Het hof in Leeuwarden heeft SAS Institute in hoger beroep in kort geding in het gelijk gesteld in de zaak tegen de plannen van de buurvrouw om een hondenhotel te beginnen. Voor SAS vormt het landgoed Oud-Bussem in Huizen de uitvalsbasis in Nederland. Volgens het softwarebedrijf veroorzaken de honden geluidsoverlast. Opmerkelijk genoeg noemde het hof in het arrest niet de geluidsrapporten, waaruit blijkt dat er geen sprake is van geluidsoverlast. Het hof stelde het SAS in het gelijk omdat de buurvrouw volgens een erfdienstbaarheid uit 1948 niet in strijd met het natuurschoon een bedrijf mag uitoefenen.
Buurvrouw Karin van Leeuwen Boomkamp woont op familiegrond die zo’n tweehonderd meter naast landgoed Oud-Bussem ligt. Zij bestiert daar een hondenuitlaatservice De Speurneus voor honden die zij elders uitlaat. Zij vangt overdag honden op en wilde dat uitbreiden met een hondenhotel. Hondenopvang en hondenhotel samen tellen maximaal vijfentwintig honden. Zij vroeg de vergunning voor het hondenhotel. Het voornemen van B&W Huizen om een vergunning te verlenen, leidde tot actie van SAS en een aantal omwonenden.
Het verblijf van honden levert volgens SAS overlast op, niet alleen voor zijn personeel maar ook voor klanten en relaties die bijvoorbeeld een training volgen. De overlast wordt volgens SAS erger als er structureel een hondenhotel wordt gevestigd op het perceel van de buurvrouw. Daarom stapte SAS naar de voorzieningenrechter.
Hoger beroep
De voorzieningenrechter Midden-Nederland kwam op 12 maart 2013 niet tot een inhoudelijk oordeel, omdat het niet duidelijk was, of het perceel van Van Leeuwen Boomkamp belast is met een erfdienstbaarheid. Het softwarebedrijf liet weten waarschijnlijk niet in hoger beroep te gaan maar een oplossing hoopte te vinden die alle betrokkenen past. SAS ging toch in hoger beroep bij het hof. Volgens het hof, dat op 16 juli 2013 uitspraak deed, moet de buurvrouw niet alleen stoppen met haar plannen voor een hondenhotel, maar ook met haar hondenuitlaatdienst De Speurneus per 16 augustus ter plaatse. Dat kost twee vaste medewerkers en vier deeltijders hun baan.
De uitspraak is opvallend omdat Van Leeuwen Boomkamp al twaalf jaar de hondenuitlaatservice bestiert, waarbij ze de honden bij haar klanten ophaalt, uitlaat en terugbrengt. Nadat zij het hondenhotel is begonnen, is SAS – met 32 omwonenden – bezwaar gaan maken.
Merkwaardig arrest
Advocaat Gerrit Bogaers van Van Leeuwen Boomkamp spreekt van een bevreemdend arrest in kort geding. ‘Het hof heeft feiten en zaken niet meegenomen of fout weergegeven. Zo spreekt het arrest over veertig honden, terwijl er maximaal vijfentwintig honden verblijven. Het hof zegt dat de honden geluidsoverlast geven, terwijl de in het procesverbaal genoemde geluidsrapporten aantonen dat er geen sprake is van geluidsoverlast.’
Volgens de raadsman wilde SAS aan het hof in beroep niet bewijzen dat het bedrijf geluidshinder van de honden heeft. ‘Ook wilde SAS niet bewijzen dat de geluidsrapporten niet juist zijn. Toch ging het volgens SAS over geluidsoverlast. Deze kwestie is door het hof ter zitting nauwelijks behandeld, maar het acht in het arrest evenwel geluidsoverlast aanwezig. Over de geluidsrapporten liet het hof zich in het arrest niet uit. Wel neemt het hof het Burgemeester & Wethouders van de gemeente Huizen kwalijk dat zij ondanks protesten van SAS en 32 omwonenden een vergunning willen verlenen voor het hondenhotel. Kortom, het arrest roept inhoudelijke vragen op.’
Brood uit de mond stoten
Het hof stelde SAS in kort geding uiteindelijk in het gelijk op basis van een erfdienstbaarheid uit 1948 die rust op het perceel van Van Leeuwen Boomkamp ten behoeve van het heersende erf van SAS. Volgens het hof is de erfdienstbaarheid niet verjaard wat betreft het houden van honden. De buurvrouw mag op haar perceel alleen wonen en er geen hondenbedrijf houden. Dat haar vader er bedrijfsmatig paarden en pensionpaarden, kippen en honden hield en oude Volkswagens opknapte, is van een andere aard dan de professioneel opgezette hondenopvang, aldus het arrest.
Op 14 augustus 2013 heeft SAS een bodemzaak gepland. Of dat doorgaat, is nog niet bekend. Het optreden van het softwarebedrijf en het arrest hebben tot protest geleid bij wijkbewoners en klanten van De Speurneus. Zij hebben aan SAS brieven gestuurd met als verwijt dat het bedrijf zo niet om kan gaan met mensen uit de buurt, zeker niet door hen ook nog het brood uit de mond te stoten.
Schikking?
Advocaat Bogaers acht gezien de omstandigheden van het geval, waaronder het doel van SAS – geen overlast van hondengeblaf – een minnelijke schikking mogelijk. ‘Denk aan afspraken over toelating, het weigeren van hard en langdurig blaffende honden, uitlaattijden en klachtmeldingen. Er is een bijzondere druk vanuit de wijk en omgeving om het hondenhotel te behouden binnen de beperkende voorwaarden die de gemeente Huizen daaraan stelt. SAS heeft vanuit een ongegronde vrees voor het ontstaan van een tweede dierenasiel Crailo, wijkgenoten willen steunen. Maar er zijn ook veel wijkgenoten en hondeneigenaren, die vanuit hun wetenschap dat De Speurneus geen geluidsoverlast veroorzaakt, voor vergunningverlening zijn.’
De raadsman hoopt dat SAS de stok in het juiste midden wil leggen. ‘Er geldt nu een ongenuanceerd hondenverbod, dat bij velen overkomt als een hondsverbod en dat een gevoel van onrechtvaardigheid oproept. Dat is in niemands belang. Het kan veel beter en subtieler. Voor alle partijen geldt: Maak je wederpartij en de tegenvoeter tot vriend.’
Bij SAS was niemand bereikbaar voor commentaar.
Wat een diepgravende onderzoeksjournalistiek weer. Fijn dat ik dit IT-gerelateerde nieuws nu heb. Niet om ’t een of ander, maar de rechter heeft beslist. Staat Rik Sanders soms op de loonlijst van De Speurneus? Of vindt hij zichzelf soms De Speurneus? Computable, graag IT info ipv zwartmaken IT-bedrijven met non issues.
Als voorheen het terrein agrarisch was, dan mag er een hondenbedrijf, zeker als al bewezen is dat er geen overlast is. Hof Leeuwarden? Daar kan Wim Dankbaar een aardig boek over schrijven. Hof Arnhem was beter geweest. Zo ingewikkeld is het niet, Nederland zit vol met zulke bedrijfjes, broodfokkers met meer dan 25 hondjes, die alle regels aan hun laars lappen. Zitten er rechters of iets dergelijks ergens in het bestuur van SAS? Dit land gaat ten onder aan vriendjespolitiek.