Nadat eerder de Belgische vestiging in Vilvoorde bankroet ging is Datahouse nu ook in Nederland op de fles. Curator Pieter Lettinga heeft in overleg met de rechter-commissaris ervoor gezorgd dat de dienstverlening aan de overgebleven klanten tijdelijk wordt gecontinueerd. De mogelijkheid tot een doorstart wordt onderzocht. Datahouse beschikte over locaties in Alkmaar, Amersfoort, Alphen aan den Rijn en Den Haag.
Volgens het Groningse advocatenkantoor Dorhout is de toegang tot de datacentra tijdelijk geblokkeerd om curator Lettinga de kans te geven te inventariseren wat voor apparatuur er staat en welke klanten er diensten afnemen. Voor het personeel is ontslag aangevraagd maar zij zullen nog wel de dienstverlening continueren totdat duidelijk wordt wat er gebeurd met de boedel van Datahouse.
Kapot gemaakt
Begin februari maakte eigenaar Salvatore Fiorenza nog de weg vrij voor een nieuwe algemeen directeur: Eric Twisk. Hij zou zelf de rol van commercieel directeur op zich nemen. In een korte reactie tegen Computable verwijst hij naar de curator voor een vraag over de kans tot een doorstart. Fiorenza benadrukt nog wel dat bepaalde concurrenten hem kapot wilden maken en dat ‘dit kennelijk nu is gelukt. Meer wil ik er niet over kwijt. Jullie journalisten beloven over mij te schrijven maar doen dat alleen maar als er sensatie te melden is.’
Spullenboel weghalen
Door het faillissement van Datahouse in België haalden klanten massaal hun spullen uit de locaties in Alkmaar en Alphen aan den Rijn, meldde de website Ispam.nl eerder deze maand. In een reactie meldde Fiorenza aan deze datacenter-nieuwssite dat het faillissement van Datahouse Belgium door zijn concurrenten en klanten die onder hun contract uit willen, is gebruikt om paniek te zaaien. Het vuurtje zou volgens hem met name opgestookt zijn door Cambrium en SmartDC die van de paniek onder de klanten van Datahouse zouden willen profiteren.
De onrust werd vergroot nadat Datahouse begin juli op last van de rechter vanwege een huurachterstand moest verkassen uit zijn datacenter in Alphen aan den Rijn, aldus Tweakers.net. Klanten mochten wel blijven, de eigenaar van het pand zocht een nieuwe exploitant, maar veel van hen haalden er ut voorzorg hun spullen weg.
Opvallend is dat afgelopen maart Datahouse nog een rechtszaak won tegen Ecatel, een huurder van een datavloer in Alphen aan den Rijn. Die partij werd veroordeeld om Datahouse een bedrag van ruim 100.000 euro aan achterstallige huur te betalen. Door de rechter werd het verweer van Ecatel dat het de huurovereenkomst had opgezegd in verband met wanprestatie van Datahouse gepasseerd.
Onveilig
Nadat bekend werd dat Datahouse uit Alphen aan den Rijn wegmoest haalden klanten ook in Alkmaar uit voorzorg hun computerapparatuur op. Dat leidde uit beveiligingsstandpunt tot onveilige situaties: het pand is beveiligd met elektronische identificatie, maar klanten lieten de deuren openstaan, omdat dat het verhuizen vergemakkelijkte. Dit, terwijl in het datacenter onder meer servers van de GGZ staan, waarop mogelijk gevoelige medische gegevens zijn opgeslagen, aldus Tweakers.
Vorig jaar kwam er een einde aan de samenwerking met Best Projects & Properties voor het opknappen en inrichten van een datacenter in Spijkenisse (voorheen van HP/EDS). Datahouse investeerde er bijna drie ton, vertelde Fiorenza, maar kreeg het geld niet terug van Best Projects & Properties. Uiteindelijk verbrak Datahouse na het nodige juridische getouwtrek de samenwerking en werd de rol van het bedrijf overgenomen door Data Facilities.
Ongeacht de oorzaak, zo snel men tegenwoordig het idee krijgt dat de servers ergens niet meer veilig staan, vanuit beveligingsoogpunt of andere oorzaken, zoals dit voorbeeld krijg je bijna een bankrun effect.
Je vraagt je bijna af of de overheid tegen dit soort zaken wat moet doen, soort ESCROW voor DC’s.