De Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek 2013 van vijftigduizend euro gaat naar dr. Marieke Huisman van de Universiteit Twente. Ict-onderzoeker Huisman leidt een team dat werkt aan de betrouwbaarheid en correctheid van parallelle software.
Het onderzoek van Huisman helpt bugs en crashes van parallele software te voorkomen door het gebruik van logische redeneertechnieken. Tegenwoordig draaien veel computers en smartphones deze software, waarin verschillende processen tegelijk worden uitgevoerd en elkaar daardoor kunnen verstoren. In de afgelopen tien jaar heeft Huisman aanzienlijke voortgang geboekt op dit terrein. ‘Zij is in staat om inzicht te geven in het belang van haar onderzoek en informatica in het algemeen. Zij zet zich vol enthousiasme in om de interesse voor Informatica en techniek te vergroten bij jongeren en vooral bij meisjes’, schrijft het juryrapport.
Computers spelen overal een rol, zoals bij banken en ziekenhuizen. Fouten in software kunnen daardoor grote gevolgen hebben. ‘Mijn onderzoek helpt om dit soort problemen te verhelpen. Het is mooi om te zien dat dit wordt gewaardeerd’, zegt Huisman. Zij zet het prijzengeld in om haar onderzoek uit te breiden naar andere programmeertalen, vooral functionele talen. Zo wil zij het effect van haar onderzoek verder vergroten.
‘Het is nu voor de derde keer dat we deze prijs in samenwerking met IPN uitreiken aan een excellente wetenschapper die behoort tot de top van Nederlands ict-onderzoek’, zegt Louis Vertegaal, directeur van NWO-gebied Chemische en Exacte Wetenschappen. ‘Huisman is een fantastische jonge onderzoeker die met haar onderzoek heeft bijgedragen aan belangrijke doorbraken op ict-gebied. Daarnaast onderneemt zij ook tal van activiteiten die in lijn zijn met de ambitie van NWO om excellent onderzoek beter toegankelijk te maken voor het publiek.’
ICT-onderzoek Platform Nederland
De Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek is een prijs voor een wetenschapper, niet ouder dan veertig jaar, die vernieuwend onderzoek verricht of verantwoordelijk is voor een wetenschappelijke doorbraak in de ict. De prijs is een initiatief van het ICT-onderzoek Platform Nederland en NWO Exacte Wetenschappen in samenwerking met de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). De jurering werd verzorgd door de KHMW. De juryleden waren prof. dr. Henk Barendregt (Radboud Universiteit Nijmegen), prof. dr. ir. Inald Lagendijk (Technische Universiteit Delft) en prof. dr. Eric Postma (Universiteit Tilburg).
Het prijzengeld van vijftigduizend euro is vrij te besteden aan ict-onderzoek. Ook brengt NWO samen met de winnaar een poster uit, met daarop een toegankelijke uitleg van het bekroonde werk. Deze poster wordt verspreid op scholen en andere kennisinstellingen. Op 31 oktober 2013 zal Huisman haar prijs op feestelijke wijze uitgereikt krijgen.
Marieke Huisman
Dr. Marieke Huisman (1973) is als universitair hoofddocent werkzaam in de vakgroep Formal Methods en Tools aan de Universiteit Twente. Huisman promoveerde in 2001 aan the Computing Science Institute of the University of Nijmegen op het proefschrift Java program verification in Higher-order logic with PVS and Isabelle. Sindsdien heeft ze gewerkt als onderzoeker bij Inria in Frankrijk (2000-2008) en als universitair docent aan de Universiteit Twente (2008-2011). Huisman heeft diverse prestigieuze beurzen binnengehaald, zoals een ERC Starting Grant voor haar project VerCors: Verification of Concurrent Data Structures en een NWO Vrije competitie-beurs voor haar onderzoeksproject SlaLoM: Security by Logic for Multithreaded applications.
“een prijs voor een wetenschapper, niet ouder dan veertig jaar”
hoe zou dat gegaan zijn met sommige kandidaten ? Ja, prachtig vernieuwend onderzoek, maar helaas zie ik dat u 48 bent ..
Ik geef toe dat het onderzoek dat ze gedaan heeft nogal specialistisch is maar het was toch wel leuk geweest als in het artikel iets meer uit de doeken gedaan was wat ze nu precies gedaan heeft, zoiets als het bewijsbaar correct laten uitvoeren van concurrent processen hetgeen o.a. inhoud dat allerlij communicatie en synchronisatie issues tussen die processen aantoonbaar foutloos afgehandeld worden…
Hoe oud Marieke is ? tja het staat erbij maar dat interesseert me dan eigenlijk weer minder.
Pascal,
Helemaal mee eens. De leeftijd vind ik ook niet zo belangrijk. Wel ben ik erg benieuwd waar we het onderzoek kunnen vinden? Kan iemand daar meer over zeggen of moeten we nog even tot oktober geduld hebben.
Een lijst met publicaties (en PDF’s) kun je hier vinden : http://wwwhome.ewi.utwente.nl/~marieke/papers.html
Ik ben overigens benieuwd wat ze dan van ModernUI vind van Microsoft, daar is parallel 1 van de basis principes. Zijn deze goed uitgevoerd en logisch? Dat zou ik graag van een expert horen!
Henri voor jouw en de onze een vraag en voor niemand een weet.
MicroSoft werkt om te beginnen met het buisiness model van gesloten software zodat een audit uitgesloten is.
Daarbij kun je NIET wetenschappelijk aantonen dat eenmaal bestaande software WEL correct werkt (het omgekeerde is natuurlijk een eitje)
Wel kun je op basis van wetenschappelijke aantoonbare algoritmes software uitrekenen waardoor de correctheid aantoonbaar is.
Nieuw is dat dit nu mogelijk is met parallel draaiende processen.
Een compleet OS als zodanig op juist correctheid bewijzen is dus (nog) geenszinds aan de orde, en zolang dat niet het geval is zal voor de UI die daar op leunt het zelfde gelden.
Dat hoeft een bepaald programma niet slecht te maken, alleen niet aantoonbaar correct.
In het dagelijkse leven interesseert het ons geen barst of er af en toe een foutje in software zit, meestal merken we het niet eens.