Chun Wing Lai
Demand manager ict
Universiteit Utrecht, faculteit Bètawetenschappen
Cijfer: 8
De HP ElitePad 900 oogt degelijk en is dat ook. Met een gewicht van slechts 680 gram is het een ideaal apparaat voor op (zaken)reis. Neem echter wel de juiste oplader mee. Bij het testexemplaar dat ik meekreeg, zat ook een docking. Helaas gebruikt de docking een andere oplader en andere aansluiting dan de ElitePad zelf.
Neem je de ElitePad mee op reis en pak je in de gauwigheid de verkeerde oplader mee, dan kom je op een gegeven moment voor een onplezierige verrassing te staan, zoals een professor aan den lijve ondervond. He was not amused! Dit is een onbegrijpelijke domme zet van HP. De docking die Dell levert voor de Dell Latitude 10 gebruikt wel dezelfde oplader als de tablet zelf. Het kan dus wel!
Elektronische labjournals
Dit was even bijzaak. Nu het echte werk. Bij de faculteit Bètawetenschappen van Universiteit Utrecht worden veel chemische proeven gedaan in laboratoria. Bij elk onderzoek wordt een logboek bijgehouden: het ‘labjournal’. Elke stap, elke proef, elk resultaat wordt genoteerd. Zo kan op een later moment altijd worden nagekeken of het onderzoek op de juiste wijze tot stand is gekomen. Tot voor kort werd het ‘labjournal’ met de pen opgemaakt op een notitieblok. Tegenwoordig worden er tijdens het onderzoek notities gemaakt op een blocnote, die later op de werkplek op de desktopcomputer uitgewerkt worden in Microsoft OneNote, en wordt er gesproken van het ‘elektronische labjournal’. In de nabije toekomst worden de ‘elektronische labjournals’ automatisch voorzien van een digitale timestamp.
De manier waarop nu het ‘labjournal’ opgemaakt wordt, kan anders. Waarom eerst notities maken, die daarna uitgewerkt moeten worden? Dat kost tijd. Eigenlijk moet in het lab meteen het ‘labjournal’ opgemaakt kunnen worden. Om overal in de labs computers neer te zetten, gaat wat te ver. Daar is ook geen ruimte voor. Een tijd geleden werd bedacht om iedereen een laptop te geven in plaats van een desktopcomputer. Je neemt je laptop dan mee naar het lab en tikt meteen het ‘labjournal’ in. Ideaal! Maar…, de laptop werd als onhandig ervaren. Het is toch van enig gewicht en de oplader moet ook mee, want je bent wel even bezig in het lab.
Microsoft OneNote
Overwogen werd om overal in de labs opladers neer te zetten of zelfs docking stations. Dat neemt wel ruimte in beslag. Ruimte op een onderzoekstafel is schaars, waar overal potjes chemicaliën staan. Laat staan dat de kans erg groot is dat je met het aansluiten van de kabels potjes chemicaliën omver gooit. Tablets misschien? De Apple iPads en Android-tablets zijn leuk, maar daar draait geen Microsoft OneNote op. Twijfel, twijfel. Tot de eerste Windows 8-tablets op de markt kwamen. Het is een vertrouwde omgeving, Microsoft Office, waar Microsoft OneNote onderdeel van uitmaakt, wordt meegeleverd. Is de Windows 8-tablet de oplossing waar wij al die tijd op hebben zitten wachten?
Het testexemplaar van de HP ElitePad 900 die ter beschikking werd gesteld oogt robuust en degelijk. Nog niet eerder heb ik een dergelijk stevige tablet in handen gehad. Volgens de productmanager van HP is de ElitePad ervoor gemaakt om 25 keer op de grond te laten vallen. Zal ik testen wat er gebeurt bij de 26ste keer? Nee, laat maar. Ik geloof het wel. Met de eveneens meegeleverde omlijsting (de expansion jacket, tevens voorzien van ingebouwde extra accu) wordt de ElitePad alleen maar robuuster en kan het zeker tegen een stootje.
Desktopvervanger
HP verkoopt de HP ElitePad 900 op zijn website als de desktopvervanger. Dat zullen we weleens zien. De ElitePad in de docking, Bluetooth toetsenbord en muis erbij en voor comfortabel werken rusten we het geheel uit met een groot beeldscherm. Naast een lan-aansluiting voor het netwerk, heeft de docking namelijk ook een hdmi- en vga-aansluiting.
Al snel werd duidelijk dat de HP ElitePad zeker geen desktopvervanger is. Tenminste, niet voor de gemiddelde wetenschapper. Een wetenschapper rekent of doet simulaties op zijn computer. Dan loop je toch al gauw tegen de beperkingen van de Atom-processor, het centrale hart van de ElitePad, aan. Zolang je echter alleen wat teksten intikt en een beetje browst, is de ElitePad een prima apparaat, met een lange accuduur.
Tabletpen
In het lab rekenen en simuleren we niets. In het lab tikken we teksten in. Zou de HP ElitePad geschikt zijn in het lab? We plaatsen de ElitePad in de docking in het lab. Veel plaats neemt dat gelukkig niet in beslag. En dan de eerste tegenslag. Tijdens proeven hebben de wetenschappers handschoenen aan. Er wordt immers met chemicaliën gewerkt. Helaas reageert het scherm niet bij aanrakingen met de handschoenen aan.
Voor de ElitePad is een tabletpen verkrijgbaar. Wellicht is dit een oplossing. Bij de ouderwetse blocnote heb je ook een pen bij de hand. Helaas heb ik de tabletpen niet kunnen testen, want het werd niet meegeleverd met het ter beschikking gestelde testexemplaar. Met een alternatieve pen van Kensington hebben we toch kunnen ervaren hoe het tikken op een tablet gaat. Niet snel. We hebben ook even de handschoenen uitgedaan om de feel en touch van de ElitePad uit te proberen. Het is even wennen met Windows 8, maar al gauw raakte men gewend en werd het eerste ‘elektronische labjournal’ in de lab ingetikt op een tablet. Wel was tikken op zo’n virtueel toetsenbord lastig. Een Bluetooth toetsenbord valt te overwegen, maar dan zit je weer met de beschikbare ruimte op de labtafel.
Overwegen voor op reis
Al met al valt niet meteen te zeggen of de HP ElitePad 900 in te zetten is binnen de faculteit Bètawetenschappen. In de labomgeving zijn er wel mogelijkheden, maar een overduidelijke ‘ja’ is het nog niet. Als desktopvervanger valt de HP ElitePad 900 af, want dat is het niet voor de wetenschappers. Als apparaat op reis valt de HP ElitePad 900 zeker te overwegen, zeker gezien de 3G-mogelijkheid. Neem wel de juiste oplader mee.
Ik weet niet wanneer deze test is uitgevoerd, maar microsoft OneNote is gewoon in de Apple App Store te vinden, al vanaf 2011! Vanaf 1 juli dit jaar zelfs versie 2 die er ook voor Android is.
Nu snap ik wel dat de test om de HP ging, maar ik ben wel benieuwd naar een test van de iPad en een Android in zo’n omgeving. Hoewel de laatste twee geen desktop vervangers zijn, denk ik dat het toch een mooie oplossing kan zijn. Hier zijn immers ook pennen en toetsenborden voor beschikbaar.