De komende jaren loopt het tekort aan ict'ers engoed opgeleide technici op. Het recent veschenen Masterplan Bèta en Technologie spreekt van een tekort dat kan oplopen tot meer dan honderdvijftigduizend mensen in 2016. De gevolgen van een dergelijk tekort zijn groot. Nederland wordt minder aantrekkelijk als vestigingslocatie voor buitenlandse bedrijven, innovatieve oplossingen voor vraagstukken rond energievoorziening, voedselproductie en duurzaamheid blijven uit en de economische groei loopt verder terug.
Nederlandse it-bedrijven werken samen met de overheid om het verwachte tekort van ict’ers terug te dringen, voor nu en in de (verre) toekomst. Via het Techniekpact worden concrete plannen uitgewerkt om de aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt in de technieksector te versterken. Een recent voorbeeld is de aankondiging om in Groningen 350 IT-banen te creëren in de komende drie jaar met de opening van het IBM Services Center. Het bedrijf werkt nauw samen met de Hanzehogeschool, de Rijksuniversiteit Groningen, Universitair Medisch Centrum Groningen en de lokale en regionale overheid om opleidingen beter te laten aansluiten op de zoekprofielen van bedrijven. De vestiging van het Services Center zal naar verwachting niet alleen banen creëren voor mijn werkgever, maar een positieve spin-off geven voor extra it-banen in de regio.
Om op langere termijn het tekort van ict’ers terug te dringen is het echter noodzakelijk dat de sector diverser wordt. Vrouwen moeten geënthousiasmeerd worden om een baan te kiezen in de ict. Gelukkig draagt de front-office transformatie van it al voor een groot deel bij aan dat enthousiasme. Ict wordt in steeds meer sectoren vast onderdeel van de bedrijfsstrategie en het wordt steeds vaker ingezet om maatschappelijke uitdagingen op het gebied van energie, transport en gezondheidszorg op te lossen. Voor veel vrouwen is alleen die maatschappelijke relevantie van ict al een reden om zich in die richting te specialiseren.
De keuze om een technische opleiding te kiezen wordt al op jonge leeftijd gemaakt. Om actief meisjes uit de brugklas te interesseren voor techniek en it organiseert IBM wereldwijd de Exite-kampen (EXploring Interests in Technology and Engineering). Het doel van deze zomerkampen is om spelenderwijs meiden op jonge leeftijd enthousiast te maken voor techniek. Op ons Amsterdamse kantoor werd deze maand weer zo´n kamp georganiseerd. 35 brugklasmeisjes van scholen uit de regio konden een week lang experimenteren met techniek en it. Tijdens de week moesten ze robots bouwen en programmeren, maar ze kregen ook les in het slimmer gebruik van energie met inzet van it. De feedback van deze zomerkampen was ook dit jaar weer zeer positief en veel meisjes gaven aan dat het hun perceptie van techniek en it absoluut heeft veranderd. Of ze daadwerkelijk de keuze voor techniek gaan maken is afwachten, maar deze zomerkampen zijn een mogelijk eerste stap.
Inmiddels kiezen volgens Platform Bèta Techniek steeds meer meisjes op het vwo voor het profiel Natuur en Techniek, het afgelopen schooljaar was dat al bijna 44 procent. Dat is absoluut bemoedigend. Hetzelfde Platform concludeerde helaas ook dat ict nog steeds niet tot de populaire beroepskeuzes behoort. Er is dus nog een wereld te winnen en daar blijven wij ons in samenwerking met andere bedrijven, universiteiten en overheidsinstellingen voor inzetten.
Laurence Griffioen-Loeff, hr-directeur IBM Nederland
Mevrouw Griffioen,
Ik dank u voor de reactie maar ik blijf me verbazen omdat naar ik meen al meer dan een decennia geprobeerd wordt om vrouwen te interesseren voor de ICT sector. En sorry dat ik niet onder de indruk ben van onderzoekscommissies en brancheorganisaties omdat degene die de rekening betaalt meestal dus ook de uitkomst bepaald. En in ouwe Neelie hoef je ook maar een kwartje te stoppen en ze balkt als een ezel want dat we de helft van de bevolking niet links mogen laten liggen is wel mooi verwoordt maar wie alleen maar rechts kijkt loopt in een kringetje.
Dus nogmaals sorry maar napraten is niet nadenken, niet antwoorden is geen samenwerken en om maar gelijk te reageren op Pascal: wie doet het licht eens aan in het kippenhok?
Sorry Laurence Griffioen, maar u lijkt u zich te verschuilen achter een ongeloofwaardig rapport. Het Masterplan Bèta en Technologie zegt dat er in 2016 in Nederland eventueel een tekort zou kunnen zijn van honderdvijftigduizend ICT-ers. Waar zou dat enorme tekort opeens vandaan moeten komen? Dit rapport is niet meer dan het propageren van de varkensvleescyclus in de ICT. Het is van het niveau van de zelfbenoemde dieetgoeroe Sonja Bakker. Ja inderdaad, die tegenwoordig ook alles behalve slank is. Haar eigen crashdieet zorgt voor een jojo effect.
Deze discussie moet eindelijk eens naar een hoger niveau dan die van de borreltafel. Uw verhaal verwatert helaas ook tot een poging om de naam IBM zo vaak mogelijk te noemen.
Als u serieus wilt bekijken waar de ICT-arbeidsmarktknelpunten zijn en waar de oplossingen te vinden zijn, dan moet men een open gesprek aangaan met vertegenwoordigers van betrokken partijen. Denk daarbij aan de ICT-bedrijven, de ZZP-ers in de ICT en de afnemers van ICT-diensten. Daarbij moeten de gegevens van onderzoeken naast elkaar gelegd worden en gezamenlijk geanalyseerd. Zo nodig moet er nader onderzoek komen.
De oplossingen moeten vooral gezocht worden bij de ICT-bedrijven en bij bedrijven met grote ICT-afdelingen. Massaal ICT-ers ontslaan en gelijk daarop over die vreselijke tekorten klagen, dat is ongeloofwaardig HRM beleid. Dit is niet alleen vervelend voor de ontslagen mensen, maar ook desastreus voor de ICT-branche en voor de poging om meer vrouwen in de ICT te krijgen. Bij andere vroegere mannenbolwerken steeg het aandeel vrouwen wel. Soms zijn vrouwen daar na enkele decennia in de meerderheid. Maar dat kan omdat ze beter met het human capital omgegaan.
Kijk ook naar de BRD waar men volgens het Rijnlandse model samenwerkt. Daar hebben ze de sterke kanten van Nederland uit de jaren 90 overgenomen. Hier is men juist overgestapt op Amerikaanse denkbeelden geïnspireerd op de jaren vijftig. In de BDR zien we echte tekorten aan arbeidskrachten, bij ons stijgt de werkloosheid alsmaar.
Als je meer goede techneuten wil hebben in Nederland dan zou je ze meer moeten betalen dan managers en recruiters. Ben trouwens benieuwd waarom IBM juist in Nederland een service center begint, zou dat misschien kunnen liggen aan het feit dat IBM India geen waarde kan leveren (zie Walt Disney) ? Misschien dat Hugo Messer ons dat kan uitleggen.
Mevrouw Griffioen-Loeff, prima idee om samen met anderen eventuele tekorten tegen te gaan. Wanneer wilt u het open overleg met de meedenkers starten? En staat dan de koffie klaar op Johan Huizingalaan 765 te Amsterdam.
@mevr. Griffioen,
Het gaat hier niet om een imagoprobleem maar een perspectiefprobleem.
Je kunt allemaal mooie events verzinnen, maar uiteindelijk gaat het gewoon om de portemonnee. Zo simpel kan het zijn. Ik zou zeggen: regel dat 🙂
daar gaan we weer… specificeer dat tekort dan ook, als het er echt is. Anders komt echt niemand in beweging.
https://www.computable.nl/artikel/opinie/loopbaan/4685427/1458016/noem-man-en-paard-bij-tekort-aan-icters.html