Cijfers van softwarewaakhond BSA laten zien dat Nederlandse bedrijven in Europa het hoogste bedrag betalen voor het gebruik van ongelicentieerde (illegale, red.) software. In de eerste helft van 2013 betaalden Nederlandse bedrijven 1,6 miljoen euro voor het gebruik van ongelicentieerde software. Dat is iets meer dan in de eerste helft van 2012.
Het bedrag van 1,6 miljoen euro is opgebouwd uit boetes, schadeloosstellingen en de kosten van de aanschaf van officiële licenties voor toekomstig legaal gebruik van de software. Het bedrag is exclusief bijkomende kosten, zoals advocaatkosten. In de eerste helft van 2013 was één Nederlands bedrijf alleen al 278.000 euro kwijt door het gebruik van illegale software.
Auteursrecht
Softwarepiraterij is in Nederland illegaal. Iedereen die legale software koopt, schaft een licentie aan voor gebruik op basis van de licentievoorwaarden. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om een officieel pakket op verschillende computers te gebruiken, tenzij de licentie dat expliciet goedkeurt.
Iedereen die software gebruikt zonder de juiste licentie maakt inbreuk op het auteursrecht die de software beschermt en kan te maken krijgen met juridische maatregelen. Dat kan leiden tot acties als boetes, schadeloosstellingen, inbeslagname van apparatuur en persoonlijke aansprakelijkheid. Het is daarom essentieel voor bedrijven om hun software te beheren en te optimaliseren. Software asset management (sam) faciliteert dit.
Software als productietool
‘Het omzeilen van de regels om geld te besparen is slechte bedrijfsvoering’, vindt Julian Swan, director of compliance marketing bij de BSA in de Emea-regio. ‘Naast het betalen van boetes en schadeloosstellingen, zijn er substantiële veiligheidsrisico’s. Ongelicentieerde software is niet optimaal beschermd tegen malware. Dat betekent dat niet alleen de financiële gezondheid van een bedrijf in gevaar is, maar ook de productiviteit, de mogelijkheden om te reageren op klantvragen en de professionele reputatie. Daarnaast beschermen overheden wereldwijd intellectuele eigendom, waaronder software, omdat dit ten goede komt aan consumenten en de economie. Wanneer innovators gecompenseerd worden voor de producten die zij creëren, worden ze gestimuleerd voor verdere technologische vooruitgang en economische groei. Softwarediefstal heeft meer economische consequenties dan andere inbreuken op het auteursrecht, omdat software een productietool is.’
Een onderzoek van de BSA en business school Insead laat zien dat een toename van legale software van een procent in Nederland zorgt voor 838 miljoen euro extra in de economie. Voor ongelicentieerde software is dat 195 miljoen euro. Er is dus volgens de BSA voor 645 miljoen euro aan voordeel te behalen door gebruik van officiële software.
Het niet aflatende gezeur van BSA c.s. over zgn illegale software noopt bedrijven ertoe om hun software systematisch in het buitenland aan te gaan schaffen waardoor ze niet langer gehinderd worden door nederlandse licentieverplichtingen (die o.a. toestemming voor licentie audits inhouden!). Het licentiebeheer, ook voor bedrijven die zich netjes aan de regels houden, wordt daardoor aanzienlijk eenvoudiger.
Bovendien kun je in het buitenland tegen lagere kosten software aanschaffen dan in Nederland. Zo is in Duitsland een OEM licentie (bijv voor Microsoft Office) legaal te gebruiken als je een netwerkkabel aanschaft; op de nederlandse licentievoorwaarden mag je OEM licenties alleen inzetten indien je een compleet nieuw systeem aanschaft.
De nederlandse software industrie zou eens wat zelf-reflectie moeten doen omtrent licentievoorwaarden en -prijzen. Wellicht dat bedrijven dan ook wat welwillender staan tegenover de aanschaf van de juiste hoeveelheid licenties.
NB: Ik heb enkele maanden geleden een licentieaudit bij ons bedrijf gehad en kreeg na afloop complimenten dat ons licentiegebruik zo goed was afgedekt met geldige licenties. Ik ben geen advocaat voor piraterij, maar ben wel van mening dat de liefde van twee kanten dient te komen. De methodiek van de BSA, het eenzijdig dreigen met boetes en audits, werkt m.i. alleen maar averechts.
Natuurlijk moet je betalen voor wat je gebruikt, en niet illegale kopieën moet gebruiken!
Maar er is een alternatief voor de beperking van de koppeling van een licentie met een installatie op een machine.:
Met Google Apps heb je deze discussie niet hebt;
een keer een licentie afsluiten, en gebruiken op iedere pc , smartphone, tablet, laptop, … etc naar je keuze, op ieder moment dat je wilt, op iedere plek dat je wilt.
Het bedrag vermeldt is in werkelijkheid vele malen hoger….eerder maal 50. Compliancy is hedendaags de meest zekere vorm voor revenue generatie bij alle grote softwarehuizen.
Twee vragen naar aanleiding van zo’n bericht. Zijn de boetes hier hoger? Zo ja lijkt me dat oneerlijk.
En de andere vraag, worden regels bewust overtreden. Dat laatste is meestal NIET het geval, maar door een hele brij aan regels die onmogelijk iemand kan weten ben je altijd illegaal bezig hoe goed je je best ook doet.
Maar ja daar zeggen ze van de BSA niks over want lekker zwart wit boetes uitdelen is iets wat ze natuurlijk maar al te graag doen…
Want zelfs als je je best doet om het op orde te krijgen hebben ze geen coulance en betaal je gewoon en de boete, en de volle mep voor de software (waar je anders mogelijk korting krijgt).
De blinde vlek hier is natuurlijk de open source software. Niet altijd gratis als je support wilt maar de stelling dat het niet professioneel gebruikt zou kunnen worden is al lang niet meer van toepassing. Wat dat betreft is het juist innovatiever, veiliger en vrijer.
Wat betreft boetes, de BSA heeft niet meer juridische rechten dan ieder ander bedrijf in Nederland.
Dit is een interessante in het kader van BYOS … wat nu als een werknemer zijn eigen software gebruikt voor zakelijke doeleinden, en deze “illegaal” blijkt te zijn.
Wie moet dan de boete betalen.
En in het verlengde hiervan: als je de combinatie BYOD/BYOS gebruikt, maar het eigen device wordt zakelijk ingezet: wie betaalt dan de boete.
Veel gebruikers downloaden software van internet, bij de licentieovereenkomsten wordt vervolgens blindelings “ok” geklikt, en achteraf blijkt eventueel pas dat dit problemen op het licentiegebied op kan leveren ……..
Zo te lezen leidt de softwarewaakhond aan hondsdolheid met een zin als: ‘Het omzeilen van de regels om geld te besparen is slechte bedrijfsvoering’ Het is namelijk niet altijd een vorm van verkeerde zuinigheid maar gewoon onwetendheid door alle licentiestructuren.
Ik scheeft hier twee jaar geleden als eens wat over in: “https://www.computable.nl/artikel/opinie/infrastructuur/3765134/2379248/wat-niet-weet-deert-wel.html” En ik zie gelukkig verbeteringen aan de kant van leveranciers met eenvoudigere en eenduidigere licentiemodellen.
Ook klopppen de rekensommentjes van geen kant want kortingen van 90% en meer zijn heel gewoon in de software handel. En zoals al aangegeven in een andere reactie kun je ook nog weleens gebruik maken van de Internationale markt.
Ten overvloede, wanneer je met FOSS werkt heb je deze problemen niet.
Waar je er niet omheen komt met proprietary software te werken, moet natuurlijk een licentie gekocht worden. Echter als ik het licentie model van sommige leveranciers bekijk, dan zijn die belachelijk ingewikkeld.
Als klant zou ik de bal bij de leverancier leggen, definieer wat je wilt hebben en laat de leverancier de juiste licentie leveren, dan heeft ook de BSA niets te mekkeren.
Ook ik heb betaalde software maar de leverancier staat toe dat er binnn grenzen op 2 PC’s gewerkt mag worden met 1 licentie. Het gekke is dat je daar dan nog op let, zo blijf je fair naar elkaar toe.
Zolang als ik de BSA ken, leeft deze van verklikkers, wie veel personeel heeft is er dus bij gebaat zijn zaakjes op orde te houden.
Ik zie zelfs dat je 10.000 euro krijgt als je een “gouden tip” geeft aan BSA… Leuk extra zakcentje voor het erbij lappen van (in veel gevallen) je werkgever.