Bedrijven doen er verstandig aan nog eens goed naar Googles Chromebook te kijken voor zakelijk gebruik. Dat stelt marktonderzoeksbureau Forrester in een rapport, waaruit blijkt dat de machines onder omstandigheden een betere keuze zijn dan laptops, Macbooks of tablets. Het onderzoek werd gedaan onder twaalfhonderd inkopers van infrastructuur in het bedrijfsleven.
De Google Chromebook is een soort van mini-laptop die op het Chrome-besturingssysteem draait. De machines worden niet door Google zelf gemaakt, maar door bekende laptopfabrikanten als Samsung Acer, HP en Lenovo.
Uit onderzoek naar Chromebooks blijkt dat 28 procent van de ondervraagde ondernemingen interesse hebben in de machines. Gevraagd naar de interesse voor tablets, schiet dat percentage plots omhoog naar 82. Ondanks de relatieve lage interesse, ziet onderzoeker J.P. Gownder van Forrester een aantal duidelijke omstandigheden waaronder een Chromebook beter presteert dan een laptop, Macbook of tablet.
Het gaat hierbij om bedrijven die bereid zijn medewerkers met verschillende apparaten uit te rusten, afhankelijk van hun taken en een mix van apparaten binnen de bedrijfsmuren voor lief nemen. Het voordeel is groter als het bedrijf heeft gekozen voor Gmail en/of Google Apps. De Chromebooks komen bovendien uitstekend tot hun recht bij gebruik door bezoekers/klanten, in kioskachtige situaties.
Een belangrijk voordeel dat Gownder signaleert is de geringe tijd die ict-afdelingen hoeven te steken om ‘het licht aan te houden’ bij deze machines. Hij citeert een cio in het onderzoek die zegt: ‘Ik wil van mijn traditionele laptops af. Chromebooks bieden een hoge uptime, lage onderhoudskosten en zijn eenvoudig uit te rollen waar wordt gewerkt met webapplicaties en -content.’
Minpuntjes
Toch ziet Gownder ook een paar minpuntjes, waar zakelijke gebruikers rekening mee moeten houden. Door Googles regelmatige ruzies met de Chinese overheid is de werking van Google Apps daar niet gegarandeerd. Dus is een Chromebook geen handige keuze voor medewerkers die veel in China zijn. En, hoewel de Chromebook uiterst draagbaar is, kan volgens Gownder in veel gevallen waar draagbaarheid een belangrijk punt is beter worden gekozen voor een tablet.
Toekomstmuziek
Lees ook de review van Computable-expert Henri Koppen: ‘Chromebook is eigenlijk nog toekomstmuziek’.
Zoals ik al eerder zei ( hint naar redactie ) het wordt weer eens tijd voor een Computable expert-sessie/borrel.
Dan kunnen we weer met zijn allen discussieren, ruzie maken/robbertje vechten en uiteindelijk weer eindigen met een groepsknuffel.
Reza,
Je kunt een Chromebook offline gebruiken voor docs, sheets, presentaties, mail, tevens heb ik offline ssh tools, RDP tools, enz dit zijn allemaal apps die in html5 gemaakt zijn en offline kunt gebruiken. dus dit is veel meer dan alleen een Thin Client en je argument wat je al vaker aan haalt dat zonder internet het device waardeloos is gaat niet op. Daarnaast wat heb je aan een laptop waarop outlook staat zonder een verbinding met de Exchange server ??? niks want er gaat nog steeds nik uit of komt er binnen en dat voor zoveel applicaties die op je laptop staan.
Maar laten we over 2 of 5 jaar nog eens kijken hoe de markt er dan uit ziet, Maar een ding kan ik je verzekeren WIJ IT’ers bepalen niet wat er gebruikt gaat worden, dat is de gebruiker.
Antoine,
Een Chromebook is afgestemd op Google apps. Afhankelijk van je vertrekpunt, kan dit nadelig zijn.
Bijvoorbeeld ben je een organisatie met genoeg Windows applicaties dan kun je beter je applicaties weggooien als je van Chromebook gaat gebruik maken (desinvestering)
Als je een gamer bent dan moet je Chromebook vergeten omdat A)deze geen hoge resolutie heeft, B)je Windows games kun je beter weggooien, C)off-line spelen is beperkt tot een aantal apps die je op Chrome Web Store kan vinden en op je 16 Gb lokale storage bewaard hebt (heb je nog ruimte voor je mails, docs etc?) D)een Chromebook heeft geen voldoende processor-kracht voor (off-line)gamen.
Deze zijn twee voorbeelden van “je vertrekpunt” Ik kan nog meer bedenken.
Een Chromebook heeft misschien een lage prijs, maar dit is meestal instapprijs. Hiervoor krijg je een device met 11 of 14 inch scherm en nog meer beperkingen. Wil je een normale Chromebook hebben dan kom je ongeveer uit op de prijs van een Windows laptop. Als je op de prijs van een Windows laptop uitkomt dan hoef je je bestaande applicaties niet weg te gooien, kiezen tussen apps en applicaties, lekker off-line kunnen werken, DVD filmpjes bekijken, zware (CAD) applicaties draaien, lekker gamen met mooie geluid en beeld en nog meer.
Ben je een (kleine)school die niet veel applicaties heeft en ook geen verwevenheden binnen je applicatielandschap dan zou Chromebook een oplossing voor je kunnen zijn (dat moet je eerst goed onderzoeken)
5 jaar geleden heb ik in mijn artikel (over desktop delivery) in “Netopus Magazine” gezegd dat Chrome in de toekomst een belangrijke speler gaat worden, toen was er geen Chromebook. Ik geloof erin dat Chromebook in de toekmst meer biedt dan wat we nu zien, maar zover zijn we nog niet.
Ik ben het niet helemaal met je eens dat we het niet kunnen bepalen want we kunnne het proces sturen. Als je dat alleen aan de gebruiker overlaat dan kan ik je ook verzekeren dat er een oerwoud van gemaakt wordt.