Toch jammer, dat dat mooie vrije internet van ons wordt verpest door de NSA en andere drieletterige bureaus. Hadden we eindelijk een vrijplaats waar mensen ongestoord konden communiceren, wordt die weer aan alle kanten ingeperkt. Natuurlijk hadden we dat verwacht van landen als China, maar dat de zogenaamd liberale Amerikaanse overheid dat ook zou doen voelt als een mes in de rug.
Eind jaren zestig was het in ‘kommunistiese kringen’ gebruikelijk om te wijzen naar het Militair Industrieel Complex als onzichtbare maar belangrijke machtsfactor. Maar hoe zat dat eigenlijk?
Generaal Dwight D. Eisenhower realiseerde in juni 1944 met de grootste invasie ooit het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Daarna was hij acht jaar president van de VS. In die tijd richtte hij NASA en DARPA op om de technologische vooruitgang van de VS te stimuleren. Des te verrassender dat hij in 1961 waarschuwt voor het ‘Militair Industrieel Complex’ dat macht naar zich toe probeert te trekken, en vraagt om oplettende burgers die dit begrenzen zodat we een balans vinden tussen veiligheid en vrijheid.
DARPA financierde lange tijd een groot deel van het informatica-onderzoek ter wereld. In 1969 zette het een computernetwerkje op dat we nu kennen als het internet. Dat hele vrije internet is dus eigenlijk een voortbrengsel van het Militair Industrieel Complex, en het lijkt erop dat de dag gekomen is dat dat complex zegt: ‘Speelkwartier op internet is voorbij; vanaf nu gaan we weer regels invoeren, en mag ik weer overal in kijken”.
Ik geloof dat overheden enige controle op datastromen moeten hebben. Hoe kan ik me anders beschermen tegen mensen die in auto’s met mijn naam er op bekeuringen rijden of gewapende bankovervallen plegen (allemaal gebeurd)?
Maar die controle moet een stuk genuanceerder dan nu, waar meer dan één miljoen Amerikanen een ’top secret clearance’ hebben en ongecontroleerd mogen snuffelen in alle gegevens van alle andere mensen.
Als je iets wil doen, leg dan eens aan politici uit wat er aan de hand is. Want die hebben als het goed is de touwtjes in handen in onze wereld. Nog wel.
Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur op het gebied van digitale infrastructuren (www.peterhjvaneijk.nl).
Over de WII discussie; Kursk was het keerpunt van de oorlog. Beide partijen verloren het meeste van hun tanks daar.
Henri,
De massa is voor het gemak en uitbesteding naar de cloud is enkel het middel daarin. Een middel dat trouwens altijd te vervangen is want waarom zou ik mijn medisich dossier moeten toevertrouwen aan een duistere provider als ik deze als een ouderwetse militaire herkenningplaat ook om mijn nek kan hangen?
P.S.
Patat-eters zijn luie hufters, een beetje gezonde man rent achter zijn vlees aan om het vervolgens boven een houtvuurtje te grillen. Helaas is dat ons door wetten verboden en moeten we genoegen nemen met ‘kweekvlees’ dat compleet steriel op een maandverbandje ligt.
Ewout, haha, ja laten we het plat slaan!
We gaan brieven gewoon weer printen in plaats van mailen. CRM kun je ook in een map bijhouden en misschien net als een telefoonlijst bijwerken en opnieuw intern verspreiden.
Van een typmachine zijn de batterijen nooit op en niemand die stiekem mee kan lezen. Ik koop gewoon weer een pickup en vinyl om naar muziek te luisteren. Ga weer naar de videotheek voor mijn film. En spreek weer met vrienden af in plaats van via Facebook.
Geld stop ik weer in een kluis op zolder (levert meer op dan banksparen) en als we toch bezig zijn pak ik mijn SAS boekje weer en ga in een bos wonen.
Gezellig met een boek bij een kampvuurtje. Wat heeft een mens meer nodig?
Speelkwartier? Wie heeft een speelkwartier nodig als je alles zelf moet doen?
Vroeger ging je ook gewoon dood, waarom hebben we nu een ziekenhuis nodig?
Die goede oude tijd toen het leven nog simpel was en ouders niet als een zombie op hun telefoon staren als de kinderen in een speeltuin aan het spelen zijn.
Maar nee, veel dingen zijn in mijn ogen echt wel beter geworden en we kunnen niet terug, alleen vooruit. Uiteindelijk hebben we deze vooruitgang nodig om als planeet te overleven als we snel en slim genoeg zijn…
@Henri
Over overleven gesproken. Zoek maar eens op de term ‘Agenda 21’.
@{Henri,Peter}
Wat betreft Agenda 21 en overleven is wellicht ook een Big Picture informatief om Big Data in de Cloud te kunnen analyseren, modelleren en daarop vervolgens voorspellingen te baseren.
Een aardige Big Picture is te vinden op de laatste sheets van het Natuurwetten album op picasaweb.google.com/nieuwenatuurkunde
Wanneer je op de links kijkt waarnaar gerefereerd wordt, dan zie je dat de 21e eeuw inderdaad een aantal interessanten nieuwe uitdagingen kent.