Zestig procent van de grote bedrijven geeft aan applicaties geheel of gedeeltelijk terug te halen uit de publieke cloud. Zij geven de voorkeur aan een hybride cloudstructuur, waarbij zij publieke clouddiensten koppelen aan servers in een eigen of gehuurd datacenter. Dit blijkt uit onderzoek van Rackspace Hosting onder vierhonderd ict-beslissers in de VS en Europa.
Het onderzoek, uitgevoerd door onafhankelijk marktonderzoeker Vanson Bourne, ging in op het gebruik van de verschillende typen cloud (public, private en hybrid) bij bedrijven. De deelnemers zijn werkzaam bij zowel publieke als private ondernemingen met meer dan duizend medewerkers.
Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de respondenten specifieke applicaties of rekentaken gedeeltelijk (41 procent) of geheel (19 procent) uit de public cloud weghaalt. Dit om beperkingen die zij zien in de publieke cloud, of extra mogelijkheden van een hybride omgeving.
‘Denk daarbij aan grote databasetoepassingen, waarvan de performance in de publieke cloud niet kan worden gegarandeerd, bijvoorbeeld wanneer de buurman op een gedeelde server met zijn database aan de slag gaat’, zegt country manager Angelo Dijkstra van Rackspace Nederland. Door de database onder te brengen in een eigen datacenter kunnen de prestaties worden gegarandeerd. ‘Vroeger – lees zes maanden geleden – had je die keuze nog niet. Nu wel.’ Voor software die in de cloud draait, speelt dit volgens Dijkstra overigens nauwelijks.
Eindpunt, geen opstapje
Het onderzoek toont dat de meerderheid (60 procent) van de ict-beslissers de hybride cloud eerder als eindpunt in hun transitie naar de cloud zien, dan als een opstapje naar de public cloud. ‘Uiteindelijk wordt alles hybride’, voorspelt Dijkstra. Hij ziet klanten overstappen nu van een publieke cloud naar een private cloud, en overigens ook andersom.
Voor de internationale pizzabakker Domino’s draait Rackspace het betalingssysteem in een private cloud. Maar de sites waarop klanten pizza’s in verschillende landen kunnen bestellen, staan in de publieke cloud. Die keuze heeft weinig met prestaties te maken, weet Dijkstra. ‘De internationale PCI-normen (payment card industrie) schrijven botweg voor dat de betalingen via een eigen systeem lopen. Voor de sites profiteert Domino’s van de flexibiliteit en schaalbaarheid van de publieke cloud.’
Hybride cloud
Het onderzoek laat zien dat de hybride cloud door bijna driekwart (72 procent) van de respondenten wordt gebruikt voor een deel van hun applicaties. Hun belangrijkste redenen daarvoor zijn: betere beveiliging (52 procent), meer controle (42 procent) en verhoogde performance en betrouwbaarheid (37 procent).
De onderzoeksresultaten worden bekrachtigd door gebruikers van de hybride cloud. Zij noemen als belangrijkste voordelen: meer controle (59 procent), betere beveiliging (54 procent) en betrouwbaarheid (48 procent), lagere kosten (46 procent) en hogere performance (44 procent). Vooral de gemiddelde vermindering in overall kosten door het gebruik van de hybride cloud, is met 17 procent substantieel.
Ook dit is weer eenzijdig propaganda artikel om the (Hybride) Cloud door strot van het bedrijfsleven te persen…..het bedrijfsleven zit helemaal niet op de (Hybride) cloud te wachten om over te stappen.
Sander,
Waarop baseer jij die mening, uit welk onderzoek refereer je uit?
Dat er een redactioneel stukje geschreven wordt waarbij een expert die over hetzelfde onderwerp laatst nog een opinie publiceerd heeft geciteerd wordt is wel een beetje vreemd. Maar om nu te roepen dat het allemaal propaganda is lijkt me onredelijk, het bevat hoogstens wat marketing die misschien wat verwarrend is:
https://www.computable.nl/artikel/opinie/cloud_computing/4790937/2333364/hybride-cloud-is-brug-naar-de-toekomst.html
Het onderzoek dat ik gevonden heb heeft het over US en UK, wat dus niets zegt over Europese vasteland. Maar blijkbaar rouleren er meer onderzoeken dus misschien kan Angelo of redactie de juist link met ons delen:
http://www.forbes.com/sites/louiscolumbus/2013/04/10/making-cloud-computing-pay-2/
==========
‘Uiteindelijk wordt alles hybride’, voorspelt Dijkstra. Hij ziet klanten overstappen nu van een publieke cloud naar een private cloud, en overigens ook andersom.
==========
Best drukte en verkeer in de cloud! Eerst public dan naar private dan gooi maar hybride er bij…..oh ja, en nog eens andersom. Trouwens, noem je dit een voorspelling?
Dan ben ik ook benieuwd naar de transitiekosten die deze it managers gemaakt hebben om in dit zoektocht van ene model op ander model over te kunnen stappen. Dure hobby, lijkt me.
Interessant te zien dat er langzamerhand iets gezegd wordt over de tekortkomingen “zoals performance in public cloud” waar voorheen iedere leverancier over de kaken op elkaar heeft gehouden. Het zou voor toekomstige klanten zeer gunstig zijn als dit soort zaken eerder zichtbaar worden om verder hun zoektocht naar een cloudlverancier/cloud model korter te kunnen maken.
Reza,
De transitiekosten kan ik je op een bierviltje voorrekenen mits jij de vraag goed gedefinieerd hebt. De cloud is niet goed of fout maar het gaat enkel om waar je de prioriteit legt. Je opmerking over capaciteit versus prestatie zie ik zo vaak maar weinige keren goed onderbouwd.
Ik heb daar al eerder over geschreven in:
https://www.computable.nl/artikel/opinie/infrastructuur/4527400/2379248/cloud-computing-op-maat-gemaakt.html
Ik meen me ook te herinneren dat ik al eens een presentatie hierover met je gedeeld te heb en welke ook in Zweden gegeven is, een land dat op sommige vraagstukken al wat verder is:
http://www.slideshare.net/edekkinga/get-your-house-on-order
zoals je weet ben ik momenteel een adapt van de ‘hybrid cloud’ maar weet niet of dit een transitiefase of eindpunt is want er ontwikkeld zich nu ook een ‘community cloud’ waardoor ik eigenlijk wel enige vragen heb aangaande de keus van Domino voor betalingssysteem.
Dit (hybride cloud) wordt natuurlijk zo hevig gepromoot omdat de cloud industrie ernstige klappen heeft gekregen na het hele PRISM gedoe. Providers wereldwijd merken dit op en moeten natuurlijk wel inspelen hierop om het vertrouwen van de klant enigszins te behouden. Is allemaal PRISM gerelateerd.
http://www.hybridecloud.org/prism-nadelig-voor-cloud-computing-diensten/
Ewout,
Ik neem aan dat je bedoelt dat je de opmerking over capaciteit versus prestatie in het algemeen vaak hebt gezien maar niet goed onderbouwd.
Afhankelijk wat je naar cloud brengt en het model dat je gaat gebruiken heb je te maken met verschillende transitiekosten. Het lig er aan aan wie je deze vraag stelt, leverancier of klant. De transitiekosten berekend door de leverancier zou heel anders zijn (lager) dan de berekening die de klant moet maken (hoger). In de kosten van de klant zijn veel omnderwerpen opgenomen (als ze het goed doen) waar de leverancier geen weet van heeft of wil hebben.
Ik heb ook een voorkeur voor hybride cloud. Het gevaar van dit model is dat je goed moet uitkijken geen jungle van je applicatielandschap of architectuur gaat maken.
Mijn persoonlijke mening is om nog even te wachten met instappen want cloud wordt van alle kanten flink ontwikkeld. Deze ontwikkelingen zullen de komende jaren verder gaan. Ik ga niet heel lang wachten met het instappen maar ik vind ook de ontwikkelingsgraad op dit moment niet voldoende.
Misschien is het ook handig te noemen dat de ontwikkelingsgraad niet alleen met techniek en leverancier te maken heeft maar ook met de klant zelf!
Een “one size cloud for all” bestaat niet en zal ook nooit bestaan. Afhankelijk van de applicatie requirement, budget en de beveiligingseisen wordt een applicatie daar geplaatst waar deze het beste functioneert binnen de gestelde kaders.
Dat er gedurende de tijd verschuivingen plaatsvinden tussen de verschillende vormen lijkt mij niet meer dan logisch, organisaties veranderen constant en wat vandaag goed en conform werkt in een publieke cloud kan morgen beter in een hybride omgeving draaien
Dit lijkt mij dus geen trend, maar meer aan logische aanpassing. De trend dat er veel meer in de cloud wordt geplaatst wordt duidelijk onderstreept.
Een beetje vreemd geformuleerde kop. Er staat: ‘Grote bedrijven stappen over op hybride cloud’. Het zou volgens de daaronder vermelde gegevens moeten zijn: ‘Grote bedrijven gaan terug naar hybride cloud’.
Voor de meeste bedrijven is die beslissing ook wel zo verstandig. De respondenten van het onderzoek en eerdere reageerders op dit artikel hebben daarvoor vele valide en zwaarwegende argumenten genoemd.
Het goed kunnen scheiden van verantwoordelijkheden, en dus functies, is wel belangrijk, om er een The Best of Both Worlds van te kunnen maken. Dan kunnen ontwikkelaars en beheerders hun werk goed doen en gebruikers tevreden zijn. Dat zou na 70 jaar IT-historie toch wel moeten lukken.
@Jerry,
Het argument van PRISM om van public naar private of hybrid cloud over te stappen kan geen juist argment zijn. De partiot wet stelt ALLE partijen met ook maar ENIG belang in de US (en die heb je heeeel snel) VERPLICHT om gegevens aan de US te overhandigen; dit zonder enige tussenkomst van de rechter (of enige tussenkomst van enige betekenis) en met het uitdrukkelijke verbod hierover op welke manier dan ook ruchtbaarheid aan te geven… kortom: private, hybrid of public maakt geen moer uit: your data are is mine.
Quote ‘De internationale PCI-normen (payment card industrie) schrijven botweg voor dat de betalingen via een eigen systeem lopen (einde quote).
Ik ben toch erg beniewd waar dat vandaan komt.
De PCI Data Security Standard (PCI DSS)heeft in februari 2013 een ‘information supplement’ over cloud computing en PCI DSS gepubliceerd met een toelichting over de manier waarop veilig met credit card nummer in de cloud kan worden omgegaan.
Zo categorisch wordt het dus niet afgewezen. Bovendien, denk alleen maar aan gespecialiseerde payment providers die voor veel webshops de betalingen afhandelen. Dat zijn feitelijk ook SaaS of PaaS providers.
Zouden die niet PCI DSS gecertificeerd zijn?