Detacheerder Staffingmate in Hedel zet Spaanse softwareontwikkelaars in op Nederlandse ict-projecten. Het bedrijf ziet een toenemende vraag naar applicatie- en webdevelopers, die in Nederland niet ruim voor handen zijn. De ict-specialisten komen uit de Zuid-Spaanse regio Andalusië, die kampt met een jeugdwerkloosheid van 60 procent.
De Spaanse ict-specialisten zijn in dienst bij de Spaanse tak van Staffingmate, onderdeel van de Solmate Group. Zij worden op projectbasis – als interim professionals – ingezet bij Nederlandse opdrachtgevers.
Staffingmate werft hoogopgeleide Spaanse jongeren mét ervaring in het ontwikkelen in Java en .Net via een netwerk van universiteiten. Daarmee benut de intermediair de kennis van de regionale markt. De eerste ontwikkelaars gaan half september aan de slag voor drie Nederlandse opdrachtgevers.
De detacheerder zorgt voor de huisvesting, begeleiding en alle bijkomende zaken om het werken in Nederland succesvol te maken. Staffingmate kijkt ook naar de mogelijkheden voor nearshoring – het uitvoeren van projecten voor Nederlandse opdrachtgevers vanuit haar Spaanse vestiging.
Gat opvullen
De vraag naar developers in groter dan het aanbod door de groeiende populariteit van apps bij Nederlandse bedrijven, stelt business unit-manager Bernard Groen van Staffingmate. ‘Door onze kennis en contacten op de Spaanse markt zijn wij in staat de juiste gedreven mensen te vinden die op projectbasis dit gat kunnen opvullen.’
Staffingmate is een zelfstandig label van de Solmate Group en is ontstaan vanuit de vraag naar interim professionals op het terrein van financiën en ict. Solmate Group heeft drie zelfstandige labels: Solmate, Cloudmate en Staffingmate. De onderneming telt momenteel ruim vijftig professionals met kantoren in België, Nederland en Spanje.
Gewilde Spanjaarden
Staffingmate is niet de eerste Nederlandse detacheerder die softwareontwikkelaars uit Spanje haalt. Eerder lieten de dienstverleners DPA en IntoDevelopers al weten ict-specialisten uit Spanje naar Nederland te zullen halen.
De crisis is ook ergens goed voor. De landen in het zuiden mogen het moeilijk hebben, maar daar zitten wel veel goede en hoog ontwikkelde medewerkers. Kortom, of we nu werk naar offshore brengen of nearshore Spanje om het even.
Wellicht dat nearshoring naar Spanje of Spanjaarden hierheen halen qua kennis en beleving beter werkt. Daarnaast stimuleren we de interne markt en daar hebben we direct positieve resultaten van.
Je vraagt je af wanneer de grote outsourcers Spanje en griekenland gaan ontdekken. Enige grote partijen hebben al delivery centra in Spanje en Griekenland.
Mickel, hoe kom je er toch bij dat hier in ons eigen kikkerlandje geen goede en hoog ontwikkelde software developers zitten.
Ik ben inmiddels de tel kwijt geraakt hoeveel vakgenoten er her en der uit geflikkerd zijn, maar lijkt me stug dat daar niet een paar mensen tussen zitten die fatsoenlijk software kunnen schrijven en en passant kun je ze nog verstaan ook want voor de meeste mensen in Nederland geld toch ‘yo no hablo Espaniol verdat’
Let dan wel op het feit dat de gemiddelde Spanjaard/Spaanse niet opgroeit met Engels talige films zoals wij hier en vaak geen Nederlands kent.
De taal kan dan in sommige gevallen lastiger uitpakken dan verwacht.