Het beheer van de openbare ruimte is een van de taken waar gemeentelijke overheden verantwoordelijk voor zijn. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat bomen zo nu en dan gesnoeid worden en dat afvalbakken vervangen worden als ze kapot zijn. Ook het onderhoud van wegen, lantaarnpalen en riolering valt onder die taak. Om het beheer hiervan mogelijk te maken, worden grote bestanden met gegevens bijgehouden. De gemeente Goirle vertelt hoe zij dit doen met ArcGIS van Esri..
Gemeenten werken voor het beheer van gegevens over de openbare ruimte met software waarin databestanden worden opgeslagen. Veelal is de software hiervoor niet effectief. Zo moet in sommige software gewerkt worden met zo’n twee- tot driehonderd tabellen die onderling met elkaar in verbinding staan.
Wanneer in één tabel gegevens worden ingevuld, moeten meteen ook in allerlei andere tabellen gegevens worden ingevoerd. Deze constructie wordt als niet-gebruiksvriendelijk ervaren. De relatie tussen de verschillende tabellen is niet goed te begrijpen. Het onderhoud van de software is daardoor nauwelijks zelf uitvoerbaar voor gemeenten. Dit zorgt voor een grote afhankelijkheid van de leveranciers.
Ruimtebeheer
De gemeente Goirle heeft de problemen afgevangen met de implementatie van ArcGIS ven Esri. De Brabantse gemeente besloot om ArcGIS te gebruiken voor het registreren en bewerken van gegevens over de openbare ruimte. Dit gebeurde nadat een aantal medewerkers van de gemeente bij Esri Nederland op cursus was geweest.
De ervaringen waren positief, maar voordat de gemeente eventueel zou overstappen naar een ander systeem, wilde deze eerst de risico’s daarvan onderzoeken. Er werd gekeken in hoeverre bestaande manieren van databeheer afhankelijk zijn van de software die werd gebruikt. De conclusie van dit onderzoek was dat het werken met ArcGIS geen problemen zou opleveren, maar het beheer juist eenvoudiger zou maken.
Chris Beaart, gis-adviseur bij de gemeente Goirle, ziet vele voordelen. Hij noemt de mogelijkheid om een archief van inspectiegegevens op te bouwen. ‘Met ArcGIS kunnen situaties worden bevroren, waardoor het mogelijk is om voor verschillende zaken, zoals groen en wegen, een historie op te bouwen.’
Daarnaast biedt ArcGIS de mogelijkheid om mobiele toepassingen te gebruiken voor het beheer en analyses van de gegevens. Dit maakt het vergelijken en synchroniseren van verschillende bestanden veel eenvoudiger. Ook het bijhouden van gegevens in de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) wordt hierdoor een stuk gemakkelijker. In de BGT wordt informatie over de ligging van onder andere gebouwen, wegen en spoorlijnen opgeslagen.
Beaart noemt verder de mogelijkheid om gegevens uit andere bronnen toe te voegen als groot voordeel. Dit is bijvoorbeeld aan de orde wanneer de gemeente gegevens over weginspecties aangeleverd krijgt door bedrijven die deze inspecties uitvoeren. Door de ingewikkelde structuur van de database was dit met het oude systeem nauwelijks mogelijk.
Verbanden zichtbaar
Met de introductie van ArcGIS voor het beheren van data over de openbare ruimte krijgt de gemeente Goirle volgens hem ook meer ruimte om zelf een leverancier te kiezen. ‘Er zijn in de markt veel meer leveranciers en bedrijven waarmee zaken gedaan kunnen worden, zonder dat de gemeente daar afhankelijk van wordt.’
Al meer dan honderdvijftig gemeenten werken met ArcGIS. Zij ervaren hoe daarmee op een eenvoudige manier gegevens uit verschillende bronnen met geografische informatie verbonden kunnen worden. Bovendien kunnen door depresentatie van deze informatie nieuwe verbanden zichtbaar worden. Zo helpt ArcGIS gemeenten niet alleen met het op orde houden van het beheer van de openbare ruimte, maar inspireert het ook tot verbetering van bestaande processen.
Deze reclame boodschap is wel leuk en aardig. Maar ArcGIS is de ‘Microsoft’ van de GIS wereld. Gebruikt de hele trukendoos om concurrentie uit de markt te halen en te houden. En dat houdt dus ook in dat ruim 150 gemeentes vast zitten aan een vendor lock-in.
Hun producten zijn wel redelijk tot goed. Maar als het op nieuwe innovaties aan komt zijn ze wat dat betreft niet altijd even snel.
Voor gemeentes is het belangrijk om zoveel mogelijk met open standaarden te blijven werken en zo weinig mogelijk maatwerk te willen om de kosten onder controle te houden.
Peter,
De gemeente Goirle heeft bewust gekozen voor de totaaloplossing (desktop, server en mobiel) van Esri, omdat ook helpdesk/ondersteuning/updates hierbij professioneel zijn geregeld. Behalve voor het beheer van onze openbare ruimte wordt ArcGIS ook gebruikt voor ruimtelijke analyses en cartografische vormgeving: hierin is Esri toch echt de beste speler in de markt.