IBM kondigt zijn nieuwste mainframe aan: de zEnterprise BC12. De zEnterprise BC12 is ontworpen om de nieuwste technologieën op het gebied van business analytics, cloud en mobile computing in te zetten. Het apparaat is beschikbaar vanaf 75.000 dollar en is gebouwd om de computertaken uit te voeren voor cloud, big data en business analytics. Big Blue zegt dat de zEnterprise BC12 het resultaat is van een onderzoeksinvestering van een miljard dollar in mainframetechnologie. Zo'n 2500 IBM'ers, verspreid over de wereld, hebben er in totaal vijftien miljoen uur aan gewerkt, aldus het it-concern.
IBM meldt dat het nieuwe mainframe de omvang heeft van een koelkast. De eerste mainframes waren vijftig jaar geleden zo groot dat ze een hele kamer in beslag namen. Een ander groot verschil: mainframes kostten destijds miljoenen dollars. De zEnterprise BC12 is beschikbaar vanaf 75.000 dollar en daardoor geschikt voor zowel middelgrote als grote bedrijven. IBM beweert dat dit nieuwe mainframe de veiligste en technologisch meest geavanceerde bedrijfsserver is die nu op de markt aanwezig. zEnterprise zou het enige commercieel beschikbare platform zijn met de hoogste veiligheidsstandaard EAL 5+.
Nieuw leven
Het mainframe is al talloze malen dood verklaard. Ten onrechte, stelt IBM. Volgens het bedrijf hebben vooral bankiers, detailhandelsbedrijven en overheden in landen die economisch sterk groeien de voordelen ontdekt van dit solide computerplatform. In de afgelopen drie jaar zegt het concern meer dan 40 procent van zijn mainframes te hebben verkocht in landen als Afrika, China en Brazilië. Recent rapporteerde IBM dat de omzet uit mainframes met 11 procent is gestegen in het afgelopen kwartaal.
Hybride
IBM investeerde dit jaar al vijftig miljoen dollar in het mainframeplatform om banken en andere bedrijven in staat te stellen mobiele diensten aan te bieden, in microseconden fraude te detecteren en overheden de mogelijkheid te geven overheidsdiensten uit de cloud te bieden. Het hybride ontwerp van de zEnterprise BC12 maakt het mogelijk om duizenden virtuele servers te hosten op een enkele mainframe.
Prima kan niet beter, zeker nu de mainframe sinds een aantal maanden ook de Windows applicaties kan draaien, zou ik iedereen willen adiveseren:
Gooi al die honderden, soms duizenden onbeheersbare Windows/Linux servertjes overboord (al dan niet virtuele) en ruil het in voor een of meerdere goed te beheersen en robuuste “koelkasten”.
Bij de gemiddelde multinational hebben ze duizenden van die servertjes draaien, er is werkelijk niemand die nog enig overzicht heeft doordat het een grote spaghettibrij. Doodeng en zo onbeheersbaar.
Maar goed`, dit roep ik al jaren, sinds ik werkelijk de hele wereld heb moet afschuimen om een nieuwe applicatie beheerd te krijgen.
@Mainframe dino.
HELEMAAL eens!
Mooi product, software die er bij hoort lijkt ook okee. Jammer van de twee reacties. Met een mini mainframe kan je er ook een rommeltje van maken, ligt niet aan de techniek, maar aan de organisatie die het in beheer neemt.
In principe ben ik het met je eens Henri, maar de beheer organisatie van een mainframe wordt door de architecture van het apparaat wel gedwongen gestructureerd te werken.
Ik heb juist deze morgen weer een hostingpartner moeten zoeken voor een applicatie van zegge en schrijven 10K. Enige mogelijkheid is een datacenter (gelukkig) wel in Europa, echter in het zuiden. Gebruikers organisatie zit in Scandinavie en de hosting kosten zijn: tada.. 110K per jaar, voor minder kan het niet, ook niet volgens de weledelzeergeleerde infra-architecten. Voor dat geld blijk je nu dus ook zo’n koelkast op je zolder te kunnen plaatsen.
Als ex-mainframe specialist (o.a. VM/ESA) ben ik (65+) al een tijdje toeschouwer. Ik had destijds al een “mainframe” onder mijn bureau staan en koelkast-formaat exemplaren bestonden al enige tijd. Als ik dit lees krijg ik een grote grijns op mijn gezicht als ik terugdenk aan mijn (afgestudeerde) collega’s die, jaren geleden, al smalend deden over die oubollige mainframes. Niet stuk te krijgen, dus. Wat nou oubollig?