Fujitsu Nederland sluit het datacenter in het hoofdkantoor in Maarssen. Het is te klein geworden. De ict-dienstverlener zoekt in Nederland een externe partner voor housing en hosting, zoals Telecity of Equinix. De landenvestiging werkt al samen met de grote datacenters van Fujitsu in Duitsland en Engeland. Directeur Bas de Reus onderzoekt ook de haalbaarheid van nieuwe huisvesting voor het kantoor, of het aantrekken van extra huurders. Het oude ICL-pand aan het Kwadrant in Maarssen begint te ruim te worden.
De maatregelen houden verband met een herstructurering van de ict-dienstverlener. Een van de organisatorische maatregelen was de ontslagronde eerder dit jaar. Daarbij verloren 33 mensen hun baan en zijn zo’n twintig mensen via natuurlijk verloop afgevloeid. De gedupeerde medewerkers worden middels een sociaal plan begeleid van werk naar werk.
De sanering maakt deel uit van een internationale reorganisatie onder de naam Jupiter. Daarbij verliezen wereldwijd vijftienhonderd mensen hun werk; Fujitsu heeft om dit plan te bekostigen honderdvijftig miljoen euro uitgetrokken. Directeur Bas de Reus van Fujitsu Nederland: ‘De herstructurering is nodig om de totale organisatie slanker en fitter te maken. Een groot concern als Fujitsu heeft de neiging log te worden. Het uiteindelijke doel is winstgevend te blijven en voor ons te worden.’
Verschil van inzicht
De Reus is de opvolger van Geo van der Wilk die na een verschil van inzicht met de top van Fujitsu begin april in goed overleg vertrok. Volgens De Reus had het meningsverschil te maken met de wereldwijde reorganisatie waar Fujitsu in zit. Daarbij is er gekozen om weer voor landenvestigingen aparte directeuren te benoemen; Van der Wilk was in 2011 juist benoemd tot directeur Benelux.
De 42-jarige De Reus betreurt het vertrek van Van der Wilk die hem drie jaar geleden binnenhaalde als commercieel directeur. Net als Van der Wilk kwam hij van CMG (Logica) vandaan. De Reus ging na zijn studie elektrotechniek – later volgde hij nog een studie bedrijfskunde – bij CMG werken als systeem engineer. Hij koos al snel voor de managementkant en klom op tot directeur outsourcing; daarna leidde hij de divisie industrie, distributie en transport bij Logica.
Omzet groeit, winst niet
Bij Fujitsu Nederland kreeg De Reus de opdracht om de divisies services en producten te integreren. Dat hoorde bij een herstructurering die onder leiding van Van der Wilk Fujitsu structureel groei in Nederland moest brengen. De ict-dienstverlener behaalde succes op succes, met name met infrastructuurdienstverlening, en sloot contracten met klanten van naam als KLM, Schiphol, PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, Alliander, Friesland Campina en – sinds dit jaar – de gemeente Almere, waaraan het werkplek- en rekencentrumdiensten levert, en Havenbedrijf Rotterdam voor werkplekbeheer en een centrale servicedesk. Toch leverde de groeiende omzet geen winst op. De Reus moet het kostenniveau de komende tijd zien terug te dringen.
Procesmatig
De Reus legt veel nadruk op procesmatig werken, waarbij zoveel mogelijk geautomatiseerd kan worden afgedaan en beheerkosten omlaag kunnen. De afgelopen anderhalf jaar heeft het bedrijf een aantal monitoringtools ingezet, waaronder het Linux-systeem Nagios en de eigen tool Systemwalker. Voor klanten wil Fujitsu zelfbedieningsportalen inrichten, wat moet leiden tot minder telefonische meldingen en lagere kosten. ‘Klanten zijn mondiger geworden en vragen om innovatieve oplossingen waarmee ze goedkoper uit zijn of beter kunnen concurreren. Daarom zetten we ook in op de cloud en werken daar met ‘betaal naar gebruik’-modellen. We moeten ons blijven onderscheiden.’