Uitvinder Douglas Engelbart is op 88-jarige leeftijd overleden. Douglas is voor verschillende ict-uitvindingen verantwoordelijk, waarvan de belangrijkste stamt uit 1968: de computermuis. Ook introduceerde hij computertechnieken zoals de grafische gebruikersinterface, hypertext, netwerksoftware en teleconferencing. In totaal had hij twintig patenten op zijn naam staan.
Douglas Engelbart komt oorspronkelijk uit de storagehoek en aan het begin van zijn carrière probeerde hij tevergeefs een bedrijfje op te zetten voor de verkoop van opslagsystemen. Hij ging werken voor het Stanford Research Institute, waar hij het Augmentation Research Center opzette. In 1968 vond hij de muis uit, waarvoor hij in 1970 het patent verwierf. Overigens heeft hij deze uitvinding nooit zelf de naam ‘muis’ meegegeven. Dat deden collega-onderzoekers die vonden dat het snoer naar de computer erg leek op de staart van de muis. De cursor op het scherm werd ‘kever’ genoemd, of op z’n Engels ‘bug’, maar deze naam is niet blijven hangen.
Apple, Microsoft en Xerox
Zijn inspanningen voor de ontwikkeling van de grafische gebruikersinterface (gui) met vensters bleven niet onopgemerkt. Zo werd deze voor het eerst commercieel toegepast door Xerox, later volgden Apple en Microsoft. Verschillende van zijn ontwikkelde technieken zijn in de jaren zestig gebruikt voor de ontwikkeling van oNLine System (NLS). Ook was Engelbart in 1969 betrokken bij de ontwikkeling van Arpanet, de voorloper van het internet.
Engelbart heeft voor al zijn werk verschillende onderscheidingen ontvangen. In 1977 ontving hij de Lemelson-MIT Prize en de Turing Award,in 2000 de National Medal of Technology en in 2001 de Lovelace Medal van de British Computer Society. Het museum voor computergeschiedenis in het Amerikaanse Mountain View onderscheidde Engelbart in 2005. Het Augmentation Research Center van Engelbart is onderdeel geworden van de stichting Bootstrap, dat is ondergebracht bij computermuizenfabrikant Logitech.