Ict-detacheerder Headfirst in Hoofddorp opent de Headfirst Academy voor het opleiden van zzp’ers en medewerkers van zakenrelaties tegen een aantrekkelijk tarief. De opleidingen richten zich op kennis, maar ook zogeheten soft skills.
Aanleiding voor de start van de opleidingen is de kennisachterstand die bij zzp’ers dreigt te ontstaan doordat zij uit lagere tarieven en minder opdrachten niet langer hun bijscholing kunnen betalen. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat ze in een neerwaartse spiraal komen. Ook detacheringsorganisaties lopen dit risico. Terwijl in de flexibele arbeidsmarkt de vraag juist meer en meer verschuift van generalisten naar hoogopgeleide specialisten, constateert Headfirst.
De certificering van opgedane kennis en ervaring is essentieel, onderstreept oprichter en algemeen directeur Rick Kruiswijk van Headfirst. ‘Certificering vergroot de kans op opdrachten. Zo voorkom je dat de voorkeur uitgaat naar een minder ervaren professional met certificaat.’ Door het inkoopvoordeel van een grote organisatie kan Headfirst de trainingen aan bieden tegen een gereduceerd tarief.
De academie presenteert een mix van klassikale en online trainingen en opleidingen om hard en soft skills te verbeteren. Dit in samenwerking met partners als GoodSense, Satisvact, Life is a pitch en professor Arjan van den Born. Het opleidingenpakket, inclusief certificering, bestaat uit Prince2 Foundation, Prince2 Practitioner, IPMA D, IPMA C, P3O Foundation, P3O Practitioner, ITIL Foundation, ASL2, BISL en TMap.
Profileren
Wat betreft de soft skills ligt de focus op het profileren. In samenwerking met Life is a pitch zijn hiervoor twee trainingen ontwikkeld. Bij de training ‘Personal branding’ krijgen deelnemers inzicht in hun onderscheidende vermogen en hoe dit vertaald kan worden in een pitch, cv en motivatie. In de training ‘De perfecte intake’ krijgen deelnemers de do’s en dont’s van een intake mee onder meer via rollenspellen.
De academie biedt ook online scans en ontwikkelplannen. Door een persoonlijke scan te doen kan de professional zijn eigen sterktes en zwaktes leren kennen om vervolgens via e-learning te werken aan een eigen ontwikkelingsplan. Dit plan kan zaken omvatten als soft skills, management, ict & social media en cursussen, bijvoorbeeld Financieel management, Persoonlijkheid en leiderschap of Innovatie en creativiteit.
Goede zaak dat Freelancers gestimuleerd worden om zichzelf te ontwikkelen en dat Headfirst hier mogelijkheden voor biedt. Een belangrijk onderdeel dat mist in deze aanpak is dat niet freelancers een soort zelf assesment doen, maar dat vooral opdrachtgevers feedback geven op de skills die een freelancers inzet om zij werk naar volle tevredenheid uit te voeren. De klant bepaalt uiteindelijk namelijk hoe goed je bent en daar zal je je personal branding moeten starten. De feedback van vandaag is je referentie van morgen.
Ik vind het een zeer goed initiatief van Headfirst. Om het lesaanbod nog beter aan te sluiten op de markt is feedback van de opdrachtgever absoluut ook nodig. Immers: de keuze voor een “leermoment” begint met de vraag naar de opleidingsbehoefte tijdens een evaluatiegesprek (b.v. functioneringsgesprek) o.l.v. de opdrachtgever.
Zo ben ik het absoluut eens met Eelco Veltenaar.
Sta al jaren ingeschreven maar heb nog nooit een relevante klus via Headfirst gekregen. Laat HeadFirst eerst maar eens wat harde acquisitietrainingen gaan volgen.
Uiteraard begrijp ik dat de ICT behoefte heeft aan verbaal begaafd personeel, maar voor dit soort zachte meuk heb ik als techneut geen cent over.
“Life is a pitch”, alleen de titel wekt al walging op.
Ik vraag me af of een opdrachtgever het vermelden van IPMA(A,B,C,D), P2F, P2P, ASL2 etc op mijn CV belangrijk vindt of het hebben van genoeg ervaring en kennis om zijn project perfect en veilig uit te voeren!
Headfirst weet al dat een goed gevulde CV (met ervaring) meer kans maakt op een opdracht dan een dunne CV. Wat is de gedachte achter deze actie dan?
@Reza
degene die het hele alfabet achter zijn naam heeft, heeft geen praktijkervaring en kan alleen volgens het boekje werken. Dat is nu juist de kracht van veel consultants dat ze effectievere wegen weten, de kortste weg is namelijk meestal niet de snelste weg.
Ik vind dit zeer positief. Iedereen de kans geven zich te ontwikkelen. daarnaast ondersteun ik zeer het initiatief van het feed back vragen aan opdrachtgevers op zowel performance in kwaliteit en persoonlijkheid.
@Reza,
gedachte is geld verdienuh. Module MMF(1,2)/UCE3/SPAM2. Ik vermoed daarom dat ze binnenkort ook betaalde coaching gaan leveren.
De ervaring staat uiteraard voorop. Ook opdrachtgevers vinden dat natuurlijk het belangrijkste, maar we moeten de ogen er niet voor sluiten dat elke grote inhurende organisatie tegenwoordig werkt met een inkoopafdeling die zwart-witter kijkt naar ons als zzp’er dan de daadwerkelijke inhurende manager. Zoals Kruiswijk in het artikel ook zegt; het halen van je papiertje zorgt ervoor dat je met je vele ervaring niet voorbij gestreefd wordt door een zzp’er met minder ervaring maar met papiertje. Ik heb er dan ook geen probleem mee mijn ervaringsniveau tot uiting te laten komen in certificaten. Een investering die er gewoon bij hoort, naar mijn idee. En dan is dit initiatief van Headfirst gewoon een positieve ontwikkeling..
@mauwerd, ik geloof niet dat er heel veel aan de strijkstok van Headfirst blijft hangen. Als ik kijk naar de prijzen (bv Prince2 Foundation voor 575eu) is het uitermate scherp. Als daar nog hun marge inzit, houdt de daadwerkelijke opleider weinig over 😉
BBos, dus het gaat niet om het geld ?
Academy, softskills, neerwaartse spiraal, professor Arjan, branding, scans, ontwikkelplannen. Dan weet je het wel.
Vroeger kreeg je verplichte sollicitatietraining bij UWV. Nu dit soort dit soort “hulp” tegen betaling.
Het nieuwe Werkloos-zijn.