Het uitbestedingscontract dat het Kadaster en Capgemini afgelopen 26 juni sloten heeft een geschatte waarde van circa 100 miljoen voor een periode van 6 jaar. Het contract kan twee keer twee jaar worden verlengd. Capgemini neemt het werkplekplekbeheer, de kantoorautomatisering en de rekencentrum-dienstverlening over van de landelijke organisatie voor het registreren en verstrekken van vastgoedgegevens. Zo'n negentig Kadaster-ict'ers moeten, als ze hun werk willen behouden, overstappen naar de automatiseerder.
Computable meldde al eerder dat het Kadaster definitief voor Capgemini had gekozen en dat op 26 juni het contract is getekend. Beide partijen hebben nu zelf een officieel persbericht uitgestuurd met daarin een officiële melding over de contractduur – en waarde.
In het bericht stelt het Kadaster dat het door uitbesteding aan de markt verwacht de continuïteit van de dienstverlening beter te kunnen garanderen. Ook verwacht de instelling te kunnen profiteren van de kennis die bij Capgemini op dit vlak aanwezig is. De automatiseerder rekent immers infrastructuurbeheer tot een van zijn kernactiviteiten.
Dorine Burmanje, voorzitter van de raad van bestuur van het Kadaster, durft te stellen dat ‘na een zorgvuldig voortraject we er in geslaagd zijn samen met vakbonden, or en Capgemini een stevige basis te leggen voor de uitbesteding van onze infrastructuurdienstverlening en toekomstperspectief voor de betrokken medewerkers.’ Feit is dat het voortraject maar liefst 2,5 jaar heeft geduurd en dat het uitbestedingsplan op fel verzet stuitte binnen het Kadaster. Uiteindelijk durfde de ondernemingsraad van het Kadaster het niet aan om naar de Ondernemingskamer te stappen.
De van Spir-it, de it-divisie van de rechterlijke organisatie, aangetrokken algemeen directeur Ron Kolkman is vanaf oktober bij het Kadaster als it-directeur verantwoordelijk voor de migratie en de regievoering.
Behoud van werk
Medewerkers van het rekencentrum kunnen vrijwillig de overstap maken naar Capgemini om hun werk te behouden. Hierover zijn afspraken gemaakt met de vakbonden en de or, die opgenomen zijn in het contract. Dit sociaal pakket bestaat onder meer uit een terugkeergarantie en het mogen werken vanuit de locatie in Apeldoorn van Capgemini. De medewerkers hoeven dus niet te verhuizen naar een locatie buiten Apeldoorn, waar het Kadaster ook is gevestigd.
De terugkeergarantie voor het personeel loopt maximaal drie jaar. Binnen een jaar mogen medewerkers besluiten terug te keren naar het Kadaster. Wie terugkeert komt vervolgens in een mobiliteitstraject terecht voor begeleiding naar ander werk. Na dit jaar hebben medewerkers nog eens twee jaar de mogelijkheid om terug te keren naar het Kadaster, wanneer zou blijken dat Capgemini zich niet aan de gemaakte afspraken houdt of iets vraagt wat niet conform contract is. Ook in dat geval komt een teruggekeerde medewerker in de mobiliteit.
@Willem,
Inkomsten voor Capgemini
Loonkosten
—————————— –
Wat onder de streep overblijft
Loonkosten in India zijn laag.
Loonkosten in NL zijn hoog.
Dus om meer onder de streep over te houden pest je dure medewerkers weg. Door persberichten uit te geven dat Nederlanders te duur en te dom zijn haalt men de aandacht weg bij het pesten en wegtreiteren en praat men deze werkwijze in de markt goed.
Dat levert:
Nederlanders zijn domme (niet goed geschoolde) en dure IT-ers die je goedkoop weg mag treiteren/pesten om werk te verplaatsen naar India om meer onder de streep over te houden en het dure management te betalen en aandeelhouders tevreden te houden.
Moreel ontwricht!
Mensen, ik heb absoluut geen medelijden met de Kadaster medewerkers. Zij, die hun kennis op peil hebben gehouden en een marktconform salaris hebben, hebben niets te vrezen. Zij, die tientallen jaren in enorme luxe hebben geleefd en daar weinig tegenover hebben geplaatst (helaas zijn dit er bij het Kadaster veel) mogen wat mij betreft over drie jaar de gevolgen daarvan ondervinden. Eigen schuld, dikke bult. Geen enkele traan kan ik er om laten.
Ik heb overigens zelf bij het Kadaster gewerkt en weet waar ik het over heb.
@wijnand
De enige ‘aandeelhouders’ van het Kadaster zijn de Nederlandse belastingbetalers.