke vervoerd worden in tijd en plaats.
Als we gewoon sec eens kijken naar de hele gang van zaken dan kom je basaal tot twee eenvoudige conclusies.
KPN vs de Grote Boze Buitenwereld
We weten dat het ‘waterhoofd’ dat de KPN altijd al heeft gehad, er mede debet aan is geweest dat een staatsbedrijf uiteindelijk is verworden tot wat het nu is. Noem het zoals u wil. Het is gebleken dat er telkens weer ‘spastische bewegingen’ te zien waren bij grootschalige veranderingen.
Same story, same shit…
Ook nu ziet men weer een spastische beweging onder de noemer ‘beschermen van het maatschappelijke belang….’ twee dingen hier. We hebben een overheid die dient te waken voor ‘het maatschappelijke belang van….’ en het is diezelfde overheid geweest die klaarblijkelijk het ‘het maatschappelijke belang…’ niet zo hoog in het vaandel heeft anders was het nog gewoon PTT geweest.
Tweede….
Gaan we nu plots niet meer kunnen bellen, emailen of faxen zonder KPN?
De reden die men heeft opgegeven is volkomen infantiel en heeft met hele andere ‘moverende’ redenen te maken dan men aangeeft.
Wil je voor vol worden aangezien wees dan oprecht, wees dan eerlijk.
Overname…. zakelijk
Een overname heeft gewoon een gezonde zakelijke reden. Niets persoonlijks. Slim wil gewoon meer mogelijkheid hebben voor AM en doet daarom deze stap. De reden is loter commercieel. Winstbejag. En laat daar nu denk ik net de ‘knik’ zitten.
Klaarblijkelijk heeft men Winst en zakelijkheid binnen de KPN nooit zo erg hoog in het vaandel gehad. Als men ziet welk een weg men met PTT/KPN tot nu toe heeft afgelegd, kan men de eigen conclusie wel trekken. Dat men er zelf voor heeft gezorgd in dit parket te zijn aanbeland??? Daar hoort u vervolgens niemand meer over.
Old Boys Network
Het is het ‘Old Boys Network’ dat nu reuring aan het maken is. Want er zijn nog genoeg nestors die hoog in de boom van KPN zitten die de bui al zien hangen na een overname. het zou zomaar eens kunnen dat AM zegt, we splitsen de boel op, houden de commerciële aantrekkelijke onderdelen, en de rest???
Of AM veegt eens danig met een schone bezem door de structuur en…. dan is het zeker dat flink wat ‘old boys’ iets anders mogen gaan doen.
Beide scenarios een gezonde zaak me dunkt.