Het topklinische ziekenhuis Rijnstate, actief in de regio’s Arnhem, Zevenaar en Velp, is onlangs door het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) uitgeroepen tot het eerste ‘Best Practice’ ziekenhuis van Nederland. Het gebruik van de kwaliteitsmanagementsoftware iProva van Infoland voor integraal risicomanagement, onderdeel van het integrale veiligheids- en kwaliteitsmanagementsysteem van Rijnstate, was voor NIAZ één van de redenen om Rijnstate als Best Practice ziekenhuis aan te merken.
Rijnstate is in 2007 begonnen met een systematisch aanpak van risico-, veiligheids- en kwaliteitsmanagement. Het risicomanagementsysteem, gericht op risico’s voor schade aan patiënt en/of organisatie, vormt een onderdeel van het veiligheidsmanagement-systeem, dat gericht is op de veiligheid van patiënten, medewerkers en bezoekers. Tezamen maken deze systemen deel uit van het kwaliteitsmanagementsysteem, dat is gericht op de kwaliteit van de zorg. De verzameling van onder andere beleidsdocumenten, uitvoeringsafspraken (protocollen et cetera) en resultaatmetingen die ten grondslag liggen aan deze drie systemen, wordt bijgehouden in de kwaliteitsmanagementsoftware suite iProva van Infoland.
Enterprise risicomanagement (ERM)
Rijnstate baseert zich op de principes van Enterprise Risk Management bij het uitvoeren van het risicomanagementbeleid. Door deze benadering worden, naast de risico’s op schade in de directe patiëntenzorg, ook andere risico’s meegewogen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om risico’s op het gebied van gebouwen, financiën, productie, ict, medische techniek en imago. Rijnstate is één van de eerste ziekenhuizen in Nederland die het opleveren van een betrouwbaar organisatiebreed risicoprofiel uitvoert met de gespecialiseerde softwaremodule iRisk, onderdeel van de software suite iProva. Zowel retrospectieve als prospectieve risicoanalyses worden hier bij betrokken.
Gerard Gerritsen, manager kwaliteitsbureau Rijnstate: ‘Géén risicomanagement? Dan neem je als ziekenhuis of zorginstelling pas echt een risico!’
De retrospectieve risicoanalyse bestaat binnen Rijnstate uit Veilig Incident Melden (VIM), klachten- en claimregistratie, necrologieregistratie, mortaliteitsregistratie en complicatieregistratie. Met de door Rijnstate zelf ontwikkelde Tel-VIM methode (een methode om het aantal incidenten te tellen die gezamenlijk aanleiding geven tot het herstellen van procesafwijkingen, per afdeling vastgelegd in het incidentenmeldsysteem iTask) won Rijnstate vorig jaar de ‘iProfessional Award Best Business Case’ van Infoland’s gebruikersvereniging iCumulus.
Centraal in het risicomanagementbeleid van Rijnstate staan kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg. Voor een goede beheersing van de dagelijkse werkprocessen is een analyse van risico’s (de kans op schade aan patiënten of de organisatie) van groot belang. Rijnstate voert deze prospectieve risicoanalyse uit volgens de SAFER-methodiek.
‘Best Practice’ ziekenhuis
Begin dit jaar werd Rijnstate getoetst door het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ), om te beoordelen of het ziekenhuis voldoet aan de landelijke kwaliteitsnormen. NIAZ oordeelde dat Rijnstate voldoet aan maar liefst honderdzestig van de 165 NIAZ-normen. Een goede prestatie die het NIAZ beloonde, niet alleen door heraccreditatie te verlenen, maar ook door Rijnstate uit te roepen tot allereerste ‘Best Practice’ ziekenhuis in Nederland. Het systeem van integraal risicomanagement was één van de redenen om Rijnstate als Best Practice ziekenhuis te erkennen.
Kees van Dun, directeur van NIAZ: ‘Wat vooral opvalt binnen Rijnstate, is dat het kwaliteitsbeleid en het systeem van risicobeheersing onlosmakelijk aan elkaar gekoppeld zijn. Mogelijke risico’s worden voortdurend in kaart gebracht, waarop preventieve maatregelen worden genomen en de kwaliteit van zorg doorlopend naar een hoger niveau wordt gebracht. Dit heeft ons doen besluiten Rijnstate te benoemen tot best practice, waarmee we willen aangeven dat Rijnstate als goed voorbeeld dient voor de ziekenhuizen in Nederland.’