In de ogen van Amerikanen zijn wij Europeanen relatief conservatief. Dat is positief als het gaat om zaken zoals het beheren van cultureel erfgoed of het bewaren van een traditionele methode voor het maken van goede kaas. Maar wanneer het gaat om technologie is weerstand ten opzichte van verandering een regelrechte ramp. Dat wordt nergens duidelijker dan op het gebied van cloud computing.
De cloud-discussie gaat nog te vaak over wat we denken dat het vandaag de dag inhoudt en niet over wat cloud computing daadwerkelijk biedt en de heldere en eenduidige richting die ervan uitgaat. Als organisaties maar blijven praten over de cloud in plaats van actie te ondernemen, zullen ze straks eindigen met lege boardrooms en deurwaarders voor de deur.
Voor veel bedrijven betekent de cloud het herschrijven van hun applicaties, het opslaan van data buiten de bedrijfsmuren en in sommige gevallen wordt het zelfs gezien als gevaar voor de bedrijfsvoering. Of je het nu leuk vindt of niet, technologie kan een organisatie maken of breken; het maakt daarbij geen onderscheid tussen oudgedienden of nieuwe spelers in de markt. Technologische innovatie heeft met grote regelmaat de spelregels aangepast en soms zelfs de knuppel in het hoenderhok gegooid. Technologie elimineert vrijwel allerlei barrières: menselijke, sociale, geografische, financiële en tijd.
Geen hype
Wat maakt cloud computing geen hype, maar werkelijkheid? Omdat het voldoet aan de belangrijkste eisen van vandaag. In tijden dat it-managers geen geld hebben om te spenderen, moeten ze slimmer met hun geld omgaan. Ze hebben een snellere, betere en vooral goedkopere ict-infrastructuur nodig. En dat is, in de kern, waar de cloud-beweging om draait.
Welke zaken zijn belangrijk bij de reis naar it uit de lucht? Ten eerste moeten bedrijven zich ervan verzekeren dat het veilig en beveiligd is. Praktisch betekent dat data-integriteit en hoge beschikbaarheid van services. Kies waar je je data wilt opslaan, behoudt de complete controle en geniet van betere veerkracht en wendbaarheid dan je ooit had kunnen dromen, zonder je data de wereld over te moeten verhuizen. Maar zodra je in de cloud werkt, wil je ook niet een goedkope en slechte imitatie treffen van de software waar je normaal gesproken mee werkt.
Zelfs als je een early adopter bent, moet verandering wel een verbetering zijn. En ook dat is een van de vele voordelen van de cloud; namelijk dat je het kunt testen voordat je het koopt. In plaats van te moeten vertrouwen op verkoopbeloftes uit RFP’s of de mening van een legertje consultants, kunnen bedrijven nu eerst zelf ervaren of een cloudoplossing zijn beloftes waarmaakt. En daarmee kunnen organisaties enorm besparen op tijd, resources, kosten en risico’s.
Als je deze zaken nastreeft, dan biedt de verandering die cloud computing teweeg brengt snelle, voorspelbare en goedkopere it.
Ton van Klaveren, sales director Corporate & Channel bij Interoute
@Reza,
er zijn maar drie “problemen” in het ICT leven:
1 Techniek
2 Organisatie en
3 Financien
eerst 1 en 2 oplossen, dan komt 3 “vanzelf” goed
een POC hoeft niet duur te zijn, omdat het niet om het eindplaatje gaat, maar om de risicominimalisatie van het eindplaatje.
Maarten,
Afhankelijk van hoe dicht je de “P” van je POC bij de “P” van je productie brengt, kun je bepalen tot hoeverre je de risico`s geminimaliseerd hebt.
Met een maand toegang krijgen tot een SaaS oplossing om eea te bekijken of proberen kun je niet zeggen dat je de risico`s geminimaliseerd hebt.
Begrijp me niet verkeerd, ik zeg niet dat een cloudoplossing geen uitweg is, nee. Ik toets de cloudbeloftes op wat ik in de praktijk tegen kom.
@Maarten, als vierde probleem wil ik graag in sommige gevallen management toevoegen, of het ontbreken daarvan.
Tegenwoordig zie ik ook vaak jouw nummer drie op 1 staan.
Hoe wil de schrijver Cloud verkopen met zo’n verhaal? “In de ogen van Amerikanen zijn wij Europeanen relatief conservatief” Nee wij zijn in hun ogen (te links) liberaal. En dan het beheren van cultureel erfgoed; zij hebben inderdaad geen middeleeuwse gebouwen, maar ze zijn wel heel fanatiek bezig met hun eigen erfgoed. Dat zou de schrijver toch opgevallen moeten zijn.
Wrang genoeg laten juist de Amerikanen zien dat ze niet in moderne infrastructuur willen investeren en dan bedoel ik niet alleen bruggen en dijken. Ze hebben heel veel oude legacy systemen, en lopen ook niet voorop bij de vervanging van Operating Systems of het gebruik van SaaS. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, zoals PRISM van de NSA. En daarbij komen we bij de cloud.
Cloud is een prachtig concept dat in 60 jaar tijd vergaand geëvolueerd is en o.a. SaaS heeft opgeleverd (hoezo wordt er gesproken over de “early adopter”?). Maar de Amerikanen hebben de Patriot Act antiterreurwetgeving met bijbehorende geheime richtlijnen, programma’s en rechtbanken die volgens hen boven alle andere en zeker boven andermans wetten gaan. Alle Amerikanen, Amerikaanse bedrijven en bedrijven die actief zijn in de VS moeten zich aan de Patriot Act onderwerpen. Het maakt niet uit wat ze aan hun (Europese) klanten beloven.
Zo bespioneert de NSA niet alleen (potentiële) terroristen, maar ook militaire en politieke bondgenoten en strategisch belangrijke bedrijven van bondgenoten. Daarbij krijgen ze hulp van met name Groot Brittannië en Duitsland. Daarvoor zijn – toen nog – geheime verdragen afgesloten. De Europese politici dachten dat de capaciteit van de NSA te klein zo zijn om al het verkeer op de belangrijkste knooppunten van het internet te filteren.
Cloud diensten in Nederland gebruiken zonder dat de NSA kan meekijken is lastig te regelen. Van de Patriot Act mogen Amerikanen, Amerikaanse bedrijven en bedrijven die actief zijn in de VS niet aan de klanten vertellen wat ze van PRISM weten en of ze samenwerken. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) terzijde schuiven is bij ons illegaal, maar niet met de NSA samenwerken is in de VS net zo illegaal en wordt zwaarder bestraft. Je kan wel een niet-Amerikaans bedrijf inhuren dat niet in de VS actief is, maar de Amerikanen beheren in Europa zo veel aftappunten, dat je zelfs een eigen beveiliging moet regelen als je slechts dark fiber denkt te gebruiken. Vooral bij SaaS wordt het lastig om je beveiliging kosteneffectief te regelen.
Nu Snowden het gebruik van PRISM aan de grote klok heeft gehangen, is de kans op industriële spionage een stuk groter geworden. Daarvoor was het nog te link om PRISM daarvoor te misbruiken en zo de mogelijkheden van PRISM prijs te geven. Dat is voorbij.
De (bedrijfs)gegevens van de meesten zijn natuurlijk niet interessant voor de NSA om deze te gaan doorspitten en aan andere diensten en bedrijven door te geven. Maar die van bedrijven en instellingen zoals Shell, ASML of het ministerie van BuZa zijn wel interessant voor de NSA en affiliates.
Kortom “Technologie elimineert vrijwel allerlei barrières”; ook die van de privacy. Jammer dat de auteur juist daar niet op ingaat. Het zou toch mooi zijn als zijn bedrijf zich op dat gebied van de concurrenten kan onderscheiden?
@ Henri,
Je was mij net voor.
@ Reza,
Ik ben erg benieuwd naar het antwoord van Ton. Maar mijn ervaring is dat iemand zonder profiel ook vaak niet reageert.