In de roman 'Een werkhypothese van de liefde' van de Amerikaanse schrijver Scott Hutchins draait het om de computerprogrammeur Neill Bassett die werkt voor Amiante Systems, een ict-bedrijf dat zich bezighoudt met kunstmatige intelligentie. In zijn werk halen een Turing-test en de dagboekaantekeningen van zijn vader zijn leven overhoop. In samenwerking met uitgeverij De Bezige Bij biedt Computable een aantal lezers de mogelijkheid het boek te recenseren.
In ‘Een werkhypothese van de liefde’ heeft de vader van de 36-jarige hoofdpersoon Neill Bassett tien jaar geleden zelfmoord gepleegd, met achterlating van duizenden pagina’s aan geheime dagboekaantekeningen waarin hij zijn leven tot in de kleinste details had vastgelegd. Het zijn details die uitblinken in nietszeggendheid, maar dat is precies wat ze zo aantrekkelijk maakt voor Amiante Systems, een bedrijf dat zich bezighoudt met kunstmatige intelligentie.
Turing-test
Amiante bereidt zich namelijk voor op een jaarlijkse wedstrijd tussen computerprogramma’s. Deze is gebaseerd op de Turing-test, ontwikkeld door Alan Turing, een van de grondleggers van de informatica en kunstmatige intelligentie die in de Tweede Wereldoorlog mee hielp de Duitse Enigma-codes te kraken en later zelfmoord pleegde. (Zijn baanbrekende thesis ‘On Computable Numbers’ uit 1936 vormde de inspiratiebron voor de titel van ict-vakblad Computable. RS). In 1950 bracht Turing nog een andere vermaarde publicatie uit, ‘Computing Machinery and Intelligence’. Daarin beschreef hij een test waarbij iemand via een toetsenbord vragen stelt aan een machine en een mens. Als die persoon de machine niet van de mens kan onderscheiden is er volgens Turing sprake van een machine met intelligentie.
In de roman heeft Amiante de net gescheiden Neill aan een baan geholpen; hij moet de aantekeningen van zijn vader in een computerprogramma invoeren, in de hoop dat dit zal leiden tot de eerste software met een eigen bewustzijn. Als Neill ontdekt dat een heel jaar van het dagboek ontbreekt komt alles wat hij over zijn eigen verleden meende te weten op losse schroeven te staan.
Recensenten gezocht
Volgens uitgeverij De Bezige Bij zit ‘Een werkhypothese van de liefde’ vol humoristische observaties over het leven en de liefde, en laat de roman zien dat we ons kunnen ontworstelen aan het verdriet van vroeger, om werkelijk vrij te zijn in de keuzes die we maken. De redactie van Computable biedt een aantal lezers de gelegenheid om hun mening te geven over het boek. Die worden dan geplaatst op de website van Computable. Geïnteresseerden kunnen een mail sturen aan redactie@computable.nl. Selectie vindt plaats door middel van loting.
Update: Inschrijving inmiddels gesloten.
Auteur
Scott Hutchins behaalde zijn Master of Fine Arts aan de universiteit van Michigan, waar hij twee Hopwood Awards ontving en de Andrea Beauchamp-prijs voor korte verhalen won. Zijn werk is verschenen in StoryQuarterly, The Rumpus, The New York Times en Esquire. Tegenwoordig doceert hij aan de universiteit van Stanford.