De provincie Noord-Holland vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk informatie beschikbaar is. Daarom heeft de provincie een eigen DataPortaal, op basis van Esri-software. In deze case wordt antwoord gegeven op de volgende vragen: Waarom wilde Noord-Holland hier gebruik van maken? En hoe gebruik je het DataPortaal in de praktijk?
De provincie Noord-Holland maakt gebruik van de applicatie DataPortaal op basis van Esri-software. Kasper de Rooy, verantwoordelijk voor het beheer van de geo-data van de provincie: ‘De provincie heeft tot doel om alle geografische gegevens vrij beschikbaar te stellen aan een groot publiek. Via deze applicatie zijn geografische bestanden zoals structuurvisie, werklocaties, grondwaterbeschermingsgebieden en geluidscontouren en provinciale monumenten door iedereen te vinden en te downloaden.’
Het zoeken en vinden van bestanden kan 24 uur per dag. Ook is het mogelijk om op een gecontroleerde manier niet-openbare gegevens te leveren aan ketenpartners en bedrijven die opdrachten voor de provincie uitvoeren.
Hoe werkte het project?
Het besluit van de provincie stond vast: het DataPortaal moest er komen. In dit portaal kan de provincie informatie beschikbaar stellen en zo geografische gegevens uitwisselen. Het DataPortaal gaat ook een stap verder dan veel andere geoportalen. Er kunnen complete bestanden worden gedownload, zoals bij veel andere portalen. Maar ook kun je een specifiek deel opvragen: gericht datgene downloaden wat je wilt. Voor de aanvragen die worden ingediend, is ook beheer geregeld.
Maar hoe implementeer je de applicatie in je organisatie? Het bleek een dynamisch traject met onverwachte uitdagingen. Mannus Etten, technisch consultant van Esri: ‘Om het portaal zo snel en zo goed mogelijk te implementeren, is het belangrijk dat alle in- en externe partijen goed contact met elkaar houden. Stel een duidelijk plan op waarin concrete afspraken en deadlines zijn afgesproken. Belangrijk is: wie doet wat en op welk moment?’