Hostingprovider LeaseWeb heeft load balancers toegevoegd aan zijn public cloud. Klanten kunnen nu het gebruik van hun cloud resources optimaliseren door dataverkeer tussen instances te verdelen. Load balancing is een techniek waarbij dataverkeer over meerdere servers wordt verdeeld om voor een gelijkmatige belasting te zorgen.
Door load balancing kunnen klanten het gebruik van resources optimaliseren en de responstijden van hun servers verkorten. Dit resulteert in een beter schaalbare cloudinfrastructuur met hogere beschikbaarheid. Load balancing biedt met name uitkomst in situaties waarin het nodig is om applicaties op eenvoudige wijze schaalbaar te maken.
Load balancing-mechanismen
De cloud load balancing-dienst biedt ondersteuning voor verscheidene algoritmen om dataverkeer te verdelen. Source based wijst verzoeken vanaf een specifiek ip-adres steeds aan dezelfde instance toe, round robin loopt alle instances in volgorde af om het dataverkeer te verdelen en least connections wijst verkeer toe aan de instance met het laagste aantal verbindingen
Het dataverkeer wordt doorgestuurd op basis van rules voor tcp-poorten op het publieke adres van de load balancer. Deze instellingen kunnen gebruikt worden voor het balanceren van eenvoudig verkeer ,zoals dat van mailservers, maar ook bij geavanceerde set-ups voor webapplicaties. Klanten kunnen hun configuraties via het klantenportal van LeaseWeb definiëren en beheren voor een breed scala aan protocollen en poorten.
Recente lanceringen
De nieuwe dienst is per direct beschikbaar voor alle gebruikers van LeaseWeb Cloud, op basis van een vast maandtarief. De introductie van de load balancing-dienst volgt na de recente lanceringen van een software-defined firewall en een private virtual network, die eveneens beschikbaar zijn via het klantenportal van LeaseWeb.
Uit het artikel: Klanten kunnen nu het gebruik van hun cloud resources optimaliseren door dataverkeer tussen instances te verdelen
Dat was nu toch juist waar de klant o.a. geen omkijken naar had bij een clouddienst en dan moet er ook nog extra voor betaald worden… eigenlijk komt het er op neer dat ze eerst een “bug” inbouwen en dan mag de klant er later voor betalen om het opgelost te krijgen…
Netwerk loadbalancing is natuurlijk een leuke toevoeging maar niet echt een wonder. Als ik dit zo lees kan er dus nog steeds een slechte response zijn doordat resources als CPU, disk en geheugen overbelast zijn. Maar misschien ben ik abuis…
Draai eens het om: zou het niet raar zijn als je 10 webservers voor je webwinkel bij een provider afneemt en er geen LB bij krijgt?
Met een beetje netwerkkennis weet je dat NLB geen echte oplossing is. Dat dit door LeaseWeb als “oplossing” aangeboden wordt en ook dat ik er voor moet betalen!
Volgens mij is het voor de mensen die hier reageren niet helemaal duidelijk waar het hier om gaat;
Leaseweb Cloud is geen ‘cloud webhosting’ service, waar je je website of webapp ‘laat’ hosten, maar een hosting service waarbij je server instance in een cloud gehost wordt.
Het gaat hier dus om een server, niet om een webhosting service. Het is dus meer een cloud service tussen IaaS en PaaS in, om maar even met halfzachte marketing termen te gooien.
Dat daar een software defined firewall bij zit is gewoon een extra service, dat kan je namelijk ook prima binnen je instance doen. Datzelfde kan ook met load balancing: je kan heel goed
een instance laten load balancen en met het private network tussen je instances balancen. Dat kan bijvoorbeeld al met een reverse proxy setup.
Tja ik vind het ook een merkwaardig verhaal.
Net als Maarten al aangeeft, de cloud dat was toch een middel om al dat technische gezeik bij de gebruiker/ beheerder weg te halen. terug bij af dus.
@Reza
Denk niet dat er veel bedrijven zijn die 10 webservers voor een webwinkel nodig hebben in Nederland. Overigens is de techniek voor dynamische schaalbaarheid redelijk prijzig en daar moet je heel veel omzet voor draaien om dat terug te verdienen.
Misschien niet helemaal on topic maar wellicht wel als de Europeese cloud industrie groeit ten koste van de Amerikaanse. Dan wordt load balancing toch interessanter.
http://www.blacklistednews.com/NSA_Pricked_The_%E2%80%9CCloud%E2%80%9D_Bubble_For_US_Tech_Companies/27902/0/38/38/Y/M.html
Oftewel bleek dat na het NSA schandaal 10% van de aanbestedingen voor Amerikaanse clouds zijn afgezegd en 56% niet meer geneigd is om Amerikaanse clouds te gebruiken. Het verlies aan omzet is dus wel degelijk merkbaar en de markt heeft dus aangetoond dat ze gegevens bescherming wel degelijk serieus nemen. Alleen mogen ze er ook nog achter komen dat ook hun gegevens in Europeese clouds niet veilig zijn voor meegluurders.
Mooi weer al die betweters die als zelfstandig consultant-op-zoek-naar-werk actief zijn. Alle tijd om onzinnig te reageren (en ook nog binnen20min).
De load aan de bovenkant verdelen is 1 ding. Maar hoe wordt er met de andere resources omgegaan? Want in een multitenant omgevimg is het belangrijk dat je weinig tot geen last van je buren hebt.
@Ruud,
het is toch vreemd als ik iets uit de cloud wil dat ik “lastig gevallen” wordt met technische geneuzel als load balancing etc etc, je maakt toch alleen performance afspraken en hoe ze dat daar oplossen is hun probleem, of gaan we nu weer terug naar de vorige eeuw op netwerkdimensioneringsgebied. De cloud was toch zo schaalbaar etc etc etc
@John,
ik denk dat de titel wat misleidend is en vervolgens het stukje over leaseweb wat te kort/cryptisch als ik je comment lees,
misschien kunnen ze de comments aangrijpen om zich juist te positioneren…. Dat is voor iedereen handig.