In de eerste helft van 2013 groeide het aantal ict-vacatures voor hogeropgeleiden met ruim 16 procent ten opzichte van de eerste helft 2012. Ook de kwartaal op kwartaal groei laat soortgelijke percentages zien. Naast de grote vraag naar softwareontwikkelaars is de groei ook te zien in de andere ict-functies. Uitzondering vormen de SAP-consultants, waar nauwelijks groei te zien is. Dit blijkt uit de analyse ‘Trends en ontwikkelingen op de ict arbeidsmarkt eerste helft 2013’ van Yacht.
De vraag naar ict-specialisten, zoals business consultants, functioneel beheerders, informatieanalisten, testers, projectmanagers en software engineers, laat in de eerste helft van 2013 een mooie groei zien. De groeisnelheden variëren wel sterk: de business consultants, informatieanalisten en softwareontwikkelaars laten groeipercentages zien boven de 25 procent, ict-managers en projectmanagers scoren rond de 21 procent, beheersmatige functies tussen de 5 procent en 12,5 procent en SAP-specialisten scoorden slechts een magere plus van 0,1 procent.
Na een groei van 5 procent over 2012, die vooral geconcentreerd was rond softwareontwikkelaars en binnen het mkb, zien we nu een breed herstel over vrijwel de gehele linie. De belangrijkste groeifuncties zijn Informatieanalisten (34 procent), softwareontwikkelaars (32 procent), business consultants (27 procent) en projectmanagers (21 procent).
Redenen voor groeisprint
De redenen voor de groeisprint in ict-vacatures zijn divers, maar de steeds hogere eisen die worden gesteld aan vak- en branchekennis en persoonlijke vaardigheden maken het vinden van het juiste personeel steeds lastiger. Daarnaast is kostenreductie door het automatiseren van handmatig werk een belangrijke drijfveer. Ook neemt de vraag toe door toenemende behoefte aan additionele data, procesoptimalisatie, verkorten van doorlooptijden en het versnellen van informatievoorziening en deze op een hoger niveau te krijgen.
‘Werk- en opdrachtgevers stellen steeds hogere eisen aan vakkennis, certificering en persoonlijke vaardigheden’, zegt Erik Kolthof, competence director Finance & ict bij Yacht. ‘Het schaap met de vijf poten is ergens beschikbaar in de markt, maar moet ook nog eens over specifieke branchekennis beschikken. Deze trend is al enige tijd waarneembaar en leidt tot een langere zoektocht en extra gepubliceerde vacatures.’
Beroepen en Arbeidsmarkt Survey
Het zoeken naar geschikte kandidaten wordt nog moeilijker omdat slechts 8 procent van de hoog opgeleide ict’ers actief zoekt naar een andere functie. 66 procent zoekt latent en 26 procent staat niet open voor een andere functie. Dat blijkt uit onze recent afgenomen Beroepen en Arbeidsmarkt Survey onder 683 hoog opgeleide ict’ers.
Salaris en een vast contract worden door de ict’er belangrijker gevonden dan door de gemiddelde hoogopgeleide Nederlander. De mogelijkheden tot flexibele werktijden, parttime werken en thuiswerkmogelijkheden scoren goed bij ict-ers. ‘Van werkgevers wordt dus een toenemende wendbaarheid, bijvoorbeeld in de vorm van versneld invoeren van ‘het nieuwe werken’, gevraagd om hoog gekwalificeerde ict’ers te werven en behouden’, aldus Kolthof.
Schapen met 6 poten , tja, waar vind je nog. Opgeklopt verhaal dus, voor de gewone schapen met 4 poten is de markt daardoor verslechterd omdat ze domweg 2 poten te weinig hebben.
Elders recent in Computable: Het aantal faillissementen is in de eerste helft van 2013 toegenomen met 13 procent tot 6817.
Yacht ziet het anders, Yacht: Vraag naar hoogopgeleide ICT’er stijgt..
Tegengestelder kan bijna niet…… of is er nog iemand die dit aan elkaar weet te schrijven hier ….
Maarten,
Nog niet zo heel lang geleden verscheen hier op Computable een artikel waarin werd vermeld hoe slecht het ging met de ICT sector
Op de zelfde dag verscheen er eveneens hier op Computable een artikel van jazeker de zelfde auteur, waarin problemen in de ICT-sector wegens een tekort aan ICT-specialisten werd gemeld. Ik weet echter niet meer zeker wie de betreffende auteur was, maar opmerkelijk was het zeer zeker !
Overigens neem ik door Yacht ingefluisterde berichtgeving niet heel erg serieus.
Maarten, terecht punt. Wellicht dat de minder hoog opgeleide ICT’ers (ZZP’ers) het op het moment erg moeilijk hebben. Veel ZZP’ers zijn niet de schapen met 5 poten in de ogen van de werkgevers.
Vice versa, er zijn heel veel mensen beschikbaar maar voor de specifieke functies met sepcifieke voorwaarden helaas niet.
Uiteindelijk is het allerbelangrijkste om te zien dat er beweging is in de markt, wat me verbaast is het aantal mensen wat zoekt. Dat lijkt me erg laag. Een hoop mensen zijn niet blij met hun functies, echter warschijnlijk ook bang om naar een andere partij te gaan.
Ik zoek nog een goede solution architect in de infra managed services segment voor wie durft. Weliswaar een schaap met 5 poten plus:-)
@hallo
Hoezo een schaap met 6 poten? De belangrijkste groei zit bij de informatie-analist: is dat een schaap met 6 poten?
Maarten,Mickel,
Zoals blijkt is er behoefte aan een bepaald soort mensen en veel ZZP’ers zijn dit uit nood gaan doen toen ze op straat werden gezet. Nu kunnen werkgevers de krenten uit de pap pikken en doen ze dat ook. De mensen die niet voldoen aan de specifieke wensen en/of de certificering niet hebben vallen keihard buiten de boot. Werknemers die nog een baan hebben zijn daarentegen extra voorzichtig en blijven vooral zitten waar ze zitten tenzij ze er duidelijk beter van worden en dan het risico nemen om over te stappen. Wat mij opvalt is dat ik zowel intern als door headhunters inderdaad veel benaderd wordt om als Solution Architect (Infra/Managed services) aan de slag te gaan en da’s precies wat ik heb gedaan maar waarin ik op dit moment niet verder wil gaan. De andere veel gevraagde functie als Senior Project Manager vervul ik nu maar als je doorvraagt bij toekomstige werkgevers dan garanderen ze geen werk na het lopende project of doorgroeimogelijkheden om de overstap te maken. Mij wordt verteld dat ik “eigenlijk alles kan en overal inzetbaar ben” en ik let op de interne vraag en pas me als kameleon aan als de functie aantrekkelijk lijkt. Soms is dat zo, soms ook niet. Als het echter om nieuwe potentiele werkgevers gaat dan is de rigide selectieprocedure vaak al een teken hoe men daar om gaat met talent en daar bedank ik dan vriendelijk voor.
Gevolg : vraag blijft hoog, kandidaten blijven zitten waar ze zitten.
@Maarten: Dat bedrijven failliet gaan staat toch los van een tekort in de sector.
Misschien zijn ze wel failliet gegaan omdat ze de mensen niet konden vinden, haha.
De markt is ook zo breed. Als je als bedrijf specialiseert in traditionele beheerders en er is veel vraag naar beheerders met kennis van cloud computing, dan heb je een probleem.
Ik zie echt geen probleem in dat spanningsveld.
@Henri,
kijk ik kon het niet aan elkaar breien, ik zag er eerder een spanningsveld in, aardige gedachte!
YACHT heeft recent bij wat groot banken de MSP rol gekregen dus ik denk dat ze bij YACHT de vraag behoorlijk hebben zien toenemen. Enerzijds doordat de banken er op technisch gebied veel uitlagen anderzijds doordat bij YACHT dus nieuwe klanten zijn gescoord. Dus het is dan ook begrijpelijk dat de kandidaten van YACHT de vraag zien toenemen!
Tegelijkertijd zijn er natuurlijk ook partijen die de vraag hebben zien afnemen!
@Ron,
herkenbaar.