Agile ontwikkelen is nu meer regel dan uitzondering. Toch is het testproces binnen agile voor velen nog niet zo helder uitgewerkt. De testgemeenschap is steeds weer in discussie over wat nu het beste werkt. In mijn optiek bestaat ‘de beste aanpak’ niet.
Wel zijn er vier aandachtspunten die in ieder geval nooit vergeten mogen worden. Vier knopen in de zakdoek van de agile-tester helpen om testactiviteiten binnen agile-ontwikkeltrajecten tot een succes te maken.
1. Belang van de keten voorop
Om succesvol te testen binnen agile is het van belang om consequent bij iedere sprint een korte functionele acceptatietest te doen. In de praktijk wordt software regelmatig alleen in los opgeleverde delen getest, per sprint. Hierdoor worden de user stories, die de requirements van gebruikers omschrijven, ieder afzonderlijk getest, maar niet alles samen als geheel. Door voor vrijgave aan de gebruiker een korte functionele acceptatietest uit te voeren van dit geheel, ontstaat ook de nodige controle op de integratie in de keten.
2. Totale omgeving telt
Met alleen integratie in de keten zijn agile-testers nog niet klaar. Meestal wordt software in en voor een bestaande omgeving ontwikkeld waarin meerdere systemen aanwezig zijn die ook onderling zijn gekoppeld. Het is daarom noodzakelijk om ook de totale omgeving functioneel te accepteren, bijvoorbeeld op basis van de testsets van zowel de sprints als een regressietestset voor het geheel. Door de software te testen in combinatie met de bestaande omgeving kan men controleren of ook het geheel werkt als een geoliede machine.
3. Up-to-date testsets topprioriteit
De agile-ontwikkelmethode kenmerkt zich door flexibiliteit, wendbaarheid, actualiteit, schaalbaarheid en snelheid. Om mee te kunnen met deze dynamiek is het heel belangrijk om up-to-date testsets paraat te hebben. In de praktijk kom ik vaak verouderde testsets tegen, onnodig om aan te geven in welke valkuilen je dan zoal terecht kunt komen. Om testen binnen agile tot een succes te maken is het structureel updaten van de testsets topprioriteit.
4. Blik op het grotere geheel
Tot slot is het voor testers belangrijk om het grotere geheel niet uit het oog te verliezen. Er ontstaat regelmatig tunnelvisie bij functionele acceptatietesten waardoor de focus verdwijnt op het belang van dataconsistentie, dataconversie, inrichting, beveiliging en keten-integriteit. Met behulp van een eenvoudige checklist die voorafgaand aan iedere release wordt nagelopen, kunnen agile testers dit al ondervangen.
Deze aandachtspunten zijn misschien niet heel verrassend, maar wel essentieel om testen succesvol uit te voeren. Het is de kunst om deze aandachtspunten te verankeren, desnoods met behulp van vier knopen in de zakdoek.
Het is belangrijk dat het testproces en de testwerkzaamheden goed op de ontwikkelmethode aansluiten. In het whitepaper ‘Top testprestaties binnen agile’ ga ik verder in op verschillende oplossingen om testen binnen agile te beleggen en om missers te voorkomen. Dit whitepaper is te downloaden.