De komende jaren loopt het tekort aan ict'ers engoed opgeleide technici op. Het recent veschenen Masterplan Bèta en Technologie spreekt van een tekort dat kan oplopen tot meer dan honderdvijftigduizend mensen in 2016. De gevolgen van een dergelijk tekort zijn groot. Nederland wordt minder aantrekkelijk als vestigingslocatie voor buitenlandse bedrijven, innovatieve oplossingen voor vraagstukken rond energievoorziening, voedselproductie en duurzaamheid blijven uit en de economische groei loopt verder terug.
Nederlandse it-bedrijven werken samen met de overheid om het verwachte tekort van ict’ers terug te dringen, voor nu en in de (verre) toekomst. Via het Techniekpact worden concrete plannen uitgewerkt om de aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt in de technieksector te versterken. Een recent voorbeeld is de aankondiging om in Groningen 350 IT-banen te creëren in de komende drie jaar met de opening van het IBM Services Center. Het bedrijf werkt nauw samen met de Hanzehogeschool, de Rijksuniversiteit Groningen, Universitair Medisch Centrum Groningen en de lokale en regionale overheid om opleidingen beter te laten aansluiten op de zoekprofielen van bedrijven. De vestiging van het Services Center zal naar verwachting niet alleen banen creëren voor mijn werkgever, maar een positieve spin-off geven voor extra it-banen in de regio.
Om op langere termijn het tekort van ict’ers terug te dringen is het echter noodzakelijk dat de sector diverser wordt. Vrouwen moeten geënthousiasmeerd worden om een baan te kiezen in de ict. Gelukkig draagt de front-office transformatie van it al voor een groot deel bij aan dat enthousiasme. Ict wordt in steeds meer sectoren vast onderdeel van de bedrijfsstrategie en het wordt steeds vaker ingezet om maatschappelijke uitdagingen op het gebied van energie, transport en gezondheidszorg op te lossen. Voor veel vrouwen is alleen die maatschappelijke relevantie van ict al een reden om zich in die richting te specialiseren.
De keuze om een technische opleiding te kiezen wordt al op jonge leeftijd gemaakt. Om actief meisjes uit de brugklas te interesseren voor techniek en it organiseert IBM wereldwijd de Exite-kampen (EXploring Interests in Technology and Engineering). Het doel van deze zomerkampen is om spelenderwijs meiden op jonge leeftijd enthousiast te maken voor techniek. Op ons Amsterdamse kantoor werd deze maand weer zo´n kamp georganiseerd. 35 brugklasmeisjes van scholen uit de regio konden een week lang experimenteren met techniek en it. Tijdens de week moesten ze robots bouwen en programmeren, maar ze kregen ook les in het slimmer gebruik van energie met inzet van it. De feedback van deze zomerkampen was ook dit jaar weer zeer positief en veel meisjes gaven aan dat het hun perceptie van techniek en it absoluut heeft veranderd. Of ze daadwerkelijk de keuze voor techniek gaan maken is afwachten, maar deze zomerkampen zijn een mogelijk eerste stap.
Inmiddels kiezen volgens Platform Bèta Techniek steeds meer meisjes op het vwo voor het profiel Natuur en Techniek, het afgelopen schooljaar was dat al bijna 44 procent. Dat is absoluut bemoedigend. Hetzelfde Platform concludeerde helaas ook dat ict nog steeds niet tot de populaire beroepskeuzes behoort. Er is dus nog een wereld te winnen en daar blijven wij ons in samenwerking met andere bedrijven, universiteiten en overheidsinstellingen voor inzetten.
Laurence Griffioen-Loeff, hr-directeur IBM Nederland
Het zou misschien een idee zijn om op middelbare scholen het vak programmeren te gaan geven zodat jongeren die het leuk vinden voor een vervolgstudie in de ICT zullen kiezen.
Een goed boek om het vak te leren is Programming, Principles and Practice using C++ van Bjarne Stroustrup de designer van de C++ taal.
Er zijn genoeg mensen die kunnen programmeren, maar werkgevers wensen tegenwoordig geen enkele inwerktijd en dus zijn de vaardigheden niet altijd voldoende om direct inzetbaar te zijn. Geef mensen een inwerktijd van enkele weken en dat probleem is opgelost. Maar klagen en uitbesteden lijkt goedkoper (totdat je de opgeleverde troep moet uitrollen).
Er zijn helemaal niet genoeg mensen die goed kunnen programmeren. IT afdelingen zitten vol met bedrijfskundigen (HAVO met een vaag pakket en iets HBO-achtigs van 2 of 3 jaar). Niet iedere IT-er is een programmeur. Ik kom bijna dagelijks mensen op een IT afdeling tegen die zeggen niet ’technisch’ te zijn. Iedereen wil de programma manager uithangen.
Tekort IT’ers? Heb ik onder een steen gelegen?
Ik zal het wel weer niet begrijpen maar ik meen toch echt uit het artikel te begrijpen dat er banen gecreeerd moeten worden om een tekort aan personeel te compenseren ?
Gelukkig heeft de auteur heel sympathiek het artikel ondertekend met zijn naam en functie….. een HR-manager toen werd ik weer wakker.
@Eric, uitstekend idee, waar had jij gedacht gekwalificeerde docenten vandaan te halen, en wie mag dat dan gaan betalen ? Rutte is momenteel niet echt heel scheutig met de centjes he. ben benieuwd waneer hij zelf wegbezuinigd wordt.
Wij doen al jarenlang projecten met BI, I en TI-studenten, die we een maatschappelijk probleem laten aanpakken. De studenten doen dan een stuk onderzoek, scopen naar een stukje uit het geheel en bedenken daar een oplossing voor. Het tweede deel van het project is dan om dit zodanig vorm te geven dat een opdrachtnemer dit zou kunnen oppakken. Het aardige daarvan is dat studenten dit ervaren als een echte opdracht en geen studieopdracht. Ze moeten leren samenwerken met mensen uit verschillende disciplines, ze zien dat eerst ontwerpen beter is dan direct gaan programmeren en ze snappen de rollen en verantwoordelijkheden opdrachtgever en opdrachtnemer beter.
Deze IT-studenten vinden daardoor het vak leuker worden en solliciteren dan ook naar meer diverse banen, van informatie-analist en ontwerper tot ontwikkelaar en niet alleen maar app-ontwikkeling of web-scripting.
Daar gaan we weer; er is geen tekort aan ICT-ers maar aan goedkope hoogopgeleide ICT-ers. Als er echt een tekort is regelt de marktwerking dat toch zelf, dan stijgen de salarissen. Oh dat was nou precies wat we niet wilden bij HR…
Even advocaat van de duivel spelen: Misschien wat bezuiningen op Management, ITIL-, Prince2 beoefenaren en scrum masters zodat je geld hebt voor mensen die iets kunnen maken?
Via dit soort artikelen wordt steeds duidelijker dat de ICT sector in Nederland last heeft van de enorme ontwikkeling in de jaren 1975 – 2005 waarin ‘ The sky is the limit’ zo’n beetje het adagio was en de salarissen de pan uit rezen. Lang leve de marktwerking.
Bij een dreigend tekort aan BETAALBAAR (want het gaat nergens anders over) aanbod moet je als de wiedeweerga zorgen voor verse aanwas. Het ligt om twee redenen voor de hand dat dit in de opinie van de auteur meisjes moeten zijn:
1. Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in de ICT (wat ik best nog wel een goede reden vind)
2. Vrouwen kunnen in de ICT meer verdienen dan bij de Etos en zijn toch nog (flink) goedkoper dan de op dit moment beschikbare ervaren mannen.
Overigens geldt dat laatste ook voor jongens.
Wat de intentie van dit soort initiatieven in de weg staat is dat men mikt op HBO en universitair onderwijs. Hier ontstaat een kloof tussen doel en verwachting. Het doel van de sector is goed opgeleide jongelui beschikbaar krijgen voor het vakgebied, maar de verwachting van de HBO of Universitair afgestudeerde ICT-er is een goed betaalde baan op minimaal middenkaderniveau. Dat ziet hij/zij immers nog dagelijks om zich heen.
Als we aan die perceptie niet snel wat doen gaat het niet werken en hollen de slimme jongens en meisjes straks met diploma en al heel hard naar ander sectoren waar op dat moment veel vraag is naar hoog opgeleide krachten. Dat gebeurde 20 jaar geleden in de ICT, dus dat gebeurt andersom ook.
Wel klagen maar niet betalen gaat er bij mij nog steeds niet in.
Maar ook de ontwikkeling van telewerken en deeltijd geeft al aan dat de nood nog lang niet zo hoog is als er beweerd wordt.
Overigens wat vrouwen in het bedrijfsleven betreft is er gemiddeld gezien toch wel erg veel vraag naar parttime werk. Wat dat betreft zouden die theoretisch gezien prima metselaar of lasser kunnen worden. Dat is heel goed als parttime baan in te delen.
Gek genoeg blijkt dat in de praktijk als het om IT gaat toch veel moeilijker te zijn. Dat geeft al aan dat er in de IT wereld iets goed mis zit dat de ruimte voor parttime banen laag wordt ingeschat. Oftewel daar zit nog ruimte voor verbetering.
Wat telewerken betreft vind ik het raar dat managers toch liever hebt dat je in het kantoor werkt terwijl BOYD vaak geen probleem is. Wat beveiliging betreft is dat redelijk lood om oud ijzer.
Het heetste hangijzer blijft dan toch wel het imago van IT. De zoveelste overheid IT faalproject of de zoveelste loonmatiging van werknemers terwijl de werkgever er tientallen procenten bij krijgt worden breed uitgemeten in de pers. De gezamenlijke noemer zijn hier overigens de grote IT detacheerders van het land. Maar die lijken er niet om te malen en huilen gewoon met de wolven mee.
Je kan veel opmerken over een beroep in de tehnische ict maar ik denk dat ieder initiatief om mensen naar de techniek te trekken door het creeeren van banen icm opleiding of het interesseren van kinderen in de computer techniek altijd meegenomen is.