Is, nu Agile succesvol is gebleken in de projectenwereld, het de beurt aan beheer? Anders gezegd, is beheer klaar voor Agile? Aan de ene kant volgen ontwikkelingen elkaar razendsnel op en deze moeten allemaal in beheer genomen worden. Dit vraagt om een zekere mate van wendbaarheid, maar wendbaarheid is niet echt het kenmerk van beheer. Aan de andere kant eisen klanten steeds meer flexibiliteit van hun beheerpartner.
Binnen beheer wordt driftig gezocht naar continuïteit en stabiliteit, gebaseerd op regels en structuur (ASL, BISL en ITIL). Leveranciers en klanten maken afspraken en leggen deze vast in sla’s met kpi’s en dergelijke. Terwijl we binnen Agile wendbaar en innovatief willen zijn. Vertrouwen en samenwerking zijn hierbij de sleutelwoorden. We zullen vertrouwen in elkaar en elkaars vakkennis moeten hebben en de samenwerking moeten zoeken. Dit lijkt ineens een heel stuk minder SMART. Daar waar traditioneel beheer vooral efficiënt moet gebeuren, willen we juist dat Agile beheer effectief is. Agile binnen beheer lijkt op een tegenstrijdigheid, misschien zelfs wel op een onmogelijkheid.
Is het dan wel mogelijk om Agile te beheren? Laten we uitgaan van het feit dat de behoefte van de business voorop staat, dit doen we immers binnen een Agile project ook. Hoe ziet Agile beheer eruit ten opzichte van incident-, problem- en change-management? In traditioneel beheer maken we keurige afspraken over reactie- en oplostijden. De vraag is echter wat het voordeel hiervan voor de business is. Waarom lossen we incidenten met een lage prioriteit eerder op dan die belangrijke wijziging waar de business zo’n behoefte aan heeft? Vanwege de sla-afspraak die gemaakt is? Dit gebeurt binnen beheer maar al te vaak en leidt tot frustratie en onbegrip bij de business.
Andere manier van werken
Agile loslaten op de beheer processen betekent niet dat je alle afspraken, tools en middelen los laat. Agile beheren betekent een andere manier van werken. De toegevoegde waarde voor de business moet voorop staan. De beheerder zal anders moeten gaan kijken naar de ‘wereld van beheer’. De business moet betrokken worden. Er zal meer in een samenwerking moeten worden gewerkt waardoor er minder wordt gestuurd op input en meer op output.
Werkwijzen moeten gedereguleerd worden en contracten vereenvoudigd. De ‘zachte kant’ is cruciaal: wederzijds vertrouwen vormt de basis. Klant en leverancier zullen elkaar moeten vertrouwen. Doen ze dit niet of onvoldoende, dan is de kans van slagen nagenoeg nihil.
Tot slot. In de veranderde it-wereld verandert de business mee. De business van nu verwacht wendbaarheid en snelheid en met Agile kan aan deze wensen worden voldaan. Tot voor kort was dit alleen weggelegd voor de kant van ontwikkeling, de projecten. Deze wendbaarheid kan echter zeker binnen beheer geleverd worden! Houd er wel rekening mee dat Agile-beheer niet het volgende model is, dat simpel ingevoerd kan worden. Agile-beheer is een mindset, ervaar en doorleef het met elkaar, binnen het hele speelveld van beheer.
Zo veel mensen zo veel meningen, leuk.
Zoals uit de vele reacties al blijkt: One size doesn’t fit all! Wat ik in veel reacties ook denk te lezen, is dat er vooral wordt stil gestaan bij de project methodiek Agile en wat minder bij het idee om als beheer wendbaarderder te zijn, de “mindset”. Dat gaat m.i. verder dan het in beheer nemen van projecten en changes. Bij dit “wendbaarder” zijn kijk je veel meer naar de vraag van de business, wat voegt nu echt waarde toe voor de business en op basis daarvan ga je aan de slag. En niet puur op basis van wat heb ik in een SLA afgesproken en wat zijn de KPI’s
Als je kijkt naar devops, dan sla je vooral een brug tussen ontwikkeling en beheer. Wat ik met Agile binnen beheer probeer aan te duiden is ook het slaan van een brug tussen beheer en de business.
Ik denk toch dat er geen draagvlak voor zal zijn. Tuurlijk zal Best Effort van een creatieve beheerder soms veel mooiere oplossingen bieden dan een grijze doorgekauwde SLA.
Maar zonder die SLA kunnen de bureaucraten, legal en finance niet meer touwtrekken en komen een hoop banen op de tocht staan 😉