Driekwart van de Nederlanders vind het niet erg dat de overheid meekijkt met zijn of haar internetactiviteiten als dit de veiligheid ten goede komt. Het andere kwart zit waarschijnlijk bij UPC en vreest dat als de overheid ook nog een keertje gaat meekijken de verbinding nog trager wordt.
De voortvluchtige Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden vindt het wel erg en trok aan de bel. De Amerikaanse overheid houdt op grote schaal internetverkeer van burgers in de gaten. Er zijn dus mensen die als werk hebben, het in de gaten houden van Facebook-gegevens van gewone mensen.
Klote baan
Dan heb je een klote baan. Dan moet je al die verschrikkelijke berichten van die mensen lezen. ‘Ik heb net 5 km hard gelopen #goedbezig’ (40 personen vinden dit leuk). Dan kijk jij wie dit allemaal leuk vindt en zie je dat die allochtone man dit ‘leuk’ vindt terwijl hij niet van hardlopen houdt. Hé, dat is verdacht! Eens kijken, de beste man heet Mohammed Atta. Wat heeft hij nog meer op zijn Facebook staan? ‘Vandaag vliegles genomen. Opstijgen ging prima, landen iets minder.’ En dat vind je dus weer niet interessant.
De Amerikanen bespieden ons ook. Waarom is niet helemaal duidelijk. We zijn niet echt een bedreiging voor hen. We hebben nog nooit een oorlog gewonnen. We hebben niet eens wapens. Onze tanks hebben we verkocht en we vliegen met veertig jaar oude F16’s. Het enige waar die nog geschikt voor zijn, is om zomers met mooi weer met zo’n spandoek langs het strand te vliegen. Misschien dat we op die spandoeken bedreigende teksten kunnen zetten.
Wikileaks harder aanpakken
Zelf heb ik er ook niet zo veel problemen mee dat de overheid, mits goed gecontroleerd, meekijkt. Maar Edward Snowden dus wel en hij is nu gevlucht en wordt daarin begeleid door de mensen van Wikileaks. Wat natuurlijk erg gek is, want als er één organisatie is die ongevraagd in de gegevens van anderen zit te snuffelen dan is die het wel. Dat soort organisaties zou men dan ook harder moeten aanpakken.
Ze zeggen dat er slechts koppelingen worden opgeslagen tussen telefoonnummers die met elkaar in contact zijn geweest. Wordt er een smartphone op een terrorist gevonden, dan kunnen daarmee alle connecties daarmee direct ingezien worden. Ok tot daaraan toe, maar dan is het wel vervelend als die terrorist toevallig een onjuist nummer heeft gebeld dat toevallig jouw nummer is, of andersom. Dan kun je veroordeeld gaan worden, omdat er vervolgens andere toevalligheden gevonden worden.
Even een noot vanuit een andere hoek. De VS bespioneren op aanzienlijke schaal niet alleen burgers maar ook bedrijven. Het aantal patenten die in de VS namelijk worden gedeponeerd zijn enorm in vergelijking met die in Nederland en, alhoewel het moeilijk aantoonbaar is, is er in een aantal gevallen al zeker hele sterke aanwijzingen dat ideeen en basis van dat gedeponeerde, elders vandaan kwam.
Enkele criticaster maakte hier dan ook terecht een verwijzing naar.
Als IT medewerker heb je hier ook mee te maken, je komt in aanraking met allerhande data en geheimhouding is een onderdeel van je werk. Wat dat betreft is het niet netjes dat Snowden als medewerker uit de school klapt, al is het natuurlijk ook wel weer interessant om te weten wat zo een Amerikaanse dienst allemaal uitkuurt. Al is het ook een bevestiging van wat je eigenlijk wel vemoedde. Ik denk dat Amerika niet het enige land is die zich van deze praktijken bedient. Minstens zo kwalijk zijn al die datahamsteraars die ons voorzien van al die leuke diensten maar en passant aan de rol gaan met alles wat je achterlaat. Niet voor niets gewilde bronnen voor de NSA.
Beste Jacob,
Ik vind dat je een erg naief wereldbeeld schetst hier en bovendien de wereld op z’n kop zet: overheden zijn niet te vertrouwen, en dat wordt keer op keer aangetoond (o.a. door WikiLeaks). Dat overheden spioneren is al eeuwen bekend en wordt ook door de meeste mensen “geaccepteerd”, met de aanname dat de overheid het allemaal goed met ons voor heeft. Maar wie “ons” is in deze, dat is onbekend, niet gedefinieerd en daar wordt ook nooit concreet over gesproken. Overheidsfunctionarissen zijn daar ook altijd erg vaag over en praten alleen in populistische termen als “terroristen”, “zij”, “de vijand”, etc.
Ik durf dan ook te stellen dat als je mensen echt duidelijk maakt hoe de vork in de steel zit en welke risico’s er zijn, de overgrote meerderheid wel problemen heeft met het bespiedende oog van de overheid (en ook nog eens buitenlandse overheden). Als er op oneigenlijke (en vooral oneerlijke!) wijze voordeel verkregen wordt (door bijv. spionage), waardoor jij je baan kwijtraakt (doordat een buitenlandse organisatie de organisatie waar jij voor werkt op ongewenste wijze kapot maakt), vind je dan ook dat er niets aan de hand is? En zo zijn er vele voorbeelden.
Ik ben het volledig eens met een spreker voor mij: de door jou geventileerde mening had niet misstaan in de voormalige DDR. Overigens, de huidige VS van A doen daar niet veel voor onder…
Beste Heer Spoelstra,
Er zijn mensen die hun leven hebben gegeven, zodat wij nu in redelijke vrijheid kunnen leven, waarin privacy een recht is dat ons allen toekomt.
Het is jammer dat uw historisch besef kennelijk niet aanwezig is.
Uituw stuk concludeer ik dat u het boek ‘1984’ als leidraad beschouwt ipv een waarschuwing.
Misschien moet u eens kennis nemen van het stuk
‘Why Privacy Matters Even if You Have ‘Nothing to Hide”
Het afluisteren op deze grote schaal is opgezet onder auspiciën een grote groep bedrijven al voordat de 2 vliegtuigen zich in de twin towers geboord hadden. Het is dan ook de opvolger van het Echelon programma van de vorige eeuw.
De opzet is vrij simpel uit te leggen. Het aftappen wordt centraal per land geregeld. De ‘verwerking’ wordt uitbesteed aan onderaannemers die deze data op een slimme manier verwerken en informatie destilleren en doorgeven aan de belanghebbenden. Niet alleen de veiligheidsdiensten van de aangesloten landen maar ook de aangesloten bedrijven. Dit geeft ze de unieke positie om naar eigen belang te handelen en elementen die in de weg zitten aan te pakken op een ‘passende’ manier. Die worden dan ook extra in de gaten gehouden zodat elk aspect van hun leven bekend is voordat er een besluit wordt gemaakt.
Slachtoffers zijn democratie en de vrije markt economie.
Overigens is wat Snowden naar buiten heeft gebracht al oud nieuws want voor hem zijn er een aantal klokkenluiders die al delen van dit afluistersysteem bekend hebben gemaakt. Wat deze man gedaan heeft is alle bekende puzzelstukjes aan elkaar gelegd en het voor het grote publiek heeft gepresenteerd. Tevens heeft hij aangegeven dat dit systeem massaal wordt misbruikt voor andere doeleinden dan waarvoor het in leven zou zijn geroepen. Dat is blijkbaar nog niet geheel doorgedrongen bij het publiek, vandaar ook de karaktermoord op de persoon en de journalisten die dit naar buiten hebben gebracht.
De crux van het verhaal is ook niet de spionage an sich, maar de reden om het te doen heeft vrijwel niets met wetshandhaving te doen maar juist het breken van wetten.
Het gaat hier om een programma dat overigens tientallen miljarden per jaar kost voor de belastingbetalers. De bedrijven die hier massaal van profiteren zijn zelf notoire belastingontduikers.
Beste Jacob,
zoals zo vaak moet ik driftig grimlachen om je fraaie stukjes, er al tijden van uit gaande dat je het als standup comedian hebt geschreven. Veel commentaargevers zien dat niet blijkbaar.
Grappig dat ik deze reactie schrijf met de verplichting om een naam (mag fake zijn) en een emailadres in te voeren, o ja en by the way: het IP-adres waarvan ik dit verstuur staat ook geregistreerd. Wordt toch niet door Computable aan de NSA gegeven he? 😉
Ga zo door, en laten we allemaal net nog iets kritischer worden!
“Zelf heb ik er ook niet zo veel problemen mee dat de overheid, mits goed gecontroleerd, meekijkt.”
Probleem is dat jouw mening niet meer relevant is. Jouw gegevens zijn niet meer de jouwe om over te beschikken, er wordt meegekeken door een overheid die zichzelf boven de wet heeft gesteld. Natuurlijk is er een excuus over een oorlog die gevoerd wordt.
Zei iemand 1984?
@Martin Stevense: als je goed leest, zie je dat er niets komisch is aan het geschrevene. Als dat zo bedoeld zou zijn, valt er voor Jacob nog het nodige te leren op schrijf(stijl)gebied…
Wanneer heb je iets te verbergen?
Ik heb foto’s op mijn computer staan (ik zeg hier niet van wie) waarvan ik niet wil dat iemand anders die ziet.
Ik kan mij levendig een paar Skype videogesprekken met mijn vriendin herinneren waarvan ik toch echt hoop dat niemand meegekeken heeft of dit ergens opgeslagen heeft en alsnog later naar behoefte kan bekijken.
Dus blijkbaar heb ik iets te verbergen.
En ik vind ook dat ik daar recht op heb.
En reken maar dat dit pas het begin is van de beerput die AMERKIAANSE National Security heet.
Want zoals Obama het zelf heeft gezegd: Amerkanen mogen niet op deze manier in hun privacy aangetast worden. De rest van de wereld is geen probleem.