Ik heb op de site van Computable.nl een zoekopdracht uitgevoerd op het woord cloud om te kijken hoeveel artikelen er over de cloud zijn verschenen. Het is bijna vakantie en ik heb dus even tijd voor iets anders.
Een aantal scribenten kunnen direct met de cloud worden geassocieerd. In willekeurige volgorde: Ruud, Ewout, Reza, Henri. Ik heb ook mijn bijdragen mogen leveren met artikelen over de cloud, cloud security en cloud escrow.
Er zijn er nog veel meer die hun steentje hebben bijgedragen en die wil ik zeker niet tekort doen. Zij hebben allemaal bijgedragen aan meer inzicht in zaken met betrekking tot het topic ‘cloud’.
Maar nu is het genoeg! Breken met de Cloud dus, tijd voor een wolkbreuk.
Het moet nu maar eens afgelopen zijn. Voor de duidelijkheid: cloud is geen doel maar een middel en wel een middel om de business te ondersteunen. In de business wordt het geld verdiend. En tenzij je een software leverancier bent kost ict hoe dan ook geld. Sorry, maar het is niet anders.
De getallen
Op Computable zijn van het onderwerp cloud 92 pagina’s met tien artikelen gerelateerd aan cloud, ruim negenhonderd artikelen. De whitepapers niet meegerekend. Het eerste cloud-artikel, dat ik via het zoeken op het woord cloud heb gevonden, is ‘Cloud computing blijkt niet zonder risico’s‘ en dateert uit 2008.
Het basis materiaal is dus ruimschoots voorhanden, tijd dat de redactie van Computable het gaat bundelen. Netjes gaat categoriseren en de zaken in mooie hoofdstukken gaat zetten en er een mooie strik om heen doet. Mooi boekje, themagids of wat dan ook. Je kan er altijd iemand mee helpen. Want dat is waar 98 procent van de stukken over ging: kennis en inzicht delen, puntjes op de i, enzovoort.
Terug naar de essentie
Cloud en on premises zijn de natuurlijke biotoop van de software. Ik hoef niet meer alles uit te leggen. Heerlijk toch, tijd voor vakantie en ik hoop daarbij natuurlijk niet op een wolkbreuk. Puntjes staan op de i, punt uit.
@Ruud,
Ik denk dat je statistieken niet juist gegeneerd zijn! Ik heb veel cloud artikelen overgeslagen en als ik ergens op gereageerd heb kwam doordat er beweringen door cloud-lovers gedaan werden die naar mijn mening zeer onjuist waren! Dat heb je met cloudpopulisme ideeen van sommige mensen! 😉
Reza,
In 2012 riep je al dat je niet meer op Cloud artikelen zou gaan reageren. En ik geef je gelijk dat je dat ook niet meer op ieder artikel doet. Geef nu maar eerlijk toe dat je discussie met ons nog veels te leuk vindt. Want voor iemand die er niet meer op zou reageren doe je het toch nog redelijk vaak 🙂
Henri pakt er popcorn bij en een flinke beker cola… 😉
Gekheid. Ik zie dat mijn stukje live staat. cloud moeheid kan ik me prima voorstellen als het alleen maar over cloud gaat met wat marketing taal en lege retoriek.
Daarom probeer ik ook geregeld concreet te zijn en kijk ik ook naar private cloud en hosting waar ik zeker geen tegenstander van ben. Maar net als dat in 2001 geld uitgeven op het internet eng was, zie je nu ook dat we een transitie fase doorgaan. Steeds vaker hebben we servers niet meer op locatie staan en nemen we software over het internet af. Dingen die beide vaak onder het kopje “cloud” vallen. Doordat het zo belangrijk is en bij veel organisaties NU speelt is het dus ook logisch dat het veel opgepakt wordt. Steeds meer zie je dat we concreter worden en dat het woord cloud helemaal zo interessant niet is. Daarom vind ik het ook een beetje een flauw stukje van Andre om aan de ene kant namen te noemen en dan de oproep dat we er maar mee op moeten houden.
Aan de andere kant wil ik mezelf ook niet al te serieus nemen en kan ik het prima hebben.
Computable richt zich op IT en dat het een middel is maakt toch helemaal niets uit? Auto is ook een middel en daar zijn ook sites voor. Denk je dat de autotaal het resultaat centraal stelt? Neen, het nieuws omtrent het middel staat centraal en de lezer en aandacht die het trekt. Dus wat is het resultaat wat deze site beoogd?….
@Henri, het is een constatering dat de genoemde personen veel effort hebben gestoken om het cloud evangelie te verkondigen. Het is geen oproep die persoonlijk opgevat moet worden en ook niet bedoeld als oproep om te stoppen.
Het is een relativerend stukje, dat we de cloud niet belangrijker moeten maken dan het is.
Het is tevens een oproep aan de redactie om uit zoeveel infromatie eens een bundeling te maken zodat het voor de eindgerbuiker (de organisatie of prive persoon) duidelijk kan zijn wat hij moet weten en waar hij op moet letten.
Ik waardeer je inzet voor de Cloud en de kennis die je overbrengt.
Hulde voor dit streven, Andre.
MAAR ik ben bang dat we het buzzwoord pas naar de geschiedenisboeken kunnen brengen wanneer we een nog nieuwe en beter buzzwoord gevonden hebben.
Eerst zijn we jarenlang door concept aanbidders gebombadeerd met SOA (en dan niet Start of Authority, maar Service Oriented Architecture). Toen hebben we jarenlang SaaS en variant concepten moeten aanhoren. En de laatste jaren (rond de 5 volgens jouw vondst) is het Cloud wat de klok slaat.
Henri,
Dat jouw naam in één keer genoemd wordt met een onderwerp als cloud is misschien mede te danken aan het feit dat je meeste opinies (en reacties) hierover gaan, Andre heeft echter meer een boekhoud-fetsjisme. Zoiets als de penningmeester van een voetbalclub die de knikkers belangrijker vindt dan het spel. Niet tegen de bal aanschoppen dus;-)
@Andre
in het kader van je forensisch cloud onderzoek is het ook aardig om te zien wie er in de top tien aan reageerders staat maar echt niet op cloud reageert…….
verder ben ik het al een paar jaar met je eens dat het onderwerp wegens herhaling van zetten in computable wel voor 12 manden afgesloten kan worden
Henri,
“cloud moeheid” kan ik nog hebben maar wat ik niet kan hebben is “Henri moeheid” 🙂
“Cloud moeheid” komt meestal doordat
– iedereen zijn eigen vertaling hieraan hangt,
– veel leveranciers proberen hun producten onder deze naam te verkopen. Lees `oude wijn in nieuwe zakken”!
En nog veel van dit soort zaken.
“Henri moeheid” bij me, komt
– doordat ik je kijk op dit verschijnsel eenzijdig vind.
– doordat je als ontwikkelaar niet alles in de keten kan zien zoals een architect lees Ewout,
– dat je niks ziet behalve cloud, cloud en nog cloud en dat je betoverd bent door een cloud-heks….(was je laatst naar Efteling? 🙂 )
– dat je misschien 1x gezegd hebt wat een nadeel van cloud is en 100000x hebt gezegd wat de voordelen zijn.
En ondanks dat ik je keer op keer gevraagd heb om naar beneden te komen en naast ons te gaan lopen ipv op de wolken……..blijf je lekker op de wolken. Daarom doe ik graag mee aan deze wolkbreuk!
Maar het lukt me niet altijd, misschien heeft Ruud gelijk dat ik discussie met jullie nog veels te leuk vindt!
@Reza,
Ik lees toevallig Dolf Weerwolfje aan mijn zoon voor en dit deel speelt zich af in de efteling met heksen in de hoofdrol.
Je punt over dat ik te positief over cloud (computing) neem ik mee, want het is inderdaad niet overtuigend als iemand steeds maar 1 kant belicht.
Ook je punt dat ik teveel kijk vanuit een ontwikkelaars oogpunt heb ik meegenomen en toevallig heb ik gisteren een artikel geplaatst (die je hebt gelezen en je reactie reflex hebt onderdrukt) die totaal niet over ontwikkeling gaat.
Ook heb ik me meer in de enterprise kant verdiept en zal ik dat meer doen.
Dat zijn mijn goede voornemens, maar ik kan niets beloven 🙂
Dit maakt een hoop gevoelens los. Ergo, we raken de kern van het verhaal. Eerst is de ware betekenis van het woord cloud verdwenen en nu is cloud ook nogeens een woord dat verbannen wordt.
Iemand een idee hoe we dit gaat noemen in de toekomst?
Utility?