De vraag naar ict’ers is in de afgelopen twee jaar gestaag gegroeid. Dat blijkt uit onderzoek van Jobfeed en Intelligence Group. In het tweede kwartaal van 2013 groeide het aantal vacatures voor ict’ers met 21 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Toen constateerden de onderzoekers een groei van 10 procent.
De ict-sector doet het daarmee binnen de Nederlandse arbeidsmarkt bijzonder goed. Sectoren waarin zich een aanhoudende krimp van het vacature-aanbod voordoet zijn de verpleging, inkoopfuncties en technische beroepen (anders dan ict).
De gebruikte cijfers zijn afkomstig van Jobfeed en het Arbeidsmarktgedragsonderzoek (Ago). Jobfeed verzamelt alle vacatures op het Nederlandse web, categoriseert deze en zet ze om in doorzoekbare data. Jobfeed is een initiatief van Textkernel, leverancier van CV parsing- en semantische zoek- en matchsoftware. In het Ago-onderzoek ondervraagt Intelligence Group elk kwartaal vijfduizend mensen over hun arbeidsmarktgedrag sinds 2003.
Internationaal
In het eerste kwartaal steeg het aantal vacatures voor ict’ers in Nederland met 8 procent ten opzichte van het vierde kwartaal in 2012, constateert de internationale recruitmentconsultant Robert Walters. De ict-sector is in Nederland goed voor 12 procent van alle vacatures. Ict’ers zijn daarmee het meest gevraagd, gevolgd door administratieve en financiële krachten.
Veel sterker was de groei in ict-vacatures in Frankrijk, met een toename van 21 procent. Daar hebben ict-functies een aandeel van 15 procent op het totaal.
In Duitsland liep het aantal ict-vacatures terug met 9 procent. Toch is de ict-sector er nog goed voor 17 procent van alle vacatures. Ook in Zwitserland werden ict’ers iets minder gevraagd dan in het vierde kwartaal van 2012. De daling bedroeg 3 procent.
Welke functies zijn het meest gevraagd?
Grootte van de bol is een maat voor het aantal vacatures: hoe groter de bol, hoe groter het vacatureaanbod.
“Ict’ers zijn daarmee het meest gevraagd, gevolgd door administratieve en financiële krachten.”
Toch staan Administratief en Finanscieel rood links onder in het plaatje en ICT groen rechtsboven. Wie snapt dat bollengrafiekje ?
Beste mauwerd:
Ja hoor, duidelijk:
Op de grafiek zelf staat dat het om groeicijfers gaat van 2012 tov 2011 op de X as ten opzicht van de groeicijfers van 2013 tov 2012 op de y as.
De quote die jij aanhaalt wordt niet weergegeven in de grafiek, want gaat om de top 3 van vacatures. ICT vacatures staan zowel in groei van de laatste 2 jaar, als in het aandeel vacatures bovenaan.
@mauwerd:
“Toch staan Administratief en Finanscieel rood links onder in het plaatje en ICT groen rechtsboven. Wie snapt dat bollengrafiekje ? ”
Dat klopt, als je goed kijkt zie je dat daar een krimp is. Het zijn immers 2 lijnen, horizontaal en verticaal… De mark krimpt in die sector, het is allemaal echt niet zo moeilijk hoor 🙂
De totale hoeveelheid vacatures wordt uitgedrukt in het volume van het bolletje. De groei of krimp ten opzichte van vorig jaar en 2012 ten opzichte van 2011 bepaalt de positie van het bolletje.
Het totaal aantal ICT vacatures zal zeker gestegen zijn. Ik ben benieuwd of er nog een verdere indeling gemaakt is van de verschillende expertises binnen ICT.
Wat ik constateer is dat vooral hoog niveau Linux en open source ICT-ers zeer veel gevraagd worden. Helaas zijn die dan ook steeds moeilijker te vinden.
Nu alleen de Ict-leerkrachten nog die qua vacatures in de lift zijn. heb zelf 2 jaar geleden de overstap van het bedrijfsleven naar het onderwijs gemaakt en zit nu werkloos thuis. met 15 jaar ict-ervaring was dit dus een foute keuze, het onderwijs en de overheid zit niet te wachten op mensen met echte kennis.
Maar goed ik kan nog altijd terug het bedrijfsleven in, vacatures genoeg nu volgens dit artikel 🙂
Redactie, jullie nemen informatie over uit een ander artikel, waar als je het artikel leest ziet dat de basis van de gegevens niet duidelijk zijn. En de gegevens die er zijn, zijn gebaseerd op mashup tools die data verzamelen op basis van advertenties.
Iedereen weet dat er regelmatig advertenties uitgezet worden als reclame met als doel de markt het idee te geven dat het nog goed gaat bij de betreffende organisatie. Ergo, op basis van onduidelijke data, die op een onduidelijke manier is verzameld en daarbovenop op basis van advertenties die dubieus kunnen zijn wordt een stelling geponeerd, dat het goed gaat in de IT markt.
Volgens mij geven de werkelijke cijfers van het CBS andere resultaten, aantal ICT gerelateerde werkzoekende. Vraag me af wie te volgen in dit.
Je moet dit artikel zien als infotainment, deze keer gebracht door Textkernel. Reclame dus, met een licht informatief karakter. Volg het CBS voor het gedegen werk.
Deheugden, dit komt doordat de overheid tot dusver niet wil vasthouden aan de bevoegdheidseisen. Hierdoor staat het scholen vrij om in plaats van de iets duurdere, ervaren, hooggeschoolde wiskundeleraar, een goedkopere beginner aan te nemen die geen wiskundestudie heeft afgerond. In het VO wordt nu al 30% van alle lessen onbevoegd gegeven en zolang ouders niet protesteren zal dit alleen maar meer worden. Een vak als ICT, waar iedereen wel een beetje zolderkamerkennis van heeft, nodigt al helemaal uit om een willekeurige onervarene voor de klas te zetten, zolang ie maar goedkoop is. Ik hoop van harte dat u een school vindt die bereid is te investeren in een ICT-docent met kennis van zaken. Succes met uw zoektocht!
Ok. Totale hoeveelheid vacatures bepaalt grootte van bol, de positie de mate waarin die groeit. Horizontaal 2011->2012, verticaal 2012-2013.
Dan zie ik 2 kleinere bollen linksonder die dus blijkbaar ook nog 2 jaar achtereen krimpen : Financieel-economisch en Administratief. Volgens het artikel zijn die juist het meest gevraagd, na ICT-ers.
Verder zie ik een grote bollen Technisch en Verpleging die in 2011->2012 groeiden, maar 2012->2013 weer krimpen. Volgens het artikel is zouden die aanhoudend krimpen.
Verpleging groeit echt 40% in 2011->2012 en krimpt 25% in 2012->2013 ?
Conclusie voor ICT komt overeen met de grafiek, de rest lijkt me onzin.