28 procent van de Nederlandse bedrijfsvestigingen maakt gebruik van één of meerdere applicaties die draaien in de cloud. Daarmee is het gebruik van applicaties uit de cloud in de afgelopen twee jaar gestegen met ruim 200 procent en over de afgelopen drie jaar zelfs met 300 procent. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile naar het gebruik en de rol van cloudapplicaties bij 4950 Nederlandse commerciële en publieke bedrijfsvestigingen met ten minste vijftig medewerkers.
Vanaf de eerste meetmomenten is het onderwijs voorloper gebleken in het gebruik van cloudapplicaties. Maar ook in de meeste andere segmenten zijn flinke groeicijfers zichtbaar. De gehanteerde definitie gaat uit van applicaties die worden gehost door een derde partij waarbij de applicatie middels internet beschikbaar wordt gesteld aan gebruikers met een afrekenmodel per gebruikseenheid.
Hr- en branche-oplossingen
Per applicatie die wordt geïnventariseerd heeft Computer Profile onderzocht of het een oplossing uit de cloud betreft. Als naar het totaal van de in de kaart gebrachte cloudoplossingen wordt gekeken, blijkt dat veruit het grootste deel van de huidige toepassingen, namelijk een derde, een hr-oplossing is. Binnen alle commerciële segmenten zijn hr-oplossingen de meest voorkomende oplossingen uit de cloud. De uitzondering hierop is te zien in de branches ict en utilities. In deze segmenten zijn crm-pakketten de meest voorkomende cloudtoepassingen.
In het publiek domein zijn het meest branchespecifieke toepassingen te vinden. In het onderwijs gaat het hier voornamelijk om leerling-administratiesystemen, in de zorgsector bijvoorbeeld om digitale dossiers en de overheid werkt vooral met burgeradministratiesystemen. Daarnaast is er een grote penetratie van hr-pakketten in de zorg. Als er gekeken wordt naar het aantal werkplekken, dan zien we bij organisaties tot tweehonderd werkplekken hr-pakketten het meest terug. Bij organisaties met meer dan tweehonderd werkplekken komt de categorie branchespecifieke oplossingen het meest naar voren.
Leveranciers
Hr-oplossingen vormen de grootste groep binnen de gebruikte software uit de cloud, de meest genoemde leverancier hierbij is Raet. In de top vijf staat ook ADP met zijn hr-oplossingen. Het gewicht van de onderwijssector in het gebruik van oplossingen uit de cloud wordt wel duidelijk uit de genoemde leveranciers/pakketten. Op de tweede plaats staat een branchespecifieke leverancier, namelijk Schoolmaster. De meest genoemde crm-leverancier is Salesforce (genoemd bij zes op de tien crm-oplossingen).
Als alleen naar de commerciële markt wordt gekeken dan komen Microsoft, Google en Salesforce.com nadrukkelijker naar voren als leveranciers van cloudtoepassingen. Voor Microsoft betreft het een mix van Office-toepassingen, Groupware en dms/ecm-software en voor Google betreft het voornamelijk kantoortoepassingen, waar het concurrent Microsoft op de voet volgt.
Een erg ruime definitie, zo ben ik een cloudaanbieder!
De gehanteerde definitie gaat uit van applicaties die worden gehost door een derde partij waarbij de applicatie middels internet beschikbaar wordt gesteld aan gebruikers met een afrekenmodel per gebruikseenheid.
Een procentuele stijging zegt alleen iets als we dat naast een marktaandeel leggen, van 1 naar 2 % is ook een stijgig van 100%.
Dat dit model toekomst heeft is duidelijk, nu nog europees houden.
Helemaal mee eens Jan. Cloudaanbieder is net als cloud een ruim kapstokbegrip geworden.
Zoals ik al tijden zeg, cloud zonder computing is gewoon een synoniem voor internet. Als afnemer van Saas kun je echt niet zien of de leverancier gebruik maakt van de technische kant van cloud computing of alleen van het “model” van betalen naar gebruik en zelfservice.
Wat is wijsheid? Ik heb meerdere keren meegemaakt dat hysterie in de business achteraf afgestraft wordt.
Ik zou mezelf o.a. de volgende vragen stellen:
– Heb ik het nodig?
– Wat brengt het op?
– Wat als ik het niet doe?
@Ruud
ik denk dat het zelfs een containerbegrip geworden is. De enige gemeenschappelijke factor is dat het een beperkte set IP-gebaseerde diensten op afstand is. Cloud is de laatste paar jaar uitgehold. Een herdefinitie van wat wat is ligt dus om de hoek.