De gemeente Urk heeft het cloudproject met it-partner PinkRoccade Local Government, onderdeel van Total Specific Solutions, afgerond. Dat betekent dat Urk vanaf nu alle kernapplicaties afneemt vanuit de Pink Private Cloud. Het gaat om applicaties voor de kerndomeinen Ruimte & Omgeving, Bedrijfsvoering, Samenlevingszaken en Publiekszaken. Urk zegt daarmee de eerste gemeente te zijn die volledig vanuit de cloud werkt. Later dit jaar volgen naar verwachting de gemeenten Veere en Stein, die eveneens hebben gekozen voor de Pink Private Cloud.
Bij Urk staat geen server meer waarop software voor de ondersteuning van de primaire processen draait, zegt Han Knooren, algemeen directeur Pinkroccade Local Government. ‘Alles draait in onze private cloud. Door hun applicaties onder te brengen in de cloud, kan Urk zich beter concentreren op haar kerntaken: informatievoorziening en dienstverlening.’
De automatiseerder voor de lokale overheid startte anderhalfjaar geleden met de clouddienstverlening. Inmiddels maken ruim vijftien gemeenten op verschillende manieren hiervan gebruik. Urk is als ‘koplopergemeente’ de eerste die met zijn kernapplicaties volledig naar de cloud is overgestapt. De applicaties zijn op twee verschillende locaties ondergebracht, waardoor ze dubbel beveiligd zijn en elkaars uitwijk vormen. De dienstverlening hoeft dan niet in gevaar te komen in het geval van een storing. Verder neemt Pinkroccade een aantal technische en functionele beheertaken van de gemeente over, wat de beschikbaarheid en betrouwbaarheid moet vergroten.
Een enkele netwerkstoring en je hele organisatie ligt plat. Prachtig die cloud.
Ik ben een voorstander van consolidatie/samenwerkingsverband tussen twee kleine gemeenten. Wat altijd een showstopper was, was het fundament zoals dms-oplossing en core applicaties van twee verschillende gemeenten, lees bijvoorbeeld de ene Centric-gemeente en de andere Pink-gemeente! Vendor lock-in van de leveranciers en hoge prijs van maatwerkapplicaties voor koppelingen zullen zeker de samenwerking tegen werken.
Het ict-ontzorgen van kleine gemeenten is zeer belangrijk, vooral nu dat er meer taken door overheid aan gemeenten opgelegd wordt.
Of een oplossing zoals die van Pink Roccarde een juiste oplossing is met een aangenaam prijskaartje……dat zou je per case moeten onderzoeken!
Elk voordeel heb zijn nadeel, zei:-) Cloud of hoe wehet ook noemen om je servers buitwen je organisatie brengen is uiteindelijk de stap waar iedereen heen gaat. Wat me verbaast is het feit dat elke gemeente dit doet. Hoe kan het dat we allemaal zelf dit doen terwijl ekle gemeente de zelfde functies heeft.
Een centrale IT diensten leverancier of een paar zou dit volgens mij op basis van economy of scale veel beter en goedkoper kunnen doen.
Mbt de lockin, eens, dat is en blijft een uitdaging. Voor de kleintjes tot op het hooste nivo (denk Micorostf, vs Google vs Apple, of Oracle vs SAP vs Exact).
Wellicht dat in het exit plan ook naar dit aspect gekeken kan worden en afspraken gemaakt kan worden over hoe dit gaat indien de klant wil overstappen.
lijkt me niet zo heel moeilijk te verwoorden wie wat betaald wanneer.
Zullen we hier op computable afspreken dat we allemaal ‘Bullshit bingo’ roepen zodra iemand (@Ron) het weer nodig vind om anoniem de angstkaart neer te leggen zodra het over cloud gaat? Die FUD is inmiddels volkomen uitgekauwd en blokkeert elke inhoudelijke discussie. We snappen inmiddels wel dat sommigen graag hun trucje willen blijven doen met servertjes en cd-rommetjes, maar ‘it’s time to move on’.
Bedankt.
@Daan
Als je al met die redenatie komt dan geldt dit ook voor negatieve als positieve zin. Want het aantal mensen die de halleluja verhalen van de cloud nu wel geloven zal ook niet te verwaarlozen zijn.
Er zijn best alternatieven voor Centric en Pink, alleen de gevestigde partijen hebben de markt/klanten aardig in de tang. Gembox, Mozard zijn hele goede alternatieven; goed en goedkoop.
Dat de cloud gegevens van de Nederlandse overheid lekken naar inlichtingendiensten hoeven we niet meer bang van worden, het is immers een gegeven. Dat een no-nonsense gemeente als Urk er blijkbaar zelfs geen kwaad in ziet door het alleen maar makkelijker te maken is zorgwekkend.
Dit geheel doet me een beetje denken aan wat IBM in de jaren 40 van de vorige eeuw bij onze oosterburen heeft geïmplementeerd. Een op ponskaarten gebaseerd burgerregistratie systeem. De emblemen op de kleren kwamen daarna.
^^^^
Dit bedoel ik nou. De angstkaart trekken en nu ook nazi-Duitsland erbij halen (@Peter). Allemaal anoniem natuurlijk.
Bullshit bingo