Met de tot nu toe beperkte adoptie van Windows 8 in corporate omgevingen is de impact van Windows 8 op het mobiele werken nog niet significant te noemen. Toch hebben de Computable-experts positieve verwachtingen. Met Windows 8.1 is Microsoft volgens hen grote stappen in de richting van de zakelijke markt aan het zetten.
Paula Boersma, country category manager computing bij HP Nederland:
‘Veel ict-managers onderzoeken nu de mogelijkheden van Windows 8. Als er nog geen mobiliteitstrategie is ingevoerd kijken zij of dit het goede moment is. Windows is wellicht hét platform om met tablets en touch te gaan werken omdat het perfect integreert met de backbone die ze al hebben geïnstalleerd in hun organisaties. Het omzetten van core business processen naar mobiele processen is bovendien cruciaal als je mobiel gaat werken. Met de komst van Windows 8 is het mogelijk om applicaties die zijn geschreven op Windows 7 ook door te voeren en daardoor makkelijk een ontwikkeling naar touch based apps te maken. Het omzetten van processen naar apps.’
Raymond Comvalius, IT infrastructure specialist bij Nextpert:
Belangrijke componenten voor mobiel werken waren al geïntroduceerd met Windows 7, zoals de verbeterde offline bestandenfunctionaliteit en direct access om altijd verbonden te zijn met het netwerk van de zaak. Maar met de introductie van Windows 8.1 wordt duidelijk waar Microsoft naar toe gaat. Met Work Folders als intern alternatief voor Dropbox en een lossere koppeling van het device aan het corporate netwerk met Workplace Join dat gezien kan worden als een Domain Join lite. Kleinere devices zullen ongetwijfeld bijdragen aan een betere mobiele inzetbaarheid van Windows 8. Dat Microsoft ten aanzien van mobiel werken niet één lijn volgt blijkt ook uit de ontwikkelingen ten aanzien van VDI en Windows-to-Go. Met VDI wordt gezocht naar gecentraliseerde mogelijkheden voor het aanbieden van de desktop met een volwaardige grafische functionaliteit, terwijl Windows-to-Go de ultramobiele tegenhanger wordt als alternatieve corporate werkplek voor thuis.’
René Scholten Infrastructure Architect bij Capgemini:
‘Windows 8 is het eerste Windows OS dat ook op tablets kan draaien. Maar belangrijker is dat vergaande integratie tussen allerlei verschillende Windows 8 apparaten mogelijk is. Dit vergroot het gemak waarmee je met mobiele apparaten en ‘vaste’ apparaten kunt werken. Het biedt een geheel geïntegreerde omgeving om op te werken, met steeds dezelfde login, interface, favorieten en instellingen. Any time, any place, any device komt zo wel heel dichtbij.’
Antal Janssen, manager business services bij Datamex:
‘Het gemak is in mijn optiek het grootste voordeel van Windows 8. De nieuwe Modern UI interface is rijk aan mogelijkheden en intuïtief in het gebruik. Ook niet-Microsoft-omgevingen zoals social media-oplossingen en e-maildiensten zijn te combineren op ieder device uitgerust met Windows 8 en integraal toegankelijk binnen platformen als Presence, Video Collaboration en Unified Messaging. Met heel weinig inspanning heb je dus alle informatie van je contactpersonen direct binnen handbereik.’
Jurre Heesbeen, consultant bij ValueBlue:
‘Om het onderste uit de kan te halen met Windows 8 moet het bedrijfsleven nog wel stappen zetten. De huidige inrichting zit vol erfenissen uit het alles-aan-de-kabel-en-altijd-op-kantoor-tijdperk. Denk aan roaming profiles, eindeloze login scripts, file shares en zware client-server applicaties. Daarnaast zal men veelgebruikte processen moeten onderbrengen in gebruiksvriendelijke apps, waarbij de live tile actuele informatie toont, aangeeft of er nieuwe informatie beschikbaar is en of er werkzaamheden voor de gebruiker zijn. Maar goed ingericht is Windows 8 een zeer snel en mobiel OS.’
Gerald van Grootheest, infrastructuur specialist bij Innecto:
‘Ik denk dat Windows-tablets de strijd in het bedrijfsleven gewoon gaan winnen doordat de normale gebruiker merkt dat er eindelijk een tablet is waar je mee kunt produceren en dus productief kunt zijn in plaats van consumeren. Want steeds meer tablets worden uitgerust met Windows 8. Dus een tablet met een handige interface, die al je oude applicaties kan gebruiken en goed is te integreren met je bedrijfsnetwerk.’
Reza,
Ik vind dat MS het nog helemaal niet zo verkeerd doet. Het is een strategie die ze al jaren voeren. Lekker afwachten. Je kan het bijna vergelijken met het Italiaanse catenaccio voetbal 🙂
Ze proberen zo nu en dan iets nieuws en als het mislukt dan kijken ze bij de concurrentie af. Dit levert initieel een achterstand op maar uiteindelijk wint MS toch weer de oorlog.
Dit gebeurde ook in de tijd van Novell (NDS – Active directory ) en OS2 ( gebruikersvriendelijkheid / GUI )
Dus ik zie het stukken minder somber in voor MS dan wat jij doet. Maar ja we verschillen wel vaker van mening 🙂
De wens lijkt hier een beetje de vader van de gedachte omdat MS geen community heeft weten op te bouwen. Inzet op zakelijk gebruik lijkt hierdoor de beste optie maar is zeker nog geen gelopen race. Tel daarbij op dat MS meerdere paarden heeft lopen en het zal duidelijk zijn dat de wet van de remmende voorsprong mede van invloed is.
Voordeel van W8 is namelijk dat meeste applicaties die bekend zijn gewoon gebruikt kunnen blijven worden. Nadeel is dat deze lang niet allemaal aangepast zijn aan de nieuwe interface. En eerdere review van HP hybride liet al zien dat meeste toch hinken op de gedachte van tablet versus PC. Zoals eerdere reactie al stelt is surface/RT ook niet het succes geworden wat werd gehoopt.
Om optimaal te profiteren van W8/RT voor consumenten lijkt de weg vooral richting Azure en Office 365 te gaan. Zakelijke gebruikers profiteren echter het meest als infrastructuur van bedrijf al erg ‘MS minded’ is met producten als Lync, Sharepoint en andere geintegreerde oplossingen. De vraag is of MS de achterstand die ze door ontbreken van een trouwe en volgzame community nog wel in kunnen lopen. Met de afgedwongen verlenging van ondersteuning zijn gebruikers geen makke schapen meer die zich laten leiden door de lifecycles van MS.
@Reza
Nederland is inderdaad traditioneel een land waar veel Microsoft klanten zijn maar 95% is lichtelijk overdreven. Jammer genoeg zijn veel van die klanten behoorlijk diep in de vendor lockin gezogen en zullen mee moeten gaan met het Microsoft tempo of een dure harde pil moeten slikken als ze er vanaf willen.
Als bedrijf is het belangrijk om je te realiseren dan als je onafhankelijk bent en dan makkelijker gebruik kan maken van best of breed en innovatie. Door bewust gelaagde architecturen te gebruiken waarbij onderdelen onafhankelijk van elkaar verwisseld kunnen worden kan je optimaal gebruik maken van de innovaties in IT land. En hoe minder specifiek maatwerk hoe beter.
Wat Windows betreft kun je al merken dat ze nog steeds een te beperkte visie hebben. Want ‘normale’ Windows programma’s draaien niet op Windows RT en vice versa. En dat terwijl dit via .Net technologie een zwaar gemiste kans is die simpelweg geimplementeerd zou moeten worden.
De overgang van PC-gebruik naar een mix van mobiele devices is nog steeds niet afgerond en we weten daarom ook nog niet wie uiteindelijk het meest profiteert van deze omslag. Dat Apple en daarnaast Samsung een grote slag slaan bij de consument is wel duidelijk. Maar in de zakelijke markt is het allemaal nog niet zo duidelijk. Ik zie ineens toch om me heen allemaal laptops met touch verschijnen (en W8) en hier en daar een Surface RT en Pro.
Dat sommige applicaties nog de ‘oude’ interface vereisen is een kwestie van tijd, misschien blijft het wel zo maar worden de userinterface wel iets touch-vriendelijker. Ook hier bepaalt uiteindelijk de markt wat gaat gebeuren.
Ik blijf er zelf bij (dus eigen mening) dat Microsoft een welliswaar gewaagde maar zeker geen onverstandige switch heeft gemaakt met Windows 8.
Volgens mij moet de titel zijn: IT domein pusht Windows 8 richting business.
Dit artikel beschrijft goed wat we ervaren bij het implementeren van Enterprise Mobility. De business ziet kansen productiever en (mogelijk) goedkoper te gaan werken door informatie anywhere, anytime en met een veel gebruikersvriendelijkere interface (incl. sensors) te kunnen benaderen / beheren. Vaak met niet-Windows devices.
IT heeft moeite deze wensen in te vullen. Vaak vanwege beperkte capaciteit (groot deel van aandacht en budget is nodig voor maintenance!), beperkte kennis en soms vooroordelen.
In Win8 schuilt voor IT vaak de ‘oplossing’. Integreert ogenschijnlijk goed in de bestaande infrastructuur en men heeft kennis en ervaring met het platform.
Met de komst van mobile devices, cloud, etc. krijgt IT de kans technologie volwassen in te zetten voor het bereiken van bedrijfsdoeleinden. Iets waar we de afgelopen 40 jaar deels in zijn geslaagd, maar vooral een onvolwassen gedrag hebben laten zien.
Door nu echt de business en gebruikers centraal te stellen, te opereren vanuit wat goed is voor het doel van de organisatie, en daarbij de juiste IT in te richten kunnen we stappen zetten. Dat vereist ook over je eigen vooroordelen heen te stappen.
Dus push niet (ongewenst) Windows 8 de organisatie in en begin bij de doelstelling: hoe kan IT bijdragen aan de doelen van de organisatie. Onderzoek de (vaak verborgen) behoeften, processen en mogelijkheden en stel daar juist beleid op af. Pas dan komen mijns inziens de apparaten te voorschijn.
Ruud,
Ik ben het niet met je eens! MS heeft de positie niet meer om gerust van alles en nog wat uit te proberen en kijken wat er uitkomt! Concurrenten hijgen in de nek en MS kan zich niet mislukking van een product veroorloven. Kijk wat RT met MS heeft gedaan, kijk wat MS op RT moet afschrijven, niemand wil dat ding hebben. Door een verkeerd product raak je heel snel je klant kwijt want een tablet met iOS of Android erop of een smartphone van deze leveranciers doen het nu al beter (ook qua marketing) dan MS producten.
Zoals in mijn laatste artikel over MS aangegeven, Microsoft kan de strijd van andere leveranciers winnen als het om zakelijke klanten gaat. In dat geval hebben we het over Microsoft in de hele keten en is heel anders dan de situatie bij Home-gebruiker.
John,
Mee eens met veel aspecten die je benoemd hebt. De switch van MS-gebonden architectuur naar leverancier en merkloze architectuur is niet zo eenvoudig. Niemand durft deze stap te nemen en niemand kan garantie geven dat dit uiteindelijk beter gaat worden dan de huidige situatie.
Wat betreft Windows RT, vergeet die maar! RT was een mislukking. RT zal verder vervangen worden door de komende versies van Windows 8.x of Windows 9. Dat de applicaties niet onder RT draaien, dat heeft te maken dat deze versie een andere architectuur heeft waar MS al jaaren haar applicaties en software niet voor geschreven heeft. Dit valt naar mijn mening onder het kopje “gebrek aan innovatie bij MS” iets wat ik al 5 maanden geleden in een artikel op deze site opgemerkt heb.
@Leen,
Het is waar dat de MS gebruikers in een transitiefase zitten, van oude architectuur, applicaties (lees DLL-Hell) etc naar nieuwe interface, app`s etc. Er moeten van alles en nog wat gebeuren om de huidige situatie voor de nieuwe interface/architectuur geschikt te maken. Een reden waarom RT niet geaccepteerd/geadopteerd is is omdat deze OS niet geschikt is voor de huidige applicatieslandschap. Wat heb je aan een device waar je je spullen niet op kan zetten!
Nog 1-2 jaar doorbijten dan is iedereen om, Win 9 is uit, applicaties zijn geschikt gemaakt en nog veel ontwikkelingen die deze transite gaan voltooien.
Maar eerst kijken hoe Microsoft deze ontwikkelingen verder gaat voortzetten naast de enorme reorganisatie!
Dat heb je als je te laat bent met innovatie van je business!
Kortom, MS is finished.
Ik kan geen applicatie of platform bedenken waar zij beter in zijn als een ander.
Vroeger wel maar tegenwoordig zijn ze gewoon, gewoon.
En daar red je het niet meer mee, IBM (jaren 80~90) niet en zij ook niet.
Overigens geldt dit ook voor Apple.
@ Reza,
Meningen kunnen nu eenmaal verschillen 🙂
MS zal altijd wat afwachtend handelen. En af en toe OS’en lanceren die nog niet helemaal af of stabiel zijn ( Windows ME, Vista etc. ) En vaak komen ze er nog goed mee weg. Maar zo nu en dan draait het uit op een gigantische misser.
Echter ben ik het wel met je eens dat deze strategie steeds meer risico ( lees verlies ) voor ze gaat opleveren. En ook MS heeft niet het eeuwige leven.