Vakbond De Unie wil dat er een rol voor de vakbonden is weggelegd in de beroepsprocedure bij Atos Nederland. Deze ict-dienstverlener wil skill level-indeling van zijn medewerkers verlagen en hiertegen is volgens De Unie veel weerstand. Het hoogste management binnen Atos neemt een definitief besluit over bezwaarschriften, maar de vakbond wil dat ook externe partijen zitting nemen in de geschillencommissie.
Ict-dienstverlener Atos heeft zijn Nederlandse medewerkers onlangs in een brief meegedeeld dat de skill level-indeling niet in de pas loopt met de andere Atos-landen. Het schijnt dat 90 procent van de medewerkers door het bedrijf is geïnformeerd dat het skill level-niveau verlaagd is. Bij de meeste met één niveau, maar ook een aanzienlijk deel is zelfs met twee niveaus verlaagd.
Onvrede
Bij Atos Nederland zijn de medewerkers volgens De Unie erg ontevreden over het besluit de skill levels te verlagen. Deze verlaging geldt voor nagenoeg alle medewerkers van het bedrijf. ‘Veel medewerkers hebben ons laten weten in beroep te willen gaan’, zegt belangenbehartiger Hans de Jong. ‘De vraag is echter of de huidige beroepsgang voor medewerkers voldoende soelaas biedt. In de huidige procedure is geen rol weggelegd voor de vakbonden en De Unie is van mening dat het anders kan en moet.’
Paritaire deskundigencommissie
De Unie heeft Atos voorgesteld een paritaire deskundigencommissie de indelingsbezwaren te laten behandelen. Paritair wil zeggen dat er naast vertegenwoordigers van Atos ook externe functiewaarderingsdeskundigen van vakbonden zitting hebben. Deze commissie kan dan, De Unie ziet het liefst dwingend, de geschillencommissie adviseren. Deze handelt namelijk nu alleen de geschillen af waarna vervolgens het hoogste management binnen Atos een definitief besluit neemt. De Unie vindt dit geen goede procedure.
‘Met het voorstel van De Unie zal de voortgang en de snelheid van het proces beter gestroomlijnd verlopen’, meent De Jong. ‘Veel belangrijker voor ons is echter dat hierdoor de gedragenheid van de uiteindelijke besluiten zal toenemen. Onafhankelijk deskundigen in plaats van intern management die objectief tot een indeling of besluit kunnen komen.’
Het is nog niet bekend of Atos het voorstel van De Unie zal aanvaarden.
Dit bericht zou veel meer informatiewaarde hebben indien vermeld werd hoeveel Atos medewerk(st)ers lid zijn van de vakbond.
Ik heb eerder meegemaakt dat een vakbond een grote mond heeft maar in feite bijna geen vakbondsleden bij de betreffende werkgever hebben werken.
Zeer valide punt Joop.
En mijn ervaring is dat er in de ICT weinig tot geen mensen lid zijn van een vakbond.
Waarom verwondert mij dit niet, Atos (Atos-Origin) is nu niet direct een personeel-minded werkgever. Als het om de centen gaat worden geen middelen geschuwd bv achterstand betaling pensioengelden
Je hoeft geen lid van een vakbond te zijn om het eens te zijn met de redenering van die vakbond. Als een OR zich aansluit bij het uiten van kritiek van een vakbond dan lijkt me het nogal verstandig van een werkgever om hier serieus naar te luisteren.
Wat dat betreft is het misschien helemaal niet zo verkeerd om als ICTer toch maar aan te sluiten bij een vakbond om aan te geven dat het gekonkel van de laatste paar jaren niet bepaald wordt gewaardeerd.
Peter,
Om het eens te zijn met iemand hoef je natuurlijk nergens lid van te zijn. Om daadwerkelijk echt hulp te krijgen moet je toch wel lid zijn.
Het gaat zelf zover dat de vakbond kijkt hoeveel mensen er lid zijn binnen een organisatie. Is dit op 1 hand te tellen dan is de hulp en aandacht ook minder dan voor een organisatie waar 10-tallen leden zitten.
Tenminste dat is mijn persoonlijke ervaring van enkele jaren geleden. Dus ik kan er natuurlijk naast zitten.
Atos verlaagd inderdaad het index cijfer van je skill-levels, maar je moet dat meer zien als een wijziging van een cijfertje (wat eerst 5 was is nu 4 etc) en niet als een verlaging van de waardering van de competenties die een ieder binnen Atos heeft. Anders kunnen we bij de volgende beoordelingsronde weer net zo hard stijgen en is de aanpassing van skill-level voor niets geweest. Bovendien is er sinds jaren eindelijk weer een (minmale) salarisverhoging aangekondigd.
@Frankwin
Als het alleen een cijfertje zou zijn dan had het niets uitgemaakt of deze op 5 zou blijven staan.
En loonontwikkeling is vaak wel iets belangrijker dan een korte termijn planning. Iets wat vaak vergeten en waar schromelijk misbruik van gemaakt wordt.
En afgezien daarvan zijn er ook mensen die niet in GMC level zijn verlaagd. Eentje die ik ken kreeg een handdruk en er werd gezegd: zie het maar als promotie. Dus hoe dan ook, een en ander rondom deze klucht is niet echt gegaan via het ‘gelijke moinikken, gelijke kappen’ principe.
@Johan: helemaal mee eens.
Zoals iedereen weet heeft ieder bedrijf een 5 jaren plan.
Zo ook Atos HRM. Men werkt hier met een relatieve schaalpositie zoals ook gebruikelijk is bij de meeste andere bedrijven.
Op basis van het beoordelingscijfer krijg je er dan niets, iets of nog iets meer bij. Hoe hoger in de band op de lader hoe minder er dan ook bij komt. Schaling is als volgt cijfers in procent:
minder dan 81 , 81 tot 90 , 91 tot 100 , 101 tot 110 en meer dan 110
Bij de Salarisnotificatie juli 2011 werd er nog gewerkt met een andere lagere salarisband met dezelfde relatieve schaalpositie. Stel als voorbeeld dat je dan midden in de categorie van 81% en 90% valt dan heb je nog een mooie doorgroei.
Echter in datzelfde jaar gaat men over naar de nieuwe salarisbanden en lopen nu door ipv 14 tot 19 en schalen hoger management die van cijfers naar Letters zijn getransformeerd. F = fantastisch, G = Goddelijk en K = Kan niet meer kapot.
Vanaf 1 januari 2012 worden echter diezelfde nieuwe salarisschalen met 3% verhoogd. Met de mededeling dat deze verhoging v/d schalen geen consequenties heeft voor het huidige salaris. Het betekend Wel dat je salarisperspectief toeneemt omdat je referentiesalaris hoger wordt.
Helaas zit er voor dat jaar geen opslag in en dat is dan het enige mooie voor de toekomst wat er aan zit te komen. (hoop je dan).
In juni 2013 gaat dan echter (bijna) iedereen 1 of 2 banden omlaag. Ja, ook managers die zijn er een bandje op ingeschoten maar dat neemt niet weg dat het toch minstens nog in de inschaling “Fantastisch” valt.
Nogmaals, via nieuwsbrief en persoonlijke brief word duidelijk gemaakt dat dit geen enkele financiële gevolgen heeft. Ingeval van 1 band kom je echter wel ineens met de nieuwe salaris inschaling op een hogere relatieve schaalpositie in de ladder en sta je ineens tussen de 91%-100% en niet meer in de 81%-90%.
Daarmee word de brief en de mooie belofte van 1 januari 2012 niet alleen teniet gedaan. Want op 1 juli 2013 krijg je daarbij het heugelijke nieuws dat je toch een mooie extra opslag krijgt.
En wat schets dan de verbazing. Door die mooie nieuwe inschaling en je hogere relatieve schaalpositie door het herindelen bespaart Atos toch mooi per werkgever 15 euro bruto pmet een beoordeling 3, 4 of 5 en dit bij iedereen die door de salarisband aanpassing ongewild hoger in de ladder is geklommen.
En natuurlijk is toch iedereen een beetje blij dat men er iets bij heeft gekregen en een prachtige brief heeft ontvangen dat het zo goed gaat in deze crisistijd. Want ondanks dat alle beoordelingen ook zoveel mogelijk op een 3 geplaatst zijn en zo min mogelijk hoger wat ook de conclusie was van enig onderzoek en daarmee dan ook de nodige besparing word opgeleverd bij een positieve opslag met het motto: “Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd.”
En dat noemt men dan HRM lange termijn planning waarbij creatief en duurzaam ondernemen hoog in het vaandel staan!
Atos communiceerde naar iedere werknemer dat er op geen enkele wijze financiële gevolgen zijn aan de acties die men door voert voor de werknemer. Ik toon hier enkel aan dat het in minstens 1 geval wel degelijk financieel gevolgen heeft gehad.
Vermoedelijk zal Atos bij een mogelijk response aangeven dat men dit totaal niet had voorzien bij HRM en dat berust op een uitzondering.
Maar zoals iedereen weet. “Een uitzondering bevestigd de regel!”
De gemiddelde inflatie van Nederland in 2010: 1,28 procent
De gemiddelde inflatie van Nederland in 2011: 2,34 procent
De gemiddelde inflatie van Nederland in 2012: 2,47 Procent
De gemiddelde inflatie van Nederland in 2013: 2,87 procent (tot op heden)