Rogier ten Hoope
It-manager
Callas Group
Cijfer: 8
Voor de test heb ik de beschikking gekregen over een HP ElitePad 900 met 64 GB en 3G en een aantal accessoires. De eerste indruk is zonder meer positief. De ElitePad is en voelt stevig aan en is gemaakt van mooie materialen. Door de beschikbaarheid van de verschillende accessoires kan de tablet op meerdere manieren gebruikt worden. Dit zal ik proberen toe te lichten.
Als tablet is de ElitePad vooral geschikt om onderweg informatie te consumeren of te presenteren en minder om deze te produceren. Dit is op andere tablets niet anders. Op de HP gaat het op een prettige en vlotte manier. Zaken die hierbij vooral opvallen zijn de kwaliteit van het scherm (licht aanraken is voldoende, helder/rustig beeld) en de snelheid waarmee het apparaat reageert.
Windows 8
Het meest wennen is nog het werken met Windows 8 (Professional) op een tablet. Ondanks ruime ervaring met dit besturingssysteem op een desktop is het gebruiken van de interface via touch even wennen. Hierbij valt op dat Windows 8 nog op twee gedachten hinkt. De Metro-interface werkt na een korte wenperiode logisch, maar de bediening van de ‘normale’ desktop is niet helemaal op touch ingesteld. Zo komt in een aantal invoervelden het (digitale) toetsenbord niet automatisch naar voren en zijn sommige menu’s wat klein om snel te kunnen bedienen.
Dit, en het ontbreken van voldoende (goede) zakelijke app’s, is meer een manco van Windows 8/Microsoft dan van de tablet. Het normale werk wat buiten kantoor gedaan wordt, zoals het lezen van mail of het opzoeken of presenteren van informatie, kan prima vanuit de Metro-interface en werkt dan op een prettige manier.
Produceren van informatie
De ElitePad is meer dan alleen een tablet. Door gebruik van de accessoires en de volledige Windows-versie die is geïnstalleerd kan de ElitePad ook prima als pc worden ingezet. Dit is vooral handig voor de mensen die regelmatig onderweg zijn en zo nu en dan op kantoor zijn om taken uit te voeren, waarbij gebruik van toetsenbord en muis noodzakelijk is. De tablet kan hiervoor in het (los verkrijgbare) docking station worden gezet waar muis, toetsenbord, externe monitor en een netwerkkabel op aansloten kunnen worden. Hierdoor vervallen de nadelen die bij het produceren van informatie zonder meer nog aanwezig zijn bij apparaten die alleen via aanraakbediening gebruikt kunnen worden.
Bij gebruik in het docking station is gebruik van de ‘normale’ desktop wel weer handig om op de gebruikelijke manier met bijvoorbeeld Office-applicaties te kunnen werken. In de praktijk heb ik zo enkele dagen op kantoor de tablet als pc ingezet en thuis een aantal taken (mail, controle systemen) zonder de accessoires gedaan. Omdat je bij zakelijk gebruik van de tablet vaak bent aangewezen op reguliere systemen en applicaties merk je dat hier nog een slag te maken valt. Programma’s of functies zijn wel te bedienen, maar dit is zonder gebruik van de accessoires niet al te gebruiksvriendelijk. Hierdoor bleef het in mijn geval dan ook vooral bij controles, lezen of het maken van kleine aanpassingen.
Ultrabook
Er zijn natuurlijk ook een aantal nadelen of situaties waardoor mensen niet voor de ElitePad zullen kiezen. Werk je op een vaste werkplek of met zware applicaties, dan is de ElitePad geen goede keuze. Ook de hoge prijs van de ElitePad in combinatie met de accessoires of de noodzaak van regelmatig gebruik van toetsenbord en muis kan reden zijn om voor bijvoorbeeld een ultrabook te kiezen. De resolutie van het scherm die in sommige reviews wordt genoemd als nadeel (gebruik snap in-functie niet mogelijk) heb ik zelf niet als zodanig ervaren. Ik mis deze functie op een 10,1 inch scherm niet en vind het scherm vooral prettig werken met een goede beeldkwaliteit.
De meerwaarde van de HP ElitePad zie ik in het gebruik van Windows 8 Professional in combinatie met een aantal accessoires die voor de test beschikbaar zijn gesteld. Zo heb ik zelf vooral het nut van het docking station en de expansion jacket (inclusief extra batterij) kunnen ervaren. Het docking station maakt het werken als op een normale pc mogelijk en is eigenlijk onmisbaar als de tablet ook als pc gebruikt moet kunnen worden.
Vrij prijzig
Door de expansion jacket wordt tijd waarmee met de tablet gewerkt kan worden bijna verdubbeld. Daarnaast beschikt deze over een aantal extra aansluitingen (usb/hdmi/sd-kaartsleuf) die erg handig zijn voor het overdragen van informatie of het aansluiten van bijvoorbeeld een beamer. Het gebruik van Windows 8 is in een zakelijke omgeving een goede keuze. Mijn ervaring is dat programma’s die onder een normale Windows 8-installatie werken het ook op de tablet zullen doen (mits binnen de hardware-eisen) en daardoor geen extra kennis op het gebied van installatie of beheer vragen. De tablet kan hiermee als een normale pc worden beheerd en beveiligd.
Samen met de eigen beveiligingssoftware van HP (encryptie) is de ElitePad een prettig werkbaar, maar vrij prijzig alternatief. Op basis van mijn huidige ervaring krijgt de HP ElitePad een 8.
De titel zegt volgens mij al genoeg over deze review en geeft, net als die andere dus niet echt een beeld van toegevoegde waarde. Maar dat is mogelijk ook het gevolg van een test met als enige voorwaarde dat het apparaat in een ‘zakelijke omgeving’ gebruikt moet worden terwijl telkens terugkerend argument is dat er onvoldoende zakelijk apps zijn. Op die manier wordt het allemaal wel een beetje een kip en het ei discussie terwijl we juist steeds meer ‘blended’ gaan werken.
Verder lijkt me ook enige vooringenomenheid bij de reviewer te zitten met een zin als: “Als tablet is de ElitePad vooral geschikt om onderweg informatie te consumeren of te presenteren en minder om deze te produceren. Dit is op andere tablets niet anders.” Daarmee lijkt het dus meer op een review van Windows 8 dan een beoordeling van het apparaat en is gegeven cijfer me een raadsel. Want als ik de plussen en minnen tegenover elkaar zet dan is deze Elitepad zowel als PC en tablet niet de beste koop.
En dat is dus dubbel jammer omdat ik de indruk heb dat er misschien betere ‘use cases’ te bedenken waren waarbij meer integratie te vinden was door ‘zakelijke omgeving’ wat beter te definieren. Want bij een controle van systemen denk ik aan dashboards en daarmee dus gelijk aan Sharepoint als framewerk waarbij de integratie met bijvoorbeeld Lync zorgt voor directe acties. Want als de metro apps – welke zorgen voor een integratie met de (zakelijke) back-office – ontbreken dan blijft het inderdaad modderen tussen interfaces.
@Ewout: wanneer je het hebt over integratie van de zakelijke omgeving, SharePoint en Lync; dan ben je toch nog steeds Windows 8 aan het reviewen en niet de tablet? Ik ben het eens met je constatering dat deze review over het apparaat zelf weinig zegt. Ik zou willen weten hoe de bouwkwaliteit is, hoe handig de aansluitingen bruikbaar zijn, liefst nog hoe lang het oplaadsnoer is.
Ik snap best dat je als reviewer snel geneigd bent om de bruikbaarheid van Windows 8 in je review te vermelden, maar die zal niet heel veel anders zijn tussen de verschillende devices. Zou daarom ook niet het hoofddeel van een device review moeten zijn.
Persoonlijk vind ik dat de Computable redactie deze artikelen ook best mag markeren met “Advertorial”. Onder het motto “je mag ‘m houden” zijn de reacties altijd redelijk rooskleurig. En de fabrikanten vinden het vast niet erg om een paar apparaten weg te geven wanneer er een positieve recensie tegenover staat. Gewoon een verkapte vorm van reclame dus.
Jasper,
Je hebt gelijk betreffende het punt review apparaat versus OS maar ik kan dit momenteel niet los zien omdat juist het gebrek aan integratie in een zakelijke omgeving er een appel-peren vergelijking van maakt. Een review over de ergonomie lijkt me ook niet zinvol als je apparaat uiteindelijk gewoon als een PC gebruikt. Dat redactie (HP) dit soort nietszeggende stukjes gebruikt als ‘content marketing’ weet ik wel maar ik blijf het desondanks een gemiste kans vinden, zeker als je vereist dat het apparaat in een zakelijke omgeving gebruikt moet worden want daarmee impliceer je direct dat deze eigenlijk te duur is voor consumerization of IT (CoIT).
Daarnaast geeft deze review me ook een inzicht in de omgeving van de gebruiker waar blijkbaar nog veel traditionele applicaties gebruikt worden;-)
Ik neem het toch even op voor de reviewer(s) hoewel ze dat ongetwijfeld zelf ook wel kunnen. Bij mij op het werk (in de zorg) hebben we een paar van de HP ElitePads getest en ik heb er enige ervaring mee.
Als je een apparaat beoordeelt dan splits ik dat naar een hardware kant en een software kant. In de gelezen 2 reviews tot nog toe gebeurt dit ook al is het wat meer impliciet. Moet je de technische details en benchmarks vermelden in zo’n review of mag je het (subjectief) beperkt houden tot je eigen ervaringen? En deze ervaringen worden toch ook gekleurd door de gebruikte software (i.c. het besturingssysteem en dat is nou eenmaal in vrijwel alle gevallen Microsoft Windows versie zoveel)?
Volgens mij geven beide reviewers aan (dat haal ik er tenminste uit) dat de hardware goed is, dat men wel even zoekt naar de optimale gebruiksmogelijkheden, die voor een deel natuurlijk onlosmakelijk worden bepaald door Windows 8 en de beschikbare applicaties.
Als je je gegevens bij de hand wilt hebben wanneer je onderweg bent maar een laptop of ultrabook te groot vindt of onhandig, of als je bij een cliënt op bezoek gaat en je aantekeningen maakt en dit verder op “kantoor” uit werkt, b.v. Het is zeker geen desktop vervanger en als pure tablet te zwaar en te dik (met de extra accu, maar gaat daardoor wel lekker lang mee).
Het is een product voor een niche en geen alles-in-1. Niet meer en niet minder.