GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman en CDA-Kamerlid Eddy van Hijum willen dat hun initiatiefwet ‘flexibel werken’ al per 1 januari 2014 wordt ingevoerd. De wet geeft werknemers meer mogelijkheden om thuiswerken of flexibele werktijden bespreekbaar te maken. Dit zorgt er voor dat mensen makkelijker werk en zorg kunnen combineren.
GroenLinks en het CDA willen dat het voor werknemers makkelijker wordt om een dag thuis te werken of hun werktijden aan te passen aan schooltijden. De initiatiefwet geeft werknemers het recht om een verzoek voor thuiswerk of flexibele werktijden in te dienen bij hun werkgever. Nu bestaat zo’n verzoekrecht alleen voor het verminderen van het aantal uren.
‘Het combineren van werk en zorg moet beter bespreekbaar worden op de werkvloer’, zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman. ‘Jonge ouders komen steeds vaker in de knel. Onder alleenstaande ouders loopt de arbeidsparticipatie het snelste terug. Zij moeten meer mogelijkheden krijgen voor een goede balans tussen werk en privé, zodat zij zich niet gedwongen voelen minder te gaan werken.’
Zij krijgt bijval van CDA-collega Eddy van Hijum: ‘Door de mogelijkheden voor flexibel werk te vergroten, wordt het niet alleen voor ouders, maar ook voor mantelzorgers makkelijker om naast hun zorgtaken hun werk te blijven doen.’
Cao’s
Veel werknemers geven aan dat zij wel flexibel willen werken, maar dat dit binnen het bedrijf niet kan of dat zij verwachten dat een werkgever daar niet voor open staat. In te weinig cao’s zijn afspraken opgenomen over of en hoe werknemers flexibel kunnen werken, waardoor werknemers niet af kunnen dwingen dat hun werkgever hun vraag om meer flexibel te werken ook serieus overweegt. GroenLinks en CDA willen met het wetsvoorstel stimuleren dat er in meer cao’s afspraken worden gemaakt over flexibel werken.
GroenLinks en CDA willen een cultuuromslag, waardoor flexibel werken niet alleen meer mogelijk wordt, maar ook beter bespreekbaar op de werkvloer. Zij vinden dat de balans tussen werk, scholing, zorg en vrije tijd het uitgangspunt moet zijn, ook in beleid en regelgeving.
Initiatief
Het initiatiefwetsvoorstel van Voortman en Van Hijum breidt de Wet Aanpassing Arbeidsduur uit tot de Wet Flexibel Werken. Nu de beantwoording van de schriftelijke vragen over de initiatiefwet klaar is, kan het direct na de zomer door de Tweede en Eerste Kamer behandeld worden en al op 1 januari 2014 ingaan.
Op zich ben ik voorstander van thuiswerken waar het kan. Maar wat een ontzettende lege huls is dat… “het recht om een verzoek in te dienen”. Ik kan me niks voorstellen bij een organisatie waar het verboden zou zijn om verzoeken in te dienen. Niets garandeert dat het verzoek wordt ingewilligd: Gelukkig maar.
We moeten echter nog even afwachten wat er precies in de wet komt: Een ‘recht op thuis werken’ lijkt mij onrealistisch. Neem een politieagent: Sommig werk zal thuis kunnen maar hij /zij zal toch zo “af en toe” de deur uit moeten omdat slechts thuis patrouilleren niet volstaat. En daar is volgens mij alles mee gezegd.
Als taken geschikt zijn voor thuiswerken dan heeft iedereen er voordeel van en lijkt ‘aanmoedigen van het bespreekbaar maken” mij een heel holle frase. Passen de taken er niet bij, dan moet je volgens mij realistisch zijn en de consequenties van je keuze voor beroep en werkgever dragen.
@Peter
Dat zie je helemaal verkeerd. Voor automonteurs bijv. is dit toch perfect … kunnen ze eindelijk thuis legitiem aan auto’s sleutelen. Probeer maar eens aan te tonen of ze op dat moment aan het beunen of werken zijn 😀
Het wel of niet mogelijk maken van flexibel werken, of het nu gaat om flexibele tijden, deeltijd of thuiswerken, is niet generiek te regelen.
Flexwerken vergt een investering, maar levert ook voordelen op. Je zult een andere manier van managen en productiviteitscontrole moeten invoeren, investeringen doen in werkplek architectuur, apparatuur en beveiliging, en er moeten afspraken gemaakt worden met het personeel. De voordelen zijn meer gemotiveerde medewerkers, je wordt een aantrekkelijker werkgever en, vermits goed ingevoerd, de productiviteit stijgt. Ook een kostenbesparing kan meetellen doordat je minder werkplekken op kantoor nodig hebt.
Zeker voor kleinere bedrijven zullen de benodigde investeringen niet opwegen tegen de opbrengsten. Als de ruimte om te investeren er niet is, krijgen medewerkers niet de juiste gereedschappen en zullen de benodigde veiligheidsmaatregelen niet genomen worden. Kortom, bedrijven zullen kwetsbaarder worden voor ciber-criminaliteit.
Voor een potentiële medewerker kan flexibel werken een afweging zijn om een baan al dan niet aan te nemen. Dat is niet anders als de keus om een baan aan te nemen in ploegendienst terwijl je geloof voorschrijft dat je een rustdag neemt, of het aannemen van een militaire functie voor een pacifist.
Naast bovenstaande komt het me ook voor dat CDA en GroenLinks op de stoel van de vakbeweging willen gaan zitten, daar wordt immers onderhandeld met werkgevers over arbeidsvoorwaarden.
Lijkt me inderdaad een totaal onrealistisch middel om dit vanuit de politiek af te dwingen. Wil niet zeggen dat het-nieuwe-werken niet een goede ontwikkeling is. Het stimuleren ervan is wel een goed idee, alleen een recht erop is weer iets echt Nederlands. Voor ondernemers geen stimulans, maar weer een dwingende maatregel wat geld kost.
Nederland heeft al ontzettend veel thuiswerkers. Huisvrouw/huisman is eigenlijk ook een beroep.
De manier waarop dit beter bespreekbaar gemaakt wordt lijkt misschien overdreven maar het is een feit dat er binnen veel arbeidssectoren nog steeds een taboe rust op ondanks dat er weinig tot geen praktische bezwaren zijn.
Dat terwijl hierdoor de arbeidsparticipatie van vrouwen verbeterd kan worden (Nederland is immers nog steeds een traditioneel huisvrouwen land.) en is er meer aandacht voor de opvoeding van kinderen.
Vandaar dat je ook de politieke afweging tussen extra kosten voor bedrijven of een betere samenleving in zijn geheel kan maken.
Ik vind het inderdaad typisch Nederlands om dit in een wet te willen regelen. Regeltjes, regeltjes. Flexibel werken komt er als bedrijven er de voordelen van inzien, niet omdat het wordt afgedwongen. Als een bedrijf bijvoorbeeld kan besparen op huisvesting door flexibel werken dan zullen ze het invoeren. Bovendien komt de vergrijzing eraan en worden kwalitatief goede arbeidskrachten straks schaars. Op dat moment is het voor een bedrijf belangrijk om aantrekkelijk te zijn als werkgever. Het aanbieden van flexibel werken kan dan een methode zijn om aantrekkelijk te worden. Nog een reden dat flexibel werken ook voor het bedrijf voordelen oplevert.
In dit geval dus niets regelen van overheidswege, maar de markt zijn werk laten doen.
Tja, ze zou zeggen dat elke werkgever voorstander is van productief en gemotiveerd personeel. Dit kan onder andere worden bereikt door mensen de keuze te geven waar ze hun werk willen uitvoeren. Dit hoeft niet perse thuis te zijn, maar juist daar waar het de meeste waarde toevoegt.
Soms is dit thuis, soms op lokatie (bij een klant bijv.), soms kantoor. Vooral kenniswerkers kunnen deze afweging prima zelf maken, i.c.m. een resultaatverplichting.
Een overheid moet zich mijns inziens hier niet mee bemoeien. Laat dit aan de markt, die kan haar eigen keuzes maken. Wel kan ze een voorbeeld geven met overheidsorganisaties.
Overigens wil ik wel waken voor werken en zorg te combineren thuis. Dit lijkt een mooie oplossing, maar in de praktijk zijn deze vaak slecht te combineren.
Het feit dat “flexibel werken” , of “Het Nieuwe Werken” zoals we dat noemen steeds meer op de politieke agenda komt als belangrijk fenomeen om rekening mee te houden lijkt me een goede zaak. Echter denk ik dat werkgevers inderdaad zelf het nut en de voordelen (zoals zelfsturend, gedreven personeel met een groter verantwoordelijkheidgevoel en wellicht hogere productiviteit) moeten gaan inzien. Door het thema aandacht te geven, kan dit best een vlucht nemen. Als je als werknemer (vooral kenniswerkers) wel een verzoek kan indienen,maar dit heftig moet onderbouwen aan je manager, zal je zien dat de managers er stiekum gene vertrouwen in blijken te hebben. Het Nieuwe Werken is een kwestie van vertrouwen geven en controle deels loslaten. Voor werknemers is het meer vrijheid en dus het dragen van grotere verantwoordelijkheid. Als dit nou gezondere, blijere, gemotiveerdere, trouwere werknemers tot gevolg heeft, is het voor werkgevers een grote aanrader. Ga met elkaar in gesprek en begin met een klein initiatief. Praat over hoe dit bevalt en breidt dan uit.
De eerdere reageerders lijken het woord ‘verzoekrecht’ te negeren. Natuurlijk kun je nu ook al zo’n verzoek indienen, maar daar hoeft een werkgever niets mee te doen – al zullen de meeste je in je gezicht uitlachen. Een ‘verzoekrecht’ zal dat lastig maken, een werkgever zal een nette reactie moeten geven.
Los daarvan laten de beide kamerleden hiermee wel zien dat ze de laatste jaren niet op de arbeidsmarkt hebben rondgekeken, waar na een paar jaar Rutte de werkgevers het volledig voor het zeggen hebben.
Ik ben buschauffeur en heb recht op thuiswerken?