Nederlandse recyclingbedrijven hebben in 2012 in totaal 31.000 ton ict-afval ingezameld en verwerkt. Daarvan liep 17.556 ton via de stichting ICT Milieu, onderdeel van branchevereniging Nederland ICT. Hiervan kon ongeveer 86 procent gerecycled worden. Nog eens 11 procent werd gebruikt voor het terugwinnen van energie. Dit blijkt uit de ICT Milieumonitor.
De 17.556 ton ingezameld ict-afval is een afname van zo’n 3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit is in lijn met de trend van een dalend inzamelgewicht, die in 2009 is ingezet. De gevolgen van krimpende ict-uitgaven en uitgestelde vervangingsinvesteringen zijn hierbij duidelijk merkbaar. Daarnaast worden ict-producten steeds lichter; zware CRT-monitoren worden bijvoorbeeld steeds minder vaak aangeboden.
Inzamelingsorganisatie Wecycle kon daarnaast nog eens 13.545 ton afgedankte ict-apparaten registreren. Het totaalgewicht aan ingezameld ict-afval dat in beeld is, komt daarmee op 31.101 ton.
Op dit moment hebben verwerkers van ict-afval nog geen registratieplicht. De registratiepilot waar Wecycle in 2012 mee startte, toont echter aan dat een groot deel van de ict-afvalstroom voorheen onzichtbaar bleef. Een deel van het ict-afval wordt niet apart ingeleverd of op een onjuiste manier verwerkt. Waardevolle grondstoffen gaan hierdoor verloren, maar bovenal kunnen er risico’s voor het milieu ontstaan.
WEEE-directive
ICT Milieu pleit dan ook voor certificering en een registratieplicht bij de Nederlandse implementatie van de WEEE-richtlijn, aldus voorzitter Martijn Brand ICT Milieu. ‘De bonafide partijen die tijdens de pilot tot registratie bereid bleken, hebben daar geen last van en het prikkelt kleinere en minder professionele spelers om hun werk en de kwaliteit daarvan te verantwoorden.’
Volgens Brand is een registratieplicht ook nodig om te kunnen voldoen aan de strengere eisen onder het herziene WEEE-directief: ‘Die herziening houdt onder meer in dat vanaf 2019 65 procent van het gewicht dat producenten aan ICT-apparatuur op de markt zetten, ook weer opgehaald moet worden aan ICT-afval.’ Uiterlijk februari 2014 moet de Europese richtlijn geïmplementeerd zijn in de Nederlandse milieuwetgeving. ICT Milieu is via de Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten (NVMP) betrokken bij het overleg tussen producenten, verwerkers en het ministerie van Infrastructuur & Milieu.
NVMP
Eind 2012 trad ICT Milieu officieel toe tot de Vereniging NVMP en is daarmee één van de zeven productstichtingen binnen de NVMP geworden. In opdracht van de productstichtingen zorgt Wecycle voor de inzameling en verwerking van e-waste, waaronder ict-apparatuur. Als vertegenwoordiger van de deelnemende ict-producenten en -importeurs is ICT Milieu naast opdrachtgever ook de spreekbuis voor de sector als het gaat over milieuzaken.
Stichting ICT Milieu is opgericht in 2001 en behartigt de milieubelangen van circa 250 bedrijven uit de ict-sector. ICT Milieu neemt alle deelnemers zoveel mogelijk werk uit handen bij het voldoen aan de milieu-eisen en is de spreekbuis van de ICT-sector als het op milieu aankomt. Eind 2012 trad IT Milieu toe tot de NVMP.
Digitaal
De ICT Milieumonitor is dit jaar voor het eerst in digitale vorm beschikbaar op www.ictmilieumonitor.nl.