De komende jaren loopt het tekort aan ict'ers engoed opgeleide technici op. Het recent veschenen Masterplan Bèta en Technologie spreekt van een tekort dat kan oplopen tot meer dan honderdvijftigduizend mensen in 2016. De gevolgen van een dergelijk tekort zijn groot. Nederland wordt minder aantrekkelijk als vestigingslocatie voor buitenlandse bedrijven, innovatieve oplossingen voor vraagstukken rond energievoorziening, voedselproductie en duurzaamheid blijven uit en de economische groei loopt verder terug.
Nederlandse it-bedrijven werken samen met de overheid om het verwachte tekort van ict’ers terug te dringen, voor nu en in de (verre) toekomst. Via het Techniekpact worden concrete plannen uitgewerkt om de aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt in de technieksector te versterken. Een recent voorbeeld is de aankondiging om in Groningen 350 IT-banen te creëren in de komende drie jaar met de opening van het IBM Services Center. Het bedrijf werkt nauw samen met de Hanzehogeschool, de Rijksuniversiteit Groningen, Universitair Medisch Centrum Groningen en de lokale en regionale overheid om opleidingen beter te laten aansluiten op de zoekprofielen van bedrijven. De vestiging van het Services Center zal naar verwachting niet alleen banen creëren voor mijn werkgever, maar een positieve spin-off geven voor extra it-banen in de regio.
Om op langere termijn het tekort van ict’ers terug te dringen is het echter noodzakelijk dat de sector diverser wordt. Vrouwen moeten geënthousiasmeerd worden om een baan te kiezen in de ict. Gelukkig draagt de front-office transformatie van it al voor een groot deel bij aan dat enthousiasme. Ict wordt in steeds meer sectoren vast onderdeel van de bedrijfsstrategie en het wordt steeds vaker ingezet om maatschappelijke uitdagingen op het gebied van energie, transport en gezondheidszorg op te lossen. Voor veel vrouwen is alleen die maatschappelijke relevantie van ict al een reden om zich in die richting te specialiseren.
De keuze om een technische opleiding te kiezen wordt al op jonge leeftijd gemaakt. Om actief meisjes uit de brugklas te interesseren voor techniek en it organiseert IBM wereldwijd de Exite-kampen (EXploring Interests in Technology and Engineering). Het doel van deze zomerkampen is om spelenderwijs meiden op jonge leeftijd enthousiast te maken voor techniek. Op ons Amsterdamse kantoor werd deze maand weer zo´n kamp georganiseerd. 35 brugklasmeisjes van scholen uit de regio konden een week lang experimenteren met techniek en it. Tijdens de week moesten ze robots bouwen en programmeren, maar ze kregen ook les in het slimmer gebruik van energie met inzet van it. De feedback van deze zomerkampen was ook dit jaar weer zeer positief en veel meisjes gaven aan dat het hun perceptie van techniek en it absoluut heeft veranderd. Of ze daadwerkelijk de keuze voor techniek gaan maken is afwachten, maar deze zomerkampen zijn een mogelijk eerste stap.
Inmiddels kiezen volgens Platform Bèta Techniek steeds meer meisjes op het vwo voor het profiel Natuur en Techniek, het afgelopen schooljaar was dat al bijna 44 procent. Dat is absoluut bemoedigend. Hetzelfde Platform concludeerde helaas ook dat ict nog steeds niet tot de populaire beroepskeuzes behoort. Er is dus nog een wereld te winnen en daar blijven wij ons in samenwerking met andere bedrijven, universiteiten en overheidsinstellingen voor inzetten.
Laurence Griffioen-Loeff, hr-directeur IBM Nederland
Leuk om aan te geven dat er tekort aan ict`ers is. Ict kent veel verschillende functies, waar is dan tekort aan?
Is dat tekort op korte of lange termijn?
Hoe ga je snel op korte termijn-behoeftes inspelen als je maar weet dat je niet veel tijd te investeren hebt (investeren in iets om tekort weg te werken)?
Hoe zeker weet je het dat de behoefte op lange termijn tegen die tijd ( 3-4 jaar later) nog een behofte blijft als we naar enorme veranderingen in de ict-wereld kijken?
Ik denk dat je pas te kort aan vrouwen in sommige functies kun wegwerken als in Nederland een ouderschapsverlof-systeem zoals in Zweden geimplementeerd wordt. Dit uiteraard naast andere maatregelen in dit kader.
Pas geleden zag ik in ons aanvraagsysteem wederom een leuke staan: Gevraagd, junior Java-programmeur (en dito tarief). Vereist: Minstens 5 jaar ervaring Java EE, Maven, Spring, etc. Daar worden ik en mijn mede senior Java-ontwikkelaars een beetje moe van. Wij zijn dan kansloos op de job, puur op tarief. Het is zoals anderen hier al aangeven. De bedrijven hebben wel medior/senior personeel nodig, maar ze willen er niet voor betalen. Dus krijg je als IT’er van dit soort berichten een dubbel gevoel: Wel een ICT-tekort, maar waarom nemen ze me dan niet aan?
Daarnaast nemen ZZP’ers genoegen met 60 a 70 euro per uur en doen zo mee aan de race to the bottom. De klanten willen dan grote bedrijven als Cap, Ordina en CGI dwingen naar lagere tarieven te gaan. Maar goed, dat is ook marktwerking…
@Cees Sowieso roept de vacature vragen op. Als je na 5 jaar ervaring nog steeds junior bent doe je volgens mij ook iets niet goed……
Best veel reacties, maar nog geen één van mevrouw Griffioen-Loeff?
Ik blijf erbij: mensen proberen te interesseren voor techniek is kansloos als daar niet een adequate beloning tegenover staat. Zolang managers meer blijven verdienen dan technici zul je zien dat het dweilen met de kraan open is.
En er worden nog steeds ervaren mensen gevraagd tegen beginnerstarief. Daarnaast blijven we outsourcen naar India (ondanks dat keer op keer blijkt dat het niet goedkoper is).
Als je dat als adolescent ziet, wordt je niet enthousiast. Tsja alles overziende durf ik mijn petekind ook niet aan te raden om de techniek in te gaan, hoe leuk het vak ook is…
Te kort? Welk te kort? Ik ben een Informatica ingenieur, heb 18 jaar werkervaring. Ik heb altijd het vakgebied netjes bijgehouden. Ben dan ook in het bezit van een stapel certificeringen en getuigschriften om dit te staven. Ervaring bij diverse bedrijven in diverse branches in diverse rollen. Ik ben pas pas 43 jaar en nog vol energie. Toch kan ik nergens een baan vinden waarbij ik mijn huidig bruto salaris (60K) kan behouden. Het te kort valt dus behoorlijk mee.
Volgens mij is er wel een tekort, maar dan vooral een tekort in budget voor IT personeel. En dat komt waarschijnlijk omdat de management laag dat budget hebben ingepikt. 🙂
Hoewel mevrouw Griffioen-Loeff nog steeds schittert door afwezigheid in de discussie even een paar punten waar ik vraagtekens bij zet:
1. “Nederland wordt minder aantrekkelijk als vestigingslocatie voor buitenlandse bedrijven, innovatieve oplossingen voor vraagstukken rond energievoorziening, voedselproductie en duurzaamheid blijven uit en de economische groei loopt verder terug.”
Ik had het idee dat ons belastingklimaat helemaal niet zo slecht is voor een heleboel buitenlandse bedrijven, dat we meer voedsel produceren dan we op kunnen en ‘duurzaam’ ons door rijkswege constant opgelegd wordt.
2. “Om op langere termijn het tekort van ict’ers terug te dringen is het echter noodzakelijk dat de sector diverser wordt.”
Er is dus helemaal geen tekort maar vooral sprake van een te homogene groep, zoals al uit de reacties blijkt het ‘Too many chiefs and not enough indians’ probleem dat juist ontstaat door dit soort stukjes van Bedot.com economie.
3. “Gelukkig draagt de front-office transformatie van it al voor een groot deel bij aan dat enthousiasme.”
Dit riekt naar de welbekende ‘window dressing’ van dure kledingmerken met goedkope sweatshops. Niet echt een duurzame maatschappelijke verandering maar vooral goedkoop winstbejag waarbij werkpaarden in de ingeblikte kant-en-klaar maaltijden verwerkt worden.
3. “Voor veel vrouwen is alleen die maatschappelijke relevantie van ict al een reden om zich in die richting te specialiseren.”
Als Eva niet naar de slang geluisterd had waren we nu nog allemaal gelukkig geweest. Er zit namelijk iets verkeerd in de wijze waarop ons onderwijs is ingericht waardoor preadolescenten te vroeg een profiel kiezen.
Whow Ewout, dat is wel een hele dikke knuppel die je in het hoenderhok gooit !
Je maakt samen met NumoQuest mijn functie als enfant terrible welhaast overbodig 😉
Het is goed om te zien dat mijn artikel zoveel reacties losmaakt. Een aantal opmerkingen naar aanleiding van de gegeven reacties:
Verschillende onderzoekscommissies en brancheverenigingen spreken van een verwacht tekort aan ICT-ers op de korte en middellange termijn. Naast het Masterplan Beta en Technologie, dat ik al in het artikel noemde, schetst ook de ICT-marktmonitor 2013 van branchevereniging Nederland ICT een verwacht tekort aan ICT-ers dat uiteenloopt van 4400 tot 12.000, afhankelijk van de groei van de Nederlandse economie. Dit geeft dus aan dat ICT als bedrijfstak naar de toekomst toe alleen maar relevanter wordt. Dat lijkt me goed nieuws voor alle lezers van Computable.
We moeten dus nadenken over manieren hoe we dat verwachte tekort gaan oplossen. Deels kunnen we het verwachte tekort oplossen door de markt te geven waar het om vraagt. In het geval van het IBM Services Center Groningen gaat het om specifieke ontwikkelvaardigheden waar Nederlandse klanten om vragen. Daarnaast is onze sector niet heterogeen genoeg. Het percentage vrouwen in de ICT sector is te laag en we kunnen het ons niet permitteren om – zoals EU Commissaris Neelie Kroes het onlangs verwoordde – de helft van de beroepsbevolking links te laten liggen.
ICT kampt zonder twijfel met een imagoprobleem en dit probleem moeten we bij de wortel aanpakken, wat betekent dat we meisjes op jonge leeftijd al moeten enthousiasmeren voor technologie. Dit is zeker niet de enige manier om meer vrouwen in de ICT te krijgen, maar hopelijk helpen dit soort initiatieven om de betrokkenheid van vrouwen in de ICT te vergroten.