KPN heeft de Amerikaanse datacenterbouwer Digital Realty Trust aangetrokken als bouwer van het Overheidsdatacenter Noord in Groningen. KPN had deze aanbesteding eind 2012 gewonnen, samen met aannemerij IGRE. IGRE zou het datacenter bouwen, waarna KPN het datacenter zou huren. ABN Amro trok zich echter terug als financier. In het kapitaalkrachtige Digital Realty heeft KPN een nieuwe partner gevonden. De opening van het nieuwe rijksdatacenter heeft inmiddels een paar maanden vertraging opgelopen.
KPN won in het najaar van 2012 de aanbesteding voor de bouw, de inrichting en het beheer van het Overheidsdatacenter Noord (ODC Noord) op het industrieterrein Westpoort in Groningen. Dit was de eerste overeenkomst in het kader van het programma Consolidatie Datacenters van de rijksoverheid. IGRE zou het datacenter bouwen, waarna KPN het datacenter zou huren. Onderaannemer IGRE kreeg de financiering voor het bouwplan voor het nieuwe rijksdatacenter echter niet rond. Huisbankier ABN Amro haakte op het laatste moment af en IGRE kon ook geen andere financier over de streep trekken.
KPN moest vervolgens noodgedwongen de financiering van de bouw van het Overheidsdatacenter Noord in Groningen op zich nemen. Daarvoor heeft het nu een nieuwe partner gevonden waarmee het een langdurig huurcontract heeft gesloten voor het gebouw van zevenduizend vierkante meter (met 2.600 vierkante meter datavloeroppervlak) Na oplevering van het pand gaat KPN als huurder van Digital Realty het datacenter zelf inrichten en exploiteren.
Housing
Het betreft dus een housing-deal waarbij KPN vierkante meters, stroom en koeling aan de deelnemers van ODC Noord aanbiedt, alsmede aanvullende diensten, zoals glasvezelverbindingen en floormanagement. Het beheer van hun computeromgevingen doen de partijen zelf.
Tot de deelnemers behoren de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), de Rechtspraak, Rijksdienst Wegverkeer (RDW), Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR), de provincie Groningen, de gemeente Groningen en de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. KPN verwacht dat de overheidsinstellingen de komende tien jaar voor zo’n dertig miljoen tot vijftig miljoen euro aan datacenterdiensten in ODC Noord afnemen. Daarnaast wil het ook klanten buiten de overheid gaan werven in de regio Noord-Nederland.
Vertraging
In het bestek van de aanbesteding stond een strak bouw- en inrichtingsschema: begin januari 2013 moest de eerste paal de grond in van het nieuwe pand; begin juli moesten de eerste ODC-deelnemers er al in kunnen trekken. Voor veel partijen was dit een reden om zich niet in te schrijven. KPN gaf in november 2012 nog het commentaar dat ‘het neerzetten van het pand niet het meeste werk is; dat is vooral de inrichting van het datacentrum en dan met name de elektrotechnische en werkbouwkundige installaties. De inrichting verloopt modulair. Naarmate er meer klanten instromen zal de capaciteit worden uitgebouwd.’
Gelukkig voor KPN had de oorspronkelijke bouwer IGRE al wel een trits onderaannemers geregeld die al aan het werk gingen. De eerste paal ging, zij het vertraagd, in maart 2013 in de grond. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stelt dat ‘naar verwachting het gebouw eind september wordt geopend.’
Digital Realty investeert in Nederland
Digital Realty Trust (omzet 1,3 miljard dollar) is een Amerikaanse bouwer en exploitant van datacenters. Het beschikt wereldwijd over 122 datacenters die gezamenlijk ruim twee miljoen verhuurbare vierkante meter beslaan. Het concern was al actief in Nederland met hostinglocaties in Amsterdam, maar investeert fors in uitbreiding op de Nederlandse markt. Naast dit contract met KPN sloot het bedrijf deze maand met de gemeente Haarlemmermeer een contract voor het bouwen van een datacentercomplex van 15.900 vierkante meter en 11,5 megawatt. Daarvoor heeft de Amerikaanse exploitant een kavel van 5,37 hectare op het nieuw in te richten bedrijventerrein De President gekocht. Dit terrein ligt ten zuiden van Hoofddorp, vlakbij Amsterdam en Schiphol.
Het complex omvat zes datahallen – elk geschikt voor 1,92 megawatt it-capaciteit – met specifieke infrastructuurdiensten en koelmogelijkheden, op maat gemaakt voor de klant. De start van de bouw is gepland voor het vierde kwartaal van 2013 en de eerste twee datahallen worden medio 2014 opgeleverd. Via het Amsterdamse glasvezelnetwerk worden er verbindingen gelegd met de andere Europese en Amerikaanse datacenters van Digital Realty.
Zeker gezien het feit dat andere partijen niet hebben ingeschreven ivm opleverdata maakt dit een aanbestedingstechnische faux-pas van jewelste. Maar overheid heeft succes nodig om consolidate dc toch een succes te doen lijken. Dag marktwerking.