Studenten van de NHL Hogeschool in Leeuwarden hebben robots gedemonstreerd die olie van zandplaten of sneeuw van natuurijs kunnen verwijderen. Bij de ontwikkeling waren studenten betrokken van de opleidingen Elektrotechniek, Informatica, Scheepsbouwkunde en Werktuigbouwkunde. Het ging om ultralichte op afstand bestuurbare amfibievoertuigen en sneeuwvoertuigen.
Door hun lage gewicht belasten zij de natuur minimaal en kunnen ze gebieden bereiken die voor mensen onbegaanbaar zijn. Vooral de sneeuwrobot trekt veel aandacht, omdat die de groei van ijs kan stimuleren. Zonder de isolerende sneeuwlaag groeit ijs harder aan. In de winter van 2012/2013 bleef veel natuurijs te dun voor toertochten doordat de sneeuwlaag op het ijs niet kon worden verwijderd.
De sneeuwrobot is ontstaan door een slimme toepassing van standaard techniek op een Hollands probleem. ‘De robot is ontstaan vanuit het idee dat een groot evenement niet door kan gaan, omdat er sneeuw op het ijs ligt waardoor het ijs onvoldoende aangroeit’, zegt docent Engineering Hette Akkerman. Lector Wierd Koops gaf de studenten de projectopdracht om na te denken over hoe je olie kunt opruimen in kwetsbare natuurgebieden. De studenten bedachten allerlei creatieve oplossingen.
Tweedejaars studente Informatica Lutske de Leeuw is enthousiast over het zogeheten Interdisciplinaire Project. ‘De samenwerking met andere opleidingen maakte het werken heel realistisch. De studenten van de verschillende opleidingen hadden allemaal een eigen taak in het project. Dat maakte dat je het voertuig vanuit verschillende invalshoeken bekeek: de één lette op het ontwerp of de verbinding, de ander op de aansturing, de windgevoeligheid of het gewicht. Daar leerden we allemaal heel veel van, want het bracht ons op nieuwe ideeën.’
Realistisch
Zulke interdisciplinaire projecten stimuleren innovatie, zegt hoofd van de afdeling Engineering Angela Schat. ‘De realistische opdrachten maken studenten betrokken, gemotiveerd en deskundig. Wanneer ze zijn afgestudeerd, kunnen zij complexe en multidisciplinaire ontwerpen maken en werkende machines bouwen. En dat biedt hen een goede start op de arbeidsmarkt.’
NHL Hogeschool wil de voertuigen graag doorontwikkelen. De studenten hebben de smaak te pakken en de docenten zien in de robot een kansrijke en nieuwe oplossing voor een bestaand probleem. Hoe de doorontwikkeling vorm zal krijgen is nog niet duidelijk.
Sponsoren
Vierdejaarsstudenten gaan komend najaar de besturing en de sneeuwruimfunctie van de sneeuwrobot verder ontwikkelen. ‘Ik zou de sneeuwrobot heel graag doorontwikkelen naar een volledig voorgeprogrammeerd voertuig op gps-signalen’, zegt docent Akkerman. ‘Dan kan de robot ’s nachts zelfstandig de Elfstedenroute over het ijs rijden zonder dat hij de kades raakt.’ De NHL-afdeling Engineering gaat op zoek naar sponsoren, die samen met de NHL deze op afstand bestuurbare robot verder wil ontwikkelen.