De Stichting Preferente Aandelen B KPN heeft zijn call-optie op het nemen van preferente aandelen B in KPN uitgeoefend. Dit betekent dat de stichting bij een eventuele stemming op een aandeelhoudersvergadering in totaal 4.258.098.272 mag uitbrengen. Hiermee kan het voorkomen dat het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil de Nederlandse ict-leverancier KPN overneemt.
De stichting heeft aangegeven dat het tot deze beslissing is gekomen om de belangen van KPN’s stakeholders veilig te stellen, aangezien América Móvil op 9 augustus 2013 een voorgenomen bod op de uitstaande aandelen KPN aankondigde zonder vooroverleg met KPN. De stichting staat positief tegenover de verkoop van E-Plus, het bezit van de preferente aandelen B is van tijdelijke aard en de stichting beraadt zich op de vraag wanneer intrekking van de preferente aandelen B moet plaatsvinden.
Volgens de bestaande statuaire regeling is 25 procent van de nominale waarde gestort op de preferente aandelen B. Zolang deze preferente aandelen B uitstaan, geven deze preferente aandelen B recht op het uitbrengen van in totaal 4.258.098.272 stemmen in iedere (bijzondere) algemene vergadering van aandeelhouders van KPN. De doelstelling van de Stichting Preferente Aandelen B KPN is het behartigen van de belangen van KPN en de met zijn verbonden ondernemingen en alle daarbij betrokkenen.
De beste toekomst
De call-optie volgt vlak nadat de centrale ondernemingsraad van KPN bij de Nederlandse overheid had aangeklopt om te vragen voor hulp ter voorkoming dat América Móvil KPN zou overnemen. De raad vreesde dat een overname de kwaliteit van de dienstverlening en de werkgelegenheid in gevaar zou brengen. De Nederlandse overheid hield zich echter op de vlakte. Zij had al eerder samen met de vakbonden overleg met América Móvil. Vakbond De Unie noemde naar aanleiding van die gesprekken América Móvil de beste toekomst voor KPN.
Reactie América Móvil
América Móvil heeft inmiddels laten weten dat het bereid is om zijn bod op de KPN-aandelen in te trekken. Naar alle waarschijnlijkheid doet het Mexicaanse bedrijf dit om een betere positie aan de onderhandelingstafel te krijgen. De telecomgigant zegt dat het de afgelopen maanden meerdere keren heeft verzocht om met KPN te praten over een overname, maar dat de Nederlandse ict-leverancier dit altijd heeft afgehouden. Naar aanleiding van de call-optie van de stichting hoopt América Móvil wel met KPN in gesprek te komen.
Misschien is het wel een mooi moment om een aantal minder generieke, bijzondere of exotische, vitale en fatale infrastructuren bij elkaar te vegen in één netwerkorganisatie, en dat zijn er nog al wat, bijvoorbeeld: 112, Nafin, Nationaal Noodnet, Surfnet, RWS-netwerk, ….. , ….. en ga nog maar even zo door.
Dat noemen we dan KPN (PTT?) 2 en dan is de beschermingsconstructie ook niet meer nodig.