Het aantal zeer snelle internetaansluitingen – sneller dan tien Mbps – is in het eerste kwartaal van 2013 met een kwart gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat constateert de Amerikaanse netwerkdienstverlener Akamai Technologies in zijn kwartaalrapport 'State of the Internet'. Hiermee komt het percentage ‘high broadband’-verbindingen in Nederland op 29 procent, waarmee het wereldwijd de zesde plaats bezet.
De gemiddelde breedbandsnelheid in Nederland kwam in het eerste kwartaal uit op 9,9 Mbps. Dat is 10 procent sneller dan in het voorgaande kwartaal. Hiermee staat Nederland wereldwijd op de vijfde plaats en tweede binnen Europa, na Zwitserland met gemiddeld 10,1 Mbps.
Wat betreft de mobiele internetsnelheden blijft Nederland achter op vele andere landen in Europa: de hoogst gemeten gemiddelde snelheid van 2,3 Mbps is slechts goed voor een vijfentwintigste plaats.
Het rapport is gebaseerd op data die zijn verzameld met behulp van het Akamai Intelligent Platform en welke tezamen globale statistieken opleveren omtrent verbindingssnelheden, aanvalsverkeer en beschikbaarheid van netwerken.
DDos-aanvallen
Het aantal DDoS-aanvallen blijft sterk toenemen. In heel 2012 bedroeg deze toename maar liefst 200 procent. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar heeft Akamai weer meer DDoS-aanvallen waargenomen. Het totaal kwam uit op 208, 4 procent meer dan in het voorgaande kwartaal (200).
Van de waargenomen aanvallen was 32 procent gericht tegen enterpriseklanten, 32 procent richtte zich op e-commercebedrijven, 22 procent op ondernemingen in de hightechindustrie en 4 procent op de publieke sector.
Roemenië
Akamai heeft wereldwijd sensoren in haar Intelligent Platform geplaatst, waarmee dit aanvalsverkeer kan worden achterhaald en kan worden bepaald vanuit welke landen deze aanvallen plaatsvinden. Bij dit laatste moet wel de kanttekening worden geplaatst dat een crimineel via gecompromitteerde servers in een ander land een aanval kan uitvoeren. Het land van herkomst van een aanval is dus niet altijd met zekerheid vast te stellen.
In het eerste kwartaal was het grootste deel van het door Akamai waargenomen aanvalsverkeer afkomstig uit China (34 procent). Dit is minder dan in het voorgaande kwartaal (41 procent). Indonesië bezette de tweede plaats met 21 procent. De top 10 van landen die de bron waren van het meeste aanvalsverkeer, genereerden meer dan 80 procent van het totale wereldwijd waargenomen aanvalsverkeer. Het enige Europese land in deze top tien was Roemenië, op de negende plaats.
Wat ook altijd fijn is om te weten of de leveranciers ook de snelheden leveren die ze verkopen. Op dit moment is mijn geleverde download snelheid door KPN 85% van de gefactureerde snelheid.
Zijn er ook gegevens bekend of het onderzoek zich richtte op werkelijke leveringen of is het gebaseerd op getallen van de aanbieders?
Het blijft toch wel merkwaardig om te lezen wat als definitie van een zeer snelle internetaansluiting wordt gehanteerd: sneller dan 10 Mbps.
Toen in 2003 in Deventer al gewerkt werd aan FttH hanteerden we als definitie van breedband minimaal 10 Mbps symmetrisch. Inmiddels zijn we heel wat verder met de techniek en is een 100 Mbps symmetrische verbinding met het internet eenvoudig te realiseren. In plaats van te spreken over zeer snelle verbindingen kunnen we beter alles wat onder de 10 Mbps zit afdoen als trage verbindingen, dat zet de performance die gehaald kan worden in een wat beter perspectief.
Als 10 jaar geleden het Deltaplan glas (van Nico Baken) gewoon was uitgevoerd – en niet via de politiek getorpedeerd door de lobby vanuit de kabelaars – hadden we nu een volledig open en echt snel netwerk kunnen hebben en hard gelachen om die 10 Mbps…
Akamai is een Content Delivery Network en cachen websites voor bedrijven. Ze hebben een aantal grote klanten, zoals Microsoft, Apple en Yahoo. Als je windows updates download, loopt dit via het Akamai netwerk. Veel van het internetverkeer loopt via Akamai. (Naast Google en Facebook.) Het ‘State of the Internet’ rapport geeft dus een aardige indicatie van daadwerkelijk gehaalde download snelheden.
Andere gegevens zijn Cisco VNI:
http://www.cisco.com/en/US/netsol/ns827/networking_solutions_sub_solution.html#~news,
En cijfers van OECD:
http://www.oecd.org/sti/broadband/oecdbroadbandportal.htm
@ Andre Salomons:
ik doe thuis sinds anderhalf jaar mee aan de Europese breedband snelheid test onder control van het Engelse bedijf Samknows. Deze test stamt nog uit de koker van Neelie Smit-Kroes om te zien of de abonnementssnelheden wel in voldoende mate gehaald worden. Test onderdelen zijn download, upload, ping, latency, packet loss.
Het blijkt dat mijn UPC 50 Mb down/2.5 Mb up regelmatig (te) ver achterblijft bij de theoretische. Volgens een UPC helpdesk medewerkster zou een variatie van 5 Mb reeel zijn maar het varieert veel meer. De langzaamste Samknows meting laat een snelheid van 0.48 Mb zien…
Ik ga mee met Oscar Wijsman.
10 Mbps, veelal nog asymmetrisch, dus download 10 Mbps en upload vaak 1 Mbps is in mijn beleving geen snel internet, maar eigenlijk de laagste standaard die je zou moeten hebben. Dat het allemaal veel sneller kan bewijst de techniek als je bijvoorbeeld TV over internet neemt, in mijn geval 22 Mbps erbij zonder enige hardwarematige upgrade. Mijn internet wordt afgekapt op 10 Mbps, heb geen kabel dus wacht nu op glasvezel omdat de grens volgens mijn provider is bereikt over koper.
Ik hoor nu waarschijnlijk ook tot de groep van 10 Mbps gebruikers van Akamai en ik schat in dat het rapport van Akamai weinig waarde heeft. Wie zijn de gebruikers, particulier of zakelijk, is dit symmetrisch of asymmetrisch, en welke diensten betreft het…ook is hard groeien relatief, als er weinig van iets is dan groeit het altijd hard.