De Utrechtse ict-dienstverlener Capgemini heeft de aanbesteding gewonnen voor de ontwikkeling van nieuwe webapplicaties voor zorgverlener Jeugdzorg Nederland. De dienstverlener kocht de rechten op de bestaande applicatie, die omgezet gaat worden naar een SaaS-pakket. Ook wordt het bedrijf huisdealer voor ict-diensten bij de aangesloten zestien regionale Bureaus Jeugdzorg.
Naar aanleiding van het bericht over de aanbesteding stelde de redactie van Computable negen vragen aan Jeugdzorg Nederland. Vanaf hun vakantieadres stuurden de bij de aanbesteding betrokken functionarissen hun antwoorden per e-mail. Ondanks de Europese aanbesteding, deden in de uiteindelijke race vijf Nederlandse dienstverleners mee.
Welke andere ict-partijen waren in de race?
Jeugdzorg Nederland heeft een niet-openbare Europese inschrijving gedaan. In totaal hebben 43 partijen deelgenomen aan de zogeheten request for information. Hieruit is een top vijf van inschrijvers geselecteerd: Atos, Capgemini, Lost Lemon, Everest en Ordina.
De aanbesteding stond open voor maximaal vijf partijen, waarom?
De aanbesteding stond open voor alle bedrijven binnen de EU. Wij hebben gekozen voor de best value procurement-methode. Deze methode is intensief. Daarom is er gekozen voor maximaal vijf inschrijvers.
Op basis waarvan is Capgemini gekozen?
Capgemini heeft de economisch meest voordelige aanbieding gedaan. Wij waren ook opzoek naar een business partner die de aangesloten bureaus Jeugdzorg de komende jaren op het vlak van ict ontzorgt. Capgemini heeft ook op dit vlak een prima aanbieding gedaan. In ruil voor de eigendomsrechten, heeft Capgemini een aantrekkelijk aanbod gedaan voor de exploitatie en de doorontwikkeling van de applicatie die in een SaaS-constructie wordt aangeboden.
Is er een samenhang tussen de aanbesteding en de verschuiving van jeugdzorg van provincies naar gemeenten in 2015?
Jazeker, wij hebben een applicatie nodig die helpt om de hulpverlening aan de cliënten van Bureau Jeugdzorg verder effectief te maken. Daarnaast moeten de ict-kosten variabel worden. Met andere woorden: bij krimp moeten de kosten omlaag. De SaaS-oplossing die Capgemini biedt, maakt dit mogelijk
Is er een contractsom afgesproken?
Ja, er is een contractsom afgesproken, de hoogte daarvan maken wij niet openbaar.
Waarom werd er nadrukkelijk om Agile gevraagd?
Omdat de applicatie moet worden ontwikkeld in een periode waarin veel veranderingen binnen de sector jeugdzorg plaatsvinden. Wij willen op deze veranderingen kunnen inspelen en er tegelijkertijd zeker van zijn dat de professionals en cliënten van de bureaus Jeugdzorg maximaal worden ondersteund door het nieuwe systeem.
Wanneer wordt de eerste iteratie opgeleverd?
De eerste iteratie wordt medio september 2013 opgeleverd.
Mendix wordt gebruikt om onderliggende systemen aan elkaar te knopen, welke systemen zijn dat?
Het gaat niet zozeer om onderliggende systemen, maar om systemen van ketenpartners, bijvoorbeeld het netwerk van het ministerie van Veiligheid en Justitie netwerk en landelijke voorzieningen zoals de Verwijsindex Risicojongeren en het Gemeentelijke Basis Adinistratie (GBA).
Om hoeveel verschillende systemen bij de zestien aangesloten instellingen gaat het?
Koppelingen met interne systemen zijn onder meer: datawarehouse, personeels- en salarissystemen en financiële systemen.
Apart dat de contractsom niet geopenbaard wordt. Jeugdzorg is toch een overheidsdienst? Wet openbaar bestuur maar aanhalen? Dan weten we het zo!
Transparantie is een zeer essentieel ding in onze samenleving, waarom wordt hier dan weer zo moeilijk overgedaan. Misschien de basis voor een mooi investigative article?
en nu maar hopen dat in 2015 dit systeem nog steeds gebruikt wordt omdat alle gemeenten hun eigen ding gaan doen. en er geen landelijke jeugdzorg meer bestaat…
Laatste stuiptrekking??
“In ruil voor de eigendomsrechten, heeft Capgemini een aantrekkelijk aanbod gedaan voor de exploitatie en de doorontwikkeling van de applicatie die in een SaaS-constructie wordt aangeboden.”
Eigendomsrechten gaan dus naar Capgemini.
Dat wordt straks gedwongen shoppen tegen een door de aanbieder bepaalde prijs.
Goede deal, daar gaan we over een paar jaar meer van horen. Waarschijnlijk ook vragen als “hoe het toch heeft kunnen zijn dat….”
Is het digitaliseren van de jeugdzorg ook een onderdeel van dit contract en wordt er met de architectuur opzet voor de decentralisatie rekening gehouden met deze ontwikkeling?? Of is dit een project, welke van men achteraf constateert dat het niet echt nodig was om een korte periode te overbruggen met een nieuwe ontwikkeling
Poppe, waarschijnlijk beiden. En dan het eigendom niet hebben, ergo straks weer betalen voor het geen je heb laten bouwen en waarvoor al betaald is. Waarom gebeurd dit elke keer weer.
Allereerst moet gezegd worden dat het artikel duidelijke informatie geeft over de aanbesteding en de omstandigheden.
Dit zou best een vast wekelijks redactie onderwerp kunnen zijn. Aanbestedingen genoeg! Interessante stellingen en keuzes te over…
Waar ik nog nieuwsgierig ben is waarom juist voor de niet-openbare versie gekozen is. Wellicht zou daar wat over gezegd kunnen worden.
Het onderwerp eigendomsrechten is een interessante, vraag is namelijk of dit onderdeel van het pve was en wat de consequenties voor de lange termijn zijn, nu lijkt het op een regelrechte vendor lock in en zou de overgang aan het einde van de contractperiode wel eens bij voorbaat onoverkomelijk zijn.