Het Mexicaanse telecomconcern América Móvil wil het Nederlandse ict-bedrijf KPN volledig overnemen. Naar aanleiding van de verkoop van het Duitse E-Plus aan het Spaanse Telefónica heeft América Móvil zijn afspraken met KPN opgezegd. Hierin was vastgelegd dat het Mexicaanse bedrijf niet meer dan 30 procent van de aandelen van KPN zou verwerven. Nu deze afspraak van tafel is, doet América Móvil een bod van 2,40 euro op alle uitstaande KPN-aandelen.
Met dit bod trekt América Móvil 7,2 miljard euro uit voor het overige deel van KPN. Het Mexicaanse telecomconcernbetaalde eerder al acht euro voor een aandeel en wist hiermee het belang in KPN op te krikken naar 29,8 procent. Het nieuwe aanbod van América Móvil is onder voorbehoud, tot het bedrijf een meerderheid heeft verworven in KPN. Zodra de 50 procent aan aandelen gehaald is, wordt het bod definitief.
Morgan Stanley en E-Plus
Het afgelopen jaar rommelde het nogal tussen KPN en América Móvil. Dit ontstond nadat América Móvil zijn aandeel in KPN van 4 naar 28 procent wilde uitbreiden. Als reactie hierop nam Morgan Stanley, naar verluidt op verzoek van KPN, 10 procent van de aandelen van het Nederlandse telecomconcern over. Ook zette KPN zijn Duitse dochter E-Plus in de etalage. Het mocht niet baten want verschillende aandeelhouders accepteerden het bod van América Móvil.
Intussen kreeg KPN het moeilijker en moeilijker. Het aandeel zakte steeds verder weg en er was extra geld nodig om het bedrijf overeind te houden. KPN moest in gesprek met zijn grootste aandeelhouder, América Móvil, en het Nederlandse bedrijf kreeg toestemming om vier miljard euro aan extra kapitaal te gaan vergaren. Onderdeel daarvan was een claimemissie van drie miljard euro. Dit werd goedgekeurd door de KPN-aandeelhouders.
Aan deze afspraken waren echter wel strenge voorwaarden verbonden. Eén daarvan was dat América Móvil zijn belang in KPN onder de 30 procent zou houden, een andere was dat het Mexicaanse telecombedrijf de afspraken eenzijdig kon opzeggen als andere partijen KPN gedeeltelijk of in geheel wilde overnemen. Door de verkoop van E-Plus aan Telefonica, werden deze afspraken ontbonden en wil América Móvil nu KPN volledig overnemen.
Strategie
Met de overname van KPN wil Carlos Slim profiteren van de gevolgen van de eurocrisis in Europa, waardoor de aandelen van telecomaanbieders relatief goedkoop zijn. Eerder deed hij al pogingen een voet tussen de deur te krijgen bij telecomaanbieders in Italië en Spanje, maar die zijn mislukt.
KPN laat in een officiële reactie weten dat het kennis heeft genomen van het openbare bod door América Móvil. De raad van bestuur en raad van commissarissen van KPN zijn van tevoren op de hoogte gebracht en nemen het in overweging. KPN roept binnen enkele weken een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders bijeen met betrekking tot de verkoop van E-Plus aan Telefónica Deutschland.
Leve de tortillacloud
Verkoop dan compleet de hele KPN-toko aan Telefónica Deutschland.
Zo wordt het afluisteren door het buitenland wel heel gemakkelijk gemaakt.
Even ”serieus”, KPN moet weer een Staatsbedrijf worden? Terug naar de vertrouwde naam PTT. Verder niets doen. The good old times?
Precies een jaar geleden stond het aandel KPN op 6,66, misschien een duivels voorteken?
Wat gaat dit betekenen voor Nederland? KPN is een grote aanbieder in de vast en mobiele Telefonie. Door allerlei, vrijwel allemaal mislukte, pogingen om te expanderen eind jaren negentig is er een onderneming ontstaan die voornamelijk Nederland bediend. In duitsland wordt de mobiele operator E-plus afgestoten, maar KPN houd wel een belang. E-plus was overigens wel een goede investering als wordt gekeken naar de verkoopprijs en het aandeel dat KPN krijgt.
In Nederland heeft de overheid er stelselmatig voor gezorgd dat KPN de pineut was. KPN is concessiehouder van vast telefonie en moet allerlei infrastructuur in dienst houden om andere providers mogelijkheden te geven om aan te sluiten bij de klanten. Als voorbeeld noem ik dat je bij een jaarabonnement op Plain Old Telefonie gratis wordt aangesloten op het KPN netwerk en daar vervolgens bij anderen een ADSL dienst op aansluit. Als je na een jaar opzegt heeft KPN 140 euro omzet en ik schat in 360 euro verlies geleden….
Open markten en concurrentie hebben hun prijs en ik heb dat nooit zien werken voor mij als consument. Prijzen zijn niet of nauwelijks gestegen, maar op Mobiel gebied is nederland de duurste in Europa. Dat geeft toch wel te denken.
Wat moet een mexicaans bedrijf met KPN? Ik schat in dat E-plus een van de targets is en KPN mobiel ook, men is denk ik niet echt geïnteresseerd in de concessie en vast telefonie infrastructuur, uiteraard wel in de glasvezel. Iedereen kijkt mee, ook Kamp van EZ…maar kan er nog wat worden gedaan? KPN wordt voor een grijpstuiver verkocht, tenzij aandeelhouders het aandeel niet aanbieden aan Slim.
Ik herhaal mijn motto voor deze overnamen, veel beter kan KPN niet worden, eerder slechter. Ik schat in dat KPN dadelijk wordt opgedeeld in verschillende segmenten en wordt verkocht aan investeringsmaatschappijen, Slim zal de mobiele tak behouden en deze proberen te integreren met andere mobiele netwerken, zoals hij dat ook in andere delen van de wereld heeft gedaan.
De vraag is of de staat nog een gouden aandeel heeft, als dat zo is dan zou ik dit inzetten. het is calvinistisch, maar ik denk wel het beste dat KPN onafhankelijk blijft. Aansluiting bij andere europese partijen kan nog tot de mogelijkheden behoren, maar die zullen wel verkend zijn.
KPN beheert het grootste gedeelte van het netwerk in Nederland, dat mag nooit in buitenlandse handen vallen.
De staat mag dit nooit goedkeuren. Nooit gedacht dat ik zulke nationalistische gevoelens zou koesteren, maar als de staat dit goedkeurt, dan zullen we andere maatregelen moeten nemen.
@Panzer,
misschien is het iets om van Surfnet KPN 2 te maken, daarna samenvoegen met Nafin..
Wat een chauvinistische reacties. Indien een bedrijf niet voldoet grijpt de markt in. Een logische stap in dit marktsegment.
In mijn optiek is dit het trieste eindresultaat van jarenlang de aandeelhouder van KPN centraal te stellen in plaats van de klant…
De dalende KPN-aandelenprijs is voornamelijk zelf door het management van KPN veroorzaakt, niet door de concurrentie in de markt.
Men heeft b.v. geen vervangend businessmodel effectief weten te maken ter compensatie van de imploderende sms opbrengsten. Datzelfde geldt voor de 4G diensten, het werd gepositioneerd als meer van het zelfde, i.p.v. innovatieve en bedrijfseffectieve nieuwe diensten. Meer van het zelfde en alleen maar sneller is niet voldoende om in de “driving seat” te blijven. Natuurlijk de uitrol van 4G gaat voortvarend, zeker een compliment waard, maar ook dat is niet voldoende, investeringen worden op een meer van het zelfde manier niet effectief: het wordt nog steeds aangeboden als 3G diensten in een 4G jasje. Maar ook op andere vlakken loopt het niet voortvarend. Bijvoorbeeld de ADSL (achtige) mogelijkheden lopen sterk achter bij wat er op de kabelmarkt geboden wordt aan prijs/performance.
Dit en nog een aantal vergelijkbare zaken heeft gemaakt, nog los van het “onverwachts” afbouwen van het dividend, dat de prijs van het aandeel fors gezakt is.
Daarmee wordt er vanzelf een weg geopend van een overname door een andere partij. Dat mag geen verrassing zijn, het is tenslotte een logische en voorspelbare ontwikkeling……
Gezien het feit dat de KPN-directie zich in stilzwijgen hult is het alleen voor hen kennelijk een verrassing.