Bij byod ligt nog vaak de nadruk op het beleid en de beveiliging van vreemde apparaten op het bedrijfsnetwerk. Wat veel bedrijven zich niet voldoende realiseren, is dat byod veel verder gaat. Om er optimaal voordeel uit te halen, vergt het een complete hervorming van je it-landschap.
Er zijn twee manieren om softwarefunctionaliteit op een mobiele device te krijgen: via een applicatie (voor laptops of ‘app’ in het geval van een tablet of smartphone), of via een browser. Beide manieren kennen voor- en nadelen. Zeker in het geval van mobiele devices zal een app-benadering gebruiksvriendelijkheid opleveren en daarnaast een optimale afstemming bieden op de mogelijkheden van het gebruikte apparaat. Er moet dan echter voor verschillende gangbare besturingssystemen een afzonderlijke app worden gebouwd en onderhouden. Dan ligt een webapplicatie meer voor de hand, want die is met een browser eenvoudig toegankelijk en kan dus meerdere besturingssystemen ondersteunen.
Nadeel van deze aanpak is weer dat de functies van mobiele apparaten om beveiligingsredenen niet zo eenvoudig kunnen worden aangesproken, waardoor de functionaliteit minder afgestemd is op de mogelijkheden van het device. Ook blijkt het in de praktijk tegen te vallen om een webapplicatie te bouwen die in alle gangbare browsers optimaal functioneert. Het gevolg is dat de it-afdeling zich overspoeld ziet met kleine supportproblemen van medewerkers die allemaal een andere browser gebruiken.
Toegankelijkheid
Om je organisatie geschikt te maken voor byod, naast uiteraard het opstellen van policies en zorgen voor de juiste beveiliging, is het nodig om kritisch te kijken naar de softwaresystemen die je in huis hebt. Binnen bedrijven met complexere systemen komt daadwerkelijk mobiel werken, via een app of een webapplicatie, nog weinig voor. Ten eerste vanwege de security en ten tweede door de toegankelijkheid van de systemen voor alle verschillende devices. Dit geeft al te denken over het nut dat een Bbyod-benadering voor deze categorie devices zal opleveren.
Om byod daadwerkelijk succesvol te laten zijn is een hervorming nodig die een enorme investering met zich meebrengt. Die investering wordt door veel bedrijven niet gedaan, waardoor medewerkers in veel gevallen wel op hun mobiele devices kunnen werken, maar geen optimale gebruikservaring krijgen doordat de softwaresystemen niet op de mobiele apparaten zijn afgestemd.
Quick scan
It-managers zouden een kritische scan moeten maken van hun softwarelandschap. Stel een lijstje op met de functionaliteit die je wilt aanbieden op de mobiele devices van je medewerkers en kijk vervolgens of de aanwezige software daarvoor geschikt is. Heeft de leverancier van de software een mogelijke oplossing, zijn er al apps beschikbaar? En wat kan de leverancier garanderen op het gebied van de wat meer exotische browsers
En als bepaalde apps wel beschikbaar zijn, moet er worden gekeken naar de schaalbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Het vergt wat onderzoek, maar uit zo’n quick scan rolt een aantal verbeterpunten en een haalbaarheidsuitspraak. Byod is natuurlijk leuk, maar een organisatie haalt er vooral voordeel uit als alle systemen, hardware én software, ervoor geschikt zijn. Anders zou goedkoop wel eens duurkoop kunnen worden.
Hans,
Dat men zich meer moet focussen op het applicatielandschap is een feit op zich. BYOD is op diverse manieren in te vullen en is onlosmakelijk verbonden aan het Applicatie Beschikbaarheids Concept. Welke applicatie wordt door wie, waar gebruikt op welk device met wat voor een OS. Ruim 90% van de applicaties zijn windows gerelateerde applicaties om data te creeeren en te consumeren. Naast de security eisen, moet de IT afdeling dus met name gecontroleerd de applicaties distribueren, (conflictvrij) installeren, beheren en profileren.
Kijk eens naar Scense die niet alleen meer in de Educatieve markt een begrip is als het om het faciliteren van de juiste applicatie gaat, met de juiste instellingen per gebruiker.
Dat software de functionaliteit levert in plaats van het device lijkt me een open deur. En bij het juist afstemmen van applicaties met het bedrijfsproces lijkt het me ook niet – of juist niet – om BYOD te gaan. De diversiteit in platformen maakt het juist moeilijker om zowel de afstemming als de beveiliging goed te regelen.
Aan de andere kant is daar natuurlijk ook weer de cloud, SaaS als een vorm van BPO kan bijvoorbeeld wel de voordelen bieden van goede afstemming en beveiliging met een grote diversiteit aan ondersteunde platformen. Maar vaak hebben we het hier dan wel om ondersteunende diensten, de core business uitbesteden is namelijk weer een ander verhaal.
Maar verder een goed stuk want een beetje kritische kijk op elke hype is nooit weg.
Hans,
Een webaplicatie is niet altijd geschikt voor het werken op een tablet/smartphone (als je dat met byod bvedoelt) De functionaliteiten van een applicatie in een app-vorm worden aangepast aan toch-eigenschappen en eisen terwijl je nog bij een webapplicatie een pointer, lees een muis nodig hebt.
Verder, dit onderwerp is al twee keer uitgebreid besproken:
Byod vraagt om andere applicaties:
https://www.computable.nl/artikel/opinie/systeembeheer/4591056/1277800/byod-vraagt-om-andere-applicaties.html
Byod heeft veel onzichtbare kanten
https://www.computable.nl/artikel/achtergrond/mobility/4633076/1277034/byod-heeft-veel-onzichtbare-kanten.html
De zaken rondom applicaties kunnenn uiteindelijk de keuze byod vs cyod beinvloeden of bepalen, onderschat het niet!
Beste Marcel,
Inderdaad, mijn indruk is dat deze zaken nog wel eens worden onderschat wanneer het gaat om BYOD. Er is voor een IT afdeling veel aan gelegen om zaken te standaardiseren waardoor zaken als distributie, installatie en beheer zoveel mogelijk automatisch kunnen worden gedaan. BYOD doorkruist deze strategie en daarom komt het veelal in de praktijk niet van de grond.
Beste Ewout,
In sommige gevallen kan BYOD inderdaad prima werken. Zeker als het gaat om medewerkers die alleen maar gebruik maken van mail en een klein aantal gerichte applicaties. Inderdaad bieden de cloud en SaaS daar steeds meer mogelijkheden voor.
Maar in veel gevallen is een BYOD aanpak een brug te ver. Organisaties die mobiele applicaties hebben ontwikkeld als verlengstuk van hun IT landschap (bijv. voor intakegesprek registratie of taxaties) hebben die vaak ontwikkeld voor specifieke devices in verband met optimale resolutie, toegang tot native camera- en GPS functie. Standaardisatie levert hier meer kostenvoordelen op dan een BYOD aanpak. Vandaar dat ik inderdaad wat sceptisch ben over deze hype.
Beste Reza,
Mee eens. De functionaliteit kan met een webapplicatie minder worden afgestemd op de mogelijkheden van het device. Hoewel het tegenwoordig wel een goed uitgangspunt is bij het ontwikkelen van een website of webapplicatie. Er moet ook fatsoenlijk genavigeerd kunnen worden middels een smartphone of laptop.
CYOD biedt inderdaad veel meer mogelijkheden voor een IT afdeling om zaken te automatiseren en kennis te concentreren. Maar wat je zegt, uiteindelijk bepaalt het applicatielandschap welke keuze het meest verstandig is.
Groeten,
Hans
Hans,
Het zou bij BYOD al een heel stuk schelen als er vanuit een ander perspectief naar gekeken werd. Vaak is het nog van: ‘we hebben een oplossing, laten we er een probleem bij zoeken.’ En dus zie je dat er weer van alles ontsloten moet worden met de gebruikelijke uitdagingen.
Ik dacht trouwens niet aan zoiets banaals als e-mail in mijn voorbeeld van BPO maar aan allerlei administratieve lasten die je best via BYOD aan kunt bieden. Ik zat hier te denken aan urenregistraties, declaraties, planningen en al die andere dingen die je wel graag vanaf een mobiel device wilt doen.