18 procent van alle tablets die tot 2017 wereldwijd verkocht gaan worden, worden verkocht aan bedrijven. Dit blijkt uit de Global Business and Consumer Tablet Forecast Update 2013-2017 van onderzoeksbureau Forrester Research. Het totaal aantal verkochte tablets stijgt naar 381 miljoen stuks.
Het rapport voorspelt dat tablets steeds belangrijker worden op de werkvloer. Forrester gaat ervan uit dat in de komende jaren ook werknemers die geen management- of salesfunctie buiten de deur hebben, een mobiel apparaat zullen krijgen. Zowel het aantal tablets dat door het bedrijf is verstrekt, als de hoeveelheid bring your own-apparaten (byod) zal toenemen. Maar er is ook een derde model: werknemers delen de kosten van het apparaat met hun werkgever, zodat ze het zelfgekozen apparaat voor werk en privé kunnen gebruiken.
Productiviteit verhogen
‘Het rapport van Forrester Research toont duidelijk aan dat de invoering van tablets en byod op de werkvloer een enorm stijgende lijn vertoont’, zegt Maarten Westdorp, marketingmanager Benelux bij Kaseya. ‘Voor organisaties is dit een grote kans om de productiviteit te verhogen, want werknemers profiteren hiermee van flexibiliteit, mobiliteit en bekendheid met het apparaat dat ze gebruiken, en dat kan alleen maar goed zijn. Er zijn echter ook risico’s die samenhangen met byod, vooral wanneer het apparaat ook gebruikt wordt voor activiteiten die niet aan het werk gerelateerd zijn. Organisaties moeten ervoor zorgen dat zij de juiste maatregelen nemen om individuele apparaten en, nog belangrijker, bedrijfsdata adequaat te beschermen.’
Er zijn talloze scenario’s die je volgens Westdorp moet bekijken: van persoonlijke, gedownloade applicaties die de veiligheid bedreigen tot en met onbekende apparaten die toegang tot het netwerk zoeken. ‘De enige manier om ervoor te zorgen dat elke basis is gedekt, is door een strikte mobile device management-oplossing te implementeren. Die levert bedrijfsapplicaties via versleutelde, door policy gedreven containers die volledig geïsoleerd zijn van de rest van het apparaat. Dankzij deze methode blijven persoonlijke en zakelijke data gescheiden en alleen geautoriseerde gebruikers krijgen toegang tot bedrijfsapplicaties.’
Juiste balans vinden
‘Hoe meer werknemers tablets en andere mobiele apparaten gebruiken op de werkvloer, hoe vager de scheidslijn tussen persoonlijk en werkgerelateerd gebruik wordt’, vervolgt Westdorp. ‘Organisaties moeten er dus zeker van zijn dat ze controle hebben over de veiligheid van byod en tegelijkertijd het persoonlijke karakter van de apparaten van hun gebruikers niet aantasten. Het is duidelijk dat tablets niet meer weg te denken zijn. Daarom moeten bedrijven actie ondernemen om de juiste balans te vinden en voorbereid te zijn als het gaat om effectief apparaatbeheer en effectieve beveiliging.’
Ziet u het al voor u? Bijtelling voor uw tablet beschikbaar gesteld door uw werknemer. Maar hoe houd je al die privé bytes bij?
Oh nee dat hoeft niet, dat doet de overheid al voor u dus de belastingdienst kan dat al lang controleren.
Voor die vermeende productiviteitsverhoging zullen die tablets dan toch voorzien moeten zijn van een toetsenbord… Met het gebruik van alleen opzoek applicaties verhoog je echt geen productiviteit.
Kaspar,
Enerzijds heb je gelijk. Een tablet heeft natuurlijk wel het voordeel dat het zeer mobiel is en je kan er waar dan ook gebruik van maken. Ik pak steeds vaker mijn tablet aangezien deze sneller opgestart is als mijn notebook.
Ik ben ook een bedrijf . . . zo lust ik er nog wel een paar, proost!
Nogmaal, iedere webdesigner is praktisch verplicht om een tablet/telefoon aan te schaffen omdat je anders niet kunt overzien wat er wel of niet op android werkt. Voor IOS is een emulator genoeg, per slot willen we apple niet nog verder mesten.
De groei is in nederland groter als hier in oostenrijk, waar ik nog steeds ruim onder de 10% gebruikers van websites blijf (eigen statistiek).
“De Oostenrijker” is niet zo vooruitstrevend, vele 50ers vinden zich te oud voor internet.
Ik heb geen enkele twijfel dat het gebruik van tablets binnen het bedrijfsleven verder gaat toenemen.
Twee situaties zie ik voornamelijk voor me:
1. Mits tablets de plaats van laptops gaat innemen, verwacht ik geen significante gevolgen voor o.a. IT, Compliancy. Ik ben geneigd ernaar om te stellen dat het gebruik van een tablet zelfs voordeliger kan zijn (lagere aanschaf- en onderhoudskosten, wellicht meer productiviteit vanwege gemak boven de laptop). Wel goede voorbereiding bij implementatie!
2. Een bedrijf zal meer investeringen moeten plegen in het geval van parallel gebruik (laptop en tablet naast elkaar) in de zin van meer hardware, meer applicaties, meer support, meer onderhoud, meer complexiteit, meer kennis en scholing etc. m.a.w. stijging uitgaven voor IT.